Debat

Danske muslimer: De hadefulde optøjer i Storbritannien er en advarsel til Danmark

Når falske rygter alene kan udløse voldelige optøjer i Storbritannien, må vi frygte, at lignende hændelser kan finde sted i Danmark, skriver Bilal Itani.

Hadefulde og racistisk motiverede optøjer i Storbritannien er et eksempel på, hvordan misinformation og latent racisme kan eksplodere i vold og had, skriver Bilal Itani.
Hadefulde og racistisk motiverede optøjer i Storbritannien er et eksempel på, hvordan misinformation og latent racisme kan eksplodere i vold og had, skriver Bilal Itani.Foto: Justin Tallis/AFP/Ritzau Scanpix
Bilal Itani
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

De seneste dages voldelige demonstrationer i Storbritannien har afsløret en dyb og foruroligende kløft i samfundet. Muslimske borgere, moskeer og miljøer har været mål for ekstremt hadefulde angreb, drevet af falske rygter om en grufuld hændelse i Southport, hvor tre små piger mistede livet.

Den formodede gerningsmand, en 17-årig dreng født og opvokset i Storbritannien, blev fejlagtigt udpeget som muslimsk asylansøger. Denne misinformation udløste en bølge af racisme og had, hvilket resulterede i over 400 anholdelser og utallige voldelige angreb. Dette er ikke blot et britisk problem – det er en alarmklokke for os alle.

De hadefulde og racistisk motiverede optøjer i Storbritannien er et skræmmende eksempel på, hvordan misinformation og latent racisme kan eksplodere i vold og had. Det er en advarsel, som vi i Danmark ikke må ignorere.

Læs også

Vi ser lignende tendenser i vores eget samfund, hvor muslimer og migranter ofte er genstand for negativ retorik og stigmatisering fra politikere og meningsdannere.

Denne giftige retorik puster til ilden af had og splittelse og styrker de højreekstreme kræfter, som udgør den største trussel mod vores samfunds sammenhængskraft og de danske muslimers sikkerhed.

Muslimer udsættes for hadforbrydelser

Statistikkerne taler deres tydelige sprog. Danske muslimer har gennem de seneste år været den religiøse minoritet, der har været udsat for flest antal religiøst motiverede hadforbrydelser og desuden størst antal hadefulde ytringer på de sociale medier.

Det er politikernes ypperste ansvar at værne om alle minoriteter.

Bilal Itani
Formand, IChange

Mange og særligt dem, der stiller sig offentligt frem, har oplevet ekstreme trusler og verbale overgreb, hvilket skaber en konstant atmosfære af frygt og usikkerhed.

Når falske rygter alene kan udløse voldelige optøjer i Storbritannien, må vi frygte, at lignende hændelser kan finde sted i Danmark.

Hvor længe går der, før vi ser danske gader fyldt med vrede, voldsparate mennesker, der angriber uskyldige på baggrund af løgne og fordomme?

Det er politikernes ypperste ansvar at værne om alle minoriteter, herunder danske muslimer, ved at stoppe den skadelige retorik og aktivt bekæmpe de højreekstreme kræfter i samfundet.

Læs også

Denne ansvarsløshed i den offentlige debat om muslimer og migranter er ikke blot skadelig – den er farlig.

Når politikere gang på gang udtaler sig nedsættende og stigmatiserende om muslimer, legitimerer de en understrøm af had og vold, som kan eksplodere når som helst. Disse politikere er de første, man skal pege fingrene ad, hvis deres ord fører til voldelige hændelser som dem, vi ser i Storbritannien.

Rådmand i skarp vending

Seneste eksempel på denne type retorik er rådmand og folketingskandidat for Konservative, Nikolaj Bøgh.

Lad os sikre at Danmark forbliver et sted, hvor had og vold ikke får lov til at blomstre.

Bilal Itani
Formand, IChange

I sin seneste udtalelse sidestiller han stigningen i antallet af danskere med ikke-vestlig baggrund med en de facto ødelæggelse af dansk kultur og det harmoniske samfund og kobler sig dermed til selvsamme teori om "den store udskiftning", som også var en af de væsentlige motivationsfaktorer for ekstremisterne i Storbritannien.

Her tales der igen til den laveste fællesnævner i forsøget på at skabe endnu mere frygt og had blandt visse dele af samfundet.

Vi står ved en skillevej. Vi kan enten vælge at lade hadet og splittelsen få overtaget, eller vi kan vælge at stå sammen mod racisme og højreekstremisme.

Vores politikere har en afgørende rolle at spille i dette valg. De må tage ansvar for deres ord og handlinger og aktivt arbejde for at fremme inklusion, forståelse og respekt.

Læs også

Det er ikke blot et spørgsmål om politisk ansvar – det er et spørgsmål om menneskelig anstændighed.

Lad os lære af hændelserne i Storbritannien. Lad os sikre at Danmark forbliver et sted, hvor had og vold ikke får lov til at blomstre.

Vi kan ikke tillade, at vores samfund bliver revet fra hinanden af de samme kræfter, der nu hærger vores naboer. Det er på tide, at vi står sammen og kæmper for et fortsat sammenhørigt og fredeligt Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bilal Itani

Formand, IChange
Odontologi, Klinisk basisuddannelse for læger,

Nikolaj Bøgh

Rådmand, medlem, Magistraten (K), Frederiksberg Kommune, fhv. særlig rådgiver, socialminister Henriette Kjær (K)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1996)









Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024