Tue Hækkerup
Svar til 

Svar til Hækkerup: Pukkel af konkurser risikerer at ramme, når hjælpepakker udløber

Spørgsmål fra Rådhuset oprettes på basis af Københavns Kommunes database over de spørgsmål, der stilles af Borgerrepræsentationens medlemmer og besvares af kommunens borgmestre. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

2021-0047715-2

Tue Hækkerup (S) stiller 9. marts 2021 følgende spørgsmål til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltingen:

"Udviklingen i den coronarelaterede arbejdsløshed bekymrer mig meget. Det ser ud som om, at den er støt stigende. Samtidig frygter jeg for, at en del små og mellemstore virksomheder går ned, når hjælpepakkerne udløber. Dette vil jeg gerne forsøge at skabe mig et bedre overblik over.

Hvor mange konkurser er der pt. i forhold til normalbilledet?

- Opgørelsen ønskes om muligt at være pr. uge.
- Opgørelsen ønskes dække fra den første nedlukning og frem til nu.
- Om muligt ønskes en vurdering af årsagerne til udviklingen af konkurser.
- Om muligt ønskes opgørelsen opdelt i små hhv. mellemstore virksomheder."

Svar fra mandag den 15. marts 2021

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen svarer Tue Hækkerup (S) 15. marts 2021:

Du kan se den omtalte figur 1 her

Figur 1 nedenfor viser udviklingen i det samlede antal erklærede konkurser pr. uge efter den 11. marts 2020 (uge 11) frem til og med uge 8 2021 sammenlignet med samme periode året før. Ligeledes vises udviklingen i antal erklærede konkurser pr. uge for aktive virksomheder. Aktive virksomheder er defineret som virksomheder, der har ansatte og/eller en omsætning over 1 mio. kr. De resterende virksomheder er såkaldte nulvirksomheder, der ikke har ansatte og kun en mindre omsætning - denne gruppe indeholder særligt iværksættere. Figuren er udarbejdet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Den store nedgang i mange virksomheders aktiviteter siden COVID-19- nedlukningen i begyndelsen af marts 2020 har fortsat ikke udløst en stigning i det samlede niveau for erklærede konkurser i hele perioden sammenlignet med året før. En forklaring på dette kan fortsat være de hjælpepakker, som staten har tilbudt virksomhederne under pandemien, og som således har holdt hånden under virksomhederne. Der kan derfor være risiko for, at der har opbygget sig en ’pukkel’ af konkurser, som vil komme til udtryk, når hjælpepakkerne udløber.

Figuren viser en stigning i antal konkurser frem mod uge 5/2021 modsat året før, hvor der var flest konkurser i uge 45. Det høje antal erklærede konkurser i januar og februar kan skyldes, at der er sket en forskydning af den 'normale' efterårspukkel af konkurser som følge af en udskudt frist for indsendelse af årsrapporter til Erhvervsstyrelsen på grund af COVID-19. Dette har også forskudt Erhvervsstyrelsens sagsbehandling og eventuelle sanktionering over for virksomheder, der ikke har indsendt deres årsrapport.

Dertil gav Folketinget i 2020 virksomhederne mulighed for at udskyde indbetalingen af moms hhv. et kvartal eller et halvår afhængigt af omsætning. Det medfører, at mange virksomheder d. 1. marts 2021 står til at betale moms for to perioder. De har dermed en gældspukkel, som kan blive svær at overleve, hvilket kan bidrage til en evt. konkursbølge i de kommende måneder. En undersøgelse foretaget af SMVdanmark i ultimo januar viser, at 52 pct. af SMV’erne blandt SMVdanmarks medlemmer har udskudt momsen i 2020 og derfor står til at skulle betale moms for omsætning i to kvartaler eller to halvår d. 1. marts 2021. 29 pct. af de virksomheder, som står til at betale en dobbelt momsregning, vurderer, at regningen i nogen, høj eller meget høj grad øger risikoen for konkurs.

Det er værd at bemærke, at kun omkring 15 % pct. af de erklærede konkurser i hele februar var blandt aktive virksomheder, når der korrigeres for normale sæsonudsving. Det er 7,2 pct. færre konkurser blandt aktive virksomheder end i januar. Dette er således tegn på, at forskydningen af efterårspuklen af konkurser til januar og februar især gør sig gældende for konkurserne i nulvirksomhederne, mens konkurserne i de aktive virksomheder kun er påvirket i mindre omfang. Dette tyder således på, at det særligt er iværksættere, der fylder blandt det samlede antal konkurser, da 55 % af konkurserne i januar og februar blandt nulvirksomhederne er Iværksætterselskaber.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00