Debat

R: Tredobbelt nej til 12-årige kriminelle

Jeppe Mikkelsen
Jeppe Mikkelsen Retsordfører, Radikale

DEBAT: En lavere kriminel lavalder er ikke den rigtige vej til at bekæmpe ungdomskriminalitet. Tværtimod er der risiko for, at et kriminalitetsstempel i en så ung alder får afgørende negative konsekvenser for barnets fremtidsmuligheder, mener Radikales retsordfører, Jeppe Mikkelsen. 

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jeppe Mikkelsen
Retsordfører for Radikale

Fakta
Altinget : justits har sat gang i et debatkoncept, som går under navnet ’Justitsdebatten’. Konceptet vil overordnet fokusere og styrke den retspolitiske og -faglige debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget : justits eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for justitsområdet.
 
 

Justitsdebatten starter med en ordførerrunde. Her skal partiernes retsordførere sætte de retspolitiske emner til debat, som de mener er de mest aktuelle og presserende inden for justitsområdet. Det kan såvel knytte sig til ministerier, det øvrige justitsvæsen (politi, anklagemyndighed, efterretningsvæsen, domstole og kriminalforsorgen) eller andre aktører inden for feltet. 

Læs om Justitsdebattens panel her.

Surprise! Jeg siger nej til de borgerlige partiers forslag om at sænke den kriminelle lavalder til 12 år.

Det er måske bare mig, men jeg synes faktisk slet ikke, ”12-årig” og ”straf” bør figurere i samme kontekst.

Jeppe Mikkelsen
Retsordfører, Radikale

Og faktisk er det ikke bare et simpelt ”nej” – det er et tredobbelt ”nej”.

Får konsekvenser for fremtiden
Først det saglige, kriminalpræventive ”nej”. En lavere kriminel lavalder er ikke den rigtige vej til at bekæmpe ungdomskriminalitet. Der er ingen beviser for, at det har en præventiv effekt at sænke den kriminelle lavalder. De borgerlige ledere kan allerhøjst henvise til fugle på taget og mavefornemmelser.

Tværtimod risikerer vi i højere grad at lede børnene ind i den kriminelle løbebane, som det ellers er vores fornemste opgave at holde dem fra. At få kriminalitetsstemplet af en dommer i en så ung alder kan få afgørende negative konsekvenser for barnets videre fremtidsmuligheder.

Samtidig er det naivt at tro, at man bryder den negative socialisering, der er problemets rod, såfremt man smider barnet i en sikret institution, hvor drengen eller pigen sjældent finder nye gode bekendtskaber.

Der skal naturligvis være konsekvens. Men lad det socialfaglige maskineri stå for den – og ikke en dommer. Desuden falder ungdomskriminaliteten (i øvrigt selvom vi har hævet den kriminelle lavalder igen). Enkeltsager har dog fyldt meget i medierne for nylig. Men det kan aldrig retfærdiggøre store drastiske tiltag, som dette vitterligt må betegnes.

Tager børnene som gidsler
Nu til det politiske ”nej”. At de borgerlige partier forsøger at være mere ”tough on crime” end ”blødsødne” radikale m.v., er vist noget af det tætteste, vi kommer på en naturlov i dansk politik. Og sagt mellem os kan jeg normalt sagtens leve med at være castet til den rolle. Men jeg synes, det er trist, at vores partipolitiske spil for galleriet skal gå ud over børnene. Er det dem, man skal vinde eller tabe valg på?

Jeg synes, der mangler noget anstændighed. Kan I ikke i stedet lave nogle (flere) strammeforslag på andre retsområder? Så lover jeg på spejderære, at jeg nok skal være imod og få jer til at fremstå som de hårde bananer