Ny rapport fra Klimarådet: Sådan kan Danmark nå stort klimamål i 2050

Klimarådet er onsdag udkommet med deres anbefalinger og scenarier for Danmarks 2050-mål. Analysen peger på, at Danmark kan vælge at satse på ny teknologi eller strukturomlægninger for at nå 2050-målet.

Klimarådet peger på, at Danmark kan skabe et stort energioverskud, hvis planerne om, at udnytte Nordsøens vindressourcer bliver en realitet.
Klimarådet peger på, at Danmark kan skabe et stort energioverskud, hvis planerne om, at udnytte Nordsøens vindressourcer bliver en realitet.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Katharina Lindharth Møbjerg Madsen

Teknologi kan hjælpe Danmark et stort stykke af vejen mod Danmarks klimamål for 2050, konkluderer Klimarådet i ny rapport. Men det er også en risikabel strategi, som ikke kan stå alene. 

Altinget giver dig her en kort overflyvning i Klimarådets analyse for Danmarks 2050 mål.
Læs hele analysen her. 

  • Danmark kan nå 90 procent reduktion med allerede kendte omstillingselementer.

Med allerede kendte omstillingselementer kan Danmark ifølge Klimarådet reducere sin CO2-udledning med 90 procent i 2050. Men der er behov for en plan, hvis Danmark skal nå regeringens ønske om 110 procent reduktion i 2050

  • To omstillingsveje til 100 og 110 procent reduktion

Analysen opstiller to forskellige omstillingsveje mod den ønskede reduktion. De to veje kaldes i analysen ”Ny Hverdag” og ”Ny Teknologi”.

Ny Hverdag bygger på, at de væsentligste forandringer skal ske igennem strukturændringer i hverdagen, hvorimod vejen med Ny Teknologi, peger på, at Danmark skal satse på ny teknologi. Ifølge Klimarådet ligger en realistisk fremtid et sted mellem de to scenarier.

Læs også

  • Kombination af strukturændringer og ny teknologi

De to veje bør derfor kombineres for at sikre den bedst mulige fremtid.

Rådets konklusion peger på, at nogen af de mest effektfulde strukturændringer er ændret arealanvendelse fra landbrug til skov, græs og natur samt mindre husdyrbestand som følge af blandt andet ændrede kostvaner samt færre og kortere flyrejser.

  • Landbrugets udledninger er svære at eliminere

Alle de undersøgte scenarier peger på, at der fortsat vil være udledninger tilbage i 2050.

Ifølge analysen vil landbruget stå for 80-90 procent af det samlede tal, der ligger et sted mellem 7 og 11 millioner ton CO2, afhængig af hvilken vej, Danmark følger. Rådet peger derfor på, at der er brug for negative udledninger, der kan opveje den fortsatte klimabelastning.

  • Negative udledninger er centrale

De negative udledninger kan komme flere steder fra:

  • skovrejsning
  • lagring af biokul (pyrolyse)
  • CO2-fangst- og lagring, både fra biomasse eller såkaldt Direct Air Capture (DAC)

Løsningerne er arealkrævende, umodne og dyre, påpeger Klimarådet.

  • Der er synergi mellem klima-, miljø- og naturhensyn

En væsentlig klimagevinst vil kunne opnås ved at beskytte 30 procent af Danmarks landareal til natur og biodiversitet. På den måde kan urørt skov optage og lagre store mængder kulstof på de udtagne arealer uden store investeringer i teknologi og infrastruktur.

Klimarådet peger også på, at vådlægning af lavbundsjorder kan stoppe udledninger og give plads til mere natur.

Som Klimarådet undersøgte i dybden i deres arealrapport fra april, er der væsentlige synergieffekter ved disse tiltag, som både løser klima- og miljøproblemer.

Læs også

  • Danmarks potentiale indenfor biogen produktion

Danmark har ifølge Klimarådet gode forudsætninger for at producere biogene produkter til fødevarer, foder, energi, materialer og negative udledninger.

