Mette Annelie Rasmussen
Svar til 

Svar til Rasmussen: Jordmangel til Lynetteholmen vil ikke koste staten eller kommunens økonomi

Spørgsmål fra Rådhuset oprettes på basis af Københavns Kommunes database over de spørgsmål, der stilles af Borgerrepræsentationens medlemmer og besvares af kommunens borgmestre. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

137522

Mette Annelie Rasmussen (R) har 20. maj 2021 stillet følgende spørgsmål til Økonomiforvaltningen:

1) Hvad ligger til grund for konklusionerne om, at der forventes at være nok overskudsjord til anlægget af Lynetteholm?
2) Er der efter Økonomiforvaltningens vurdering en risiko for, at der kan komme til at mangle jord til opfyldningen af Lynetteholm?
3) Hvad vil konsekvenserne være, hvis der viser sig at være for lidt overskudsjord fra anlægsprojekter i Københavns Kommune og omegn i forhold til det forventede?

Svar fra mandag den 31. maj 2021

Økonomiforvaltningen har 31. maj 2021 afgivet følgende svar:

1. By og havn har oplyst at: ”Lynetteholm etableres med jord, primært fra bygge- og anlægsprojekter i Storkøbenhavn, hvor der bygges skoler, hospitaler, boliger og skybrudsprojekter. Igennem de seneste knap 10 år har byggepladserne i gennemsnit leveret ca. 2,6 mio. tons overskudsjord årligt til depotet i Nordhavn, hvilket fremgår af denne tabel.

Erfaringstal fra udvidelsen af Nordhavn i perioden 2012-2020 viser, at ca. 70 pct. af jorden har sit udgangspunkt i byggepladser i Københavns eller Frederiksberg Kommune.” 

2. Økonomiforvaltningen vurderer, at der er meget lille risiko for, at der vil ske store reduktioner i jordmængderne fremadrettet. Vurderingen sker på baggrund af Transportministeriet, der har oplyst, at: ”Transportministeriet har foretaget en analyse af sammenhængen mellem jordmængder og den fremtidige demografiske udvikling i Københavns Kommune. Analysen bekræfter størrelsesordenen af By & Havns estimat og viser, at estimatet bør betragtes som værende konservativt. I hele hovedstadsområdet og Sjælland ventes ligeledes væsentlig mere overskudsjord, end hvad der er behov for i Lynetteholm, bl.a. på baggrund af boligudbygning i omegnskommunerne, der forventes at tiltage de kommende år." Se vedlagte bilag fra Transportministeriet til orientering.

3. By og Havn har oplyst følgende: ”Det er ikke forventningen, at etableringen af Lynetteholm og driften af jordmodtagelsen vil påvirke statens eller Københavns Kommunes økonomi heller ikke i en situation, hvor jordmængderne bliver mindre end forudsat. I Nordhavn er der modtaget ca. 2,6 mio. tons årligt i gennemsnit. Der er for Lynetteholm lavet følsomhedsberegninger i indtægtsberegningerne på modtagelse af ned til 1,6 mio. tons årligt i gennemsnit. Det svarer til, at der vil blive modtaget ca. 1 mio. ton jord mindre pr. år, end der er modtaget årligt siden år 2013. Hvis jordmængden reduceres til 1,6 mio. tons årligt vil det med en real diskonteringsfaktor på 3 pct. resultere i en nutidsværdimæssig indtægt på mellem ca. 2 mia. kr. og ca. 2,5 mia. kr. Samlet set skabes der dermed en løbende driftsindtægt, der vurderes tilstrækkelig til at opveje anlægsomkostningen på ca. 2,5 mia. kr. over tid. Københavns Kommune har i en delaftale til budget 2021 om Lynetteholm givet en garantistillelse på 400 mio. kr. Garantien dækker anlægget af kystlandskabet i det tilfælde, hvor de løbende driftsindtægter ikke kan opveje de samlede anlægsomkostninger over tid. Den konkrete udformning af garantien er under afklaring mellem parterne.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00