Mette Frederiksen vil genforhandle danskernes stigende pensionsalder. "Et frontalt opgør," vurderer analytiker

Socialdemokratiet vil genforhandle det historiske forlig om danskernes stigende pensionsalder, så den bliver mere "socialt retfærdig". Meldingen skal lokke de vælgere tilbage, der er flygtet til særligt SF, vurderer Altingets analytikere.

Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Martin Mauricio

Det skal være slut med, at pensionsalderen bare stiger og stiger. 

Sådan lyder meldingen fra statsminister og S-formand Mette Frederiksen tirsdag aften i et stort interview med Berlingske.

"Den automatik, som pensionsalderen hæves med lige nu, tror vi ikke på længere. I vores øjne kan man ikke bare blive ved og ved med at sige, at folk skal arbejde et år længere – og derfor er vores klare melding, at aftalen skal genforhandles," siger hun i interviewet.

Konkret meddeler Mette Frederiksen, at Socialdemokratiet næste år vil stemme for at forhøje folkepensionsalderen til 70 år som planlagt. Men når det er gjort, vil partiet genforhandle modellen, så den bliver mere "socialt retfærdig", som hun udtrykker det til Berlingske.

Hun understreger desuden, at der er tale om en melding fra Socialdemokratiet og ikke fra den samlede SVM-regering.

Socialdemokraterne skal generobre nogle af de mange vælgere, der har søgt asyl hos SF og Enhedslisten, og det her kan være et skridt på vejen

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

Vil justere historisk forlig

Den stigende pensionsalder er en del af velfærdsforliget fra 2006. 

Her besluttede et flertal bestående af Socialdemokratiet, Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Radikale at indføre den automatik, der regulerer pensionsalderen i takt med danskernes levetid stiger. 

Aftalen pålægger forligspartierne at hæve pensionsalderen med ét år hvert femte år, såfremt den gennemsnitlige levetid i befolkningen stiger.

Næste gang, der skal vedtages en ny og højere pensionsalder, er i 2025. Her skal Folketinget stemme om at hæve pensionsalderen til 70 år med virkning fra 2040. Og når det er gjort, vil Socialdemokratiet ifølge Mette Frederiksen genforhandle det historiske forlig.

"At opsige den del af velfærdsforliget er et frontalt opgør med den arbejdsudbudstænkning, som Mette Frederiksen indtil nu har holdt meget intenst fast i, og som der har været tværpolitisk fælles gods i mere end tre årtier," siger Altingets politiske redaktør, Esben Schjørring.

Læs også

Ifølge ham løber Mette Frederiksen en risiko, der nu tvinger hende til at "træde en delikat balancegang".

"På den ene side skal hun afvise krav fra andre partier, der vil lave et decideret loft over alle danskernes pensionsalder på 70 år med henvisning til, at det vil køre velfærdsstatens økonomi i sænk. Samtidig skal hun stille sig frem som de bekymrede vælgeres beskytter. Det vil lægge et stort pres på Socialdemokratiet for at komme med en konkret model," siger Esben Schjørring.

Skal lokke tabte vælgere tilbage

Den markante melding fra Mette Frederiksen skal ses som en reaktion på den vælgerlussing, Socialdemokratiet fik ved EU-valget, lyder det fra Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Efter flere måneder med vælgerflugt i meningsmålingerne indkasserede partiet i juni sit dårligste valgresultat nogensinde – og blev mindre end SF.

Det er åbenlyst, at man i regeringsledelsen har besluttet sig for at give hinanden betydeligt frirum til solomeldinger

Esben Schjørring
Politisk redaktør, Altinget

Med forslaget om at genforhandle pensionsalderen forsøger Mette Frederiksen nu at rette op på skaderne, vurderer han.

"Meldingen vil have meget bred appel – ikke mindst hos de arbejdervælgere, der har de fysisk hårdeste jobs. Socialdemokraterne skal generobre nogle af de mange vælgere, der har søgt asyl hos SF og Enhedslisten, og det her kan være et skridt på vejen," siger han og tilføjer:

"Men der er stadig meget lang vej hjem for Mette Frederiksen, der tidligere havde en meget stor troværdighed blandt kernevælgerne."

Politisk redaktør Esben Schjørring er enig i, at målet er at vinde vælgere tilbage fra særligt SF.

"Spørgsmålet er så, om det kan lykkes, så længe Socialdemokratiet stadig er i regering med Venstre og Moderaterne," siger han.

Læs også

Vil ikke ryste SVM

Venstre og Moderaterne er efter interviewet med Mette Frederiksen også stemplet ind i debatten. 

Lars Løkke Rasmussen (M) siger til DR, at han er åben for at diskutere, om pensionsalderen er "retfærdig", men han understreger, at man "skal holde tungen lige i munden".

"Velfærdsaftalen fra 2006 er kronjuvelen i vores økonomiske politik. Det er den, der har gjort dansk økonomi holdbar," siger han.

Også Venstres næstformand, Stephanie Lose, har også budt debatten velkommen. I et opslag på Facebook advarer hun imidlertid imod kun at lade debatten handle om pensionsalderen. Venstre mener, at den bør handle om danskernes samlede arbejdsliv, og derfor ønsker partiet at nedsætte en arbejdslivskommission, skriver hun. 

Dermed ser Socialdemokratiets solomelding ikke umiddelbart ud til at slå skår i regeringssamarbejdet, lyder det fra begge Altingets politiske analytikere. 

Ifølge Erik Holstein har meldingen tværtimod været klappet af på forhånd med både Venstre og Moderaterne.

"Meldingen er en erkendelse af, at regeringspartierne er nødt til at ændre stil. Og det er også en væsentlig pointe, at mange borgerlige vælgere er imod en rigid forhøjelse af pensionsalderen," siger han.

Den vurdering deler Esben Schjørring.

"Det er åbenlyst, at man i regeringsledelsen på baggrund af EU-valget har besluttet sig for at give hinanden betydeligt frirum til solomeldinger, der kan gøre partierne hver for sig tydeligere for vælgerne," siger han.

Artiklen er opdateret 14. august klokken 08.12 med de politiske reaktioner fra Venstre og Moderaterne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Esben Schjørring

Politisk redaktør, Altinget
cand.mag. i filosofi (Københavns Uni. 2008)









Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024