Derfor kan målet på både 100 og 110 procent godt nås, selv hvis Danmark:

  • stopper med at importere biomasse til energiformål
  • selv producerer grønne brændstoffer til at dække behovet hos den internationale skibs- og luftfart, der tanker i Danmark
  • reserverer 30 procent af det danske areal til beskyttet natur.
  • Klimaindsatsen kan forenes med et overskud af fødevarer og foder

For at kunne opfylde 2050-målet med ovenstående løsninger med biogen produktion vil der opstå et produktionsoverskud af fødevarer og foder i forhold til det nationale forbrug opgjort i energi og protein.

Dette overskud vil i så fald være mere vegetabilsk og mindre animalsk end i dag, hvormed det vil kunne eksporteres og dermed mindske produktion og klimabelastning i udlandet.

  • Danmark har potentiale for at producere store mængder el og brint

I dag importerer Danmark primært sin energi. Men i 2050 viser analysens scenarier, at der er potentiale for et stort dansk overskud af energi, hvis Danmarks planer om at udnytte Nordsøens til opsætning af flere vindmøller bliver en realitet.

Dette potentielle energioverskud vil kunne eksporteres til udlandet som el, brint eller andre brændstoffer, hvilket samlet set vil kunne bidrage til Danmarks globale klimaindsats.

Læs også

  • Øget konkurrence om biogent kulstof

Biogent kulstof stammer fra fotosyntese, hvor planter ved hjælp af sollys optager CO2 fra atmosfæren. Der er biogent kulstof i afgrøder, i biomasse som halm og træ og i alle fødevarer.

Biogent kulstof er væsentligt, fordi det er en central komponent i mad til mennesker og dyr, og fordi biogent kulstof også skal bruges til materialer, brændstoffer og kulstoflagring til klimaformål.

Det er dog også en begrænset ressource, fordi mængden af fotosyntese på jorden er afhængig af mængden af planter og alger, som kræver areal, som skal tages fra skovrejsning eller vådlægning.

Der opstår derfor en konkurrence mellem brugen af biogent kulstof til mennesker og levende organismer kontra brugen af biogent kulstof til materialer, energi, og kulstoflagring til brug for negative udledninger.

Rådets analyse peger på, at udfordringerne ved at nå klimamålet i 2050 hænger tæt sammen med udfordringerne med at producere biogent kulstof uden at gå på kompromis med miljø- og naturhensyn. 2050-målet er derfor underlagt de rammer, som Danmarks produktion og forbrug af biogent kulstof udspænder.

Læs også

  • Ny teknologi kan måske ændre billedet

Rådet peger på, at en ny teknologi kan være med til at sikre, at Danmark når i mål med 2050-målet om negative udledninger. Den nye teknologi hedder direct air carbon capture and storage (DACCS), og kan trække CO2 direkte ud af atmosfæren.

Teknologien har et stort potentiale for at kunne afhjælpe problematikken om mangel på areal til at producere biogent kulstof.

Dog peger klimarådet på, at problemet med DACCS er, at den endnu ikke har vist sig skalerbar. Derudover er metoden fortsat dyr og kan være det frem mod 2050. Danmark bør derfor ikke satse på DACCS alene.

Rammebetingelser for scenarierne og de to omstillingsveje analysen bygger på

Rammebetingelser 

Klimarådet har opstillet fire potentielle scenarier for løsningen af 2050-målet. I disse fire scenarier er følgende tre antagelser gældende: 

1) Der skal afsættes 30 procent af Danmarks areal til natur.

2) Der skal tages hensyn til de globale ressourcer ved ikke at tillade import af bioressourcer til energiformål og kulstoflagring.

3) Danmark tager medansvar for udledningen af international transport ved at producere nok grønt brændstof til at dække forbruget til udenrigsfly og -skibe, der tanker i Danmark

Omstillingsveje 

Ny Hverdag: I Ny Hverdag-scenarierne kommer de negative udledninger fra biologisk baserede metoder. Metoderne er skovrejsning, fangst og lagring af biogent CO2 (BECCS) samt pyrolyse og lagring af biokul. Fælles for metoderne er, at de kræver biomasseproduktion fra et betydeligt areal.

Ny Teknologi: I Ny Teknologi-scenarierne består en stor del af de negative udledninger af teknologien direct air carbon capture and storage (DACCS). DACCS er en teknologi, hvor CO2’en fanges direkte fra luften og herefter lagres i undergrunden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024