Helle Bonnesen
Svar til 

Svar til Bonnesen: Mere end 250 børn blev indstillet til psykiatrien i 2020

Spørgsmål fra Rådhuset oprettes på basis af Københavns Kommunes database over de spørgsmål, der stilles af Borgerrepræsentationens medlemmer og besvares af kommunens borgmestre. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

2021-0031718-1

Helle Bonnesen (K) spørger 2. februar Børne- og Ungdomsforvaltingen:

"Har I oplysninger om børn, der er registreret med behov for hjælp indenfor psykologi/psykiatri? Fra 15. marts 2020, til og med 31. januar 2021. Og gerne med en form for benchmark vs. tidligere registreringer."

Svar fra mandag den 8. februar 2021

Regionerne har det overordnede ansvar for psykiatriområdet, og Københavns Kommune, herunder Børne- og Ungdomsforvaltningen, har ikke en samlet opgørelse over børn og unge i kommunen, som har modtaget hjælp fra psykiatrien. Forvaltningen har et overblik over, hvor mange børn og unge, der er indstillet til psykiatrien via forvaltningens Tværfaglige Supportfunktion (Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR)). Men der er også andre, der kan indstille som for eksempel barnets egen læge. Psykologiske sager er et bredt begreb, som kan dække over flere af Børne- og Ungdomsforvaltningens socialpædagogiske indsatser.

For at skaffe viden om udviklingen i indstillinger til psykiatrien har forvaltningen lavet et datatræk i det fagsystem, som forvaltningens psykologer i PPR registrerer deres vurderinger og indstillinger i. For at skaffe viden om udviklingen i antallet af sårbare børn og unge har forvaltningen lavet en oversigt over indstillinger til visitation for hhv. 0-5-årige og skolebørn. Tallene for indstillinger til psykiatrien og indstillinger til visitation af 0-5-årige og skolebørn er trukket for perioden 15. marts 2020 til 31. januar 2021 og for samme periode året før. Alle tal er baseret på antal unikke børn. Der er nogle mindre metode-forskelle i opgørelsestidspunktet for visitationer af 0-5 årige og skolebørn. Derfor er de opdelt i to grupper i nedenstående tabel.

Se tabellen her.

Ovenstående tabel 1 viser, at der i perioden fra 15. marts 2020 til 31. januar 2021 er sket en stigning i antallet af forvaltningens indstillinger til psykiatrien (ca. 21 procent) og et fald i antallet af visitationer af hhv. 0-5- årige (ca. 18 procent) og skolebørn (ca. 12 procent) i forhold til samme periode året før.

I forhold til tallene for henvisninger til psykiatrien, så er der trukket en liste over dokumenter, der indeholder ’indstilling til psykiatrien’ i titlen. Der kan være fejlkilder i forhold til, at der kan være dokumenter, hvor ”indstillinger til psykiatrien” ikke indgår i titlen, selvom det er almindelig praksis i forhold til PPR’ens navngivning af denne type dokumenter. Endelig skal det bemærkes, at antallet ikke nødvendigvis dækker over det reelle antal af henvisninger, men over, hvor mange henvisninger der er påbegyndt. Der kan også være henvisninger, der er blevet annulleret undervejs. De indgår også i opgørelsen.

I forhold til visitationer af skolebørn skal det bemærkes, at det faldende antal i visitationer kan skyldes, at skolerne i 2021 har fået mulighed for at indstille skolestartere til det kommende skoleår frem til udgangen af februar. Normalt skal skolerne komme med indstillinger af skolestartere i december.

En anden årsag til det faldende antal visitationer kan skyldes et målrettet arbejde i forvaltningen for at styrke inkluderende fællesskaber. Med budgetaftalen for 2020 afsatte Borgerrepræsentationen 126,4 mio. kr. til en 4- årig indsatsplan for inkluderende fællesskaber i 2020-2023. Indsatsplanen skal understøtte det inkluderende arbejde i de københavnske skoler og daginstitutioner, så man bliver bedre til at rumme sårbare børn og unge i almenmiljøet. Arbejdet med at implementere de konkrete indsatser gik i gang i efteråret 2020 og vil fortsætte i de kommende år. I forlængelse af indsatsplanen er der desuden kommet et øget ledelsesmæssigt fokus på at understøtte inklusion af sårbare børn og unge, og der er udarbejdet nye procedurer, som sikrer en mere systematisk og ensartet opfølgning i forhold til arbejdet med sårbare børn og unge.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00