Charlotte Broman Mølbæk
 svarer 
Astrid Krag

Hvilke kommuner tilbyder fritidspas til børn og unge på idræts-, fritids- og kulturområdet?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

Social-, Indenrigs- og Børneudvalget, Spørgsmål 799

Kan ministeren oplyse, hvilke kommuner der i dag tilbyder fritidspas til børn og unge på idræt-, fritids- og kulturområdet?

Svar fra tirsdag den 14. september 2021
”Kan ministeren oplyse, hvilke kommuner der i dag tilbyder fritidspas til børn og unge på idræt-, fritidsog kulturområdet?” Svar:

Kommunerne kan efter servicelovens § 11, stk. 6, tilbyde fritidspas til børn og unge:

"Kommunalbestyrelsen kan som led i det forebyggende arbejde beslutte at tilbyde økonomisk støtte til fritidsaktiviteter til børn og unge, der har behov for særlig støtte. Kommunalbestyrelsen kan fastsætte kriterier for tildeling af støtte efter 1. pkt." Der er tale om en mulighed for kommunerne og ikke en forpligtelse.

Til brug for besvarelsen har Social- og Ældreministeriet herudover indhentet bidrag fra Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen oplyser, at: ”Socialstyrelsen har i foråret 2021 foretaget en spørgeskemaundersøgelse, hvor alle landets 98 kommuner har modtaget skema med afklarende spørgsmål om, hvorvidt kommunerne har en eksisterende fritidspasordning, og hvad denne ordning består i. 94 ud af landets 98 kommuner har svaret på spørgeskemaundersøgelsen, hvori 66% af kommunerne tilkendegav at have en fritidspasordning jf. tabel 1.

Tabel 1 Antal kommuner med og uden fritidspasordning Fritidspasordning Kommuner med fritidspasordning Kommuner uden fritidspasordning Anm.:

N=94 kommuner.

Kilde:

Socialstyrelsens spørgeskemaundersøgelse om fritidspas 2021 Antal 62 32 Pct.

66 pct.

34 pct.

De 62 kommuner er:

Ballerup, Bornholm, Brønderslev, Dragør, Esbjerg, Fanø, Favrskov, Faxe, Fredensborg, Fredericia, Frederiksberg, Frederikshavn, Furesø, FaaborgMidtfyn, Gentofte, Gladsaxe, Gribskov, Helsingør, Herning, Hillerød, Hjørring, Holbæk, Holstebro, Hvidovre, Høje-Taastrup, Hørsholm, Jammerbugt, 1 Kalundborg, Kerteminde, Kolding, København, Køge, Lolland, LyngbyTaarbæk, Mariager Fjord, Middelfart, Morsø, Nordfyn, Næstved, Odder, Odense, Odsherred, Rebild, Ringkøbing-Skjern, Roskilde, Rødovre, Skanderborg, Skive, Sorø, Stevns, Struer, Svendborg, Sønderborg, Thisted, Varde, Vejle, Vesthimmerland, Viborg, Ærø, Aabenraa, Aalborg og Aarhus.

Af de 62 kommuner har følgende 20 kommuner en kombination af fritidsvejledning og mulighed for kontingent og udstyrsstøtte:

Esbjerg, Fredensborg, Fredericia, Furesø, Gribskov, Helsingør, Hvidovre, Kerteminde, Kolding, Morsø, Odense, Ringkøbing-Skjern, Roskilde, Skive, Slagelse, Struer, Sønderborg, Vejle, Viborg og Aalborg.

Tabel 2 Antal kommuner fordelt på type af fritidspastilbud Fritidspastilbud Fritidsvejledning og kontingentstøtte Kun kontingent- og udstyrsstøtte Antal 20 42 Pct.

32,3 pct.

67,7 pct.

Anm.:

N=62 kommuner. Opgørelsen er baseret på kommuner, der tilbyder fritidspasordning.

Kilde:

Socialstyrelsens spørgeskemaundersøgelse om fritidspas 2021 I den netop udmeldte ansøgningspulje (https://socialstyrelsen.dk/puljer-ogtilskud/puljer/alle-puljer/15.26.25.10) efineres en fuld fritidspasordning som en kommunalt forankret ordning, hvor en eller flere fritidsvejledere (eller andre faggrupper) hjælper udsatte børn og unge i gang med en fritidsaktivitet i det organiserede fritidsliv. Mulighed for støtte til kontingent og udstyr er også en del af ordningen.

Kommuner, der kun har fritidspas i form af kontingentstøtte, kan derfor søge puljen til at oprette en ordning, der også omfatter fritidsvejledning. Deadline for ansøgninger er 28. oktober 2021.”
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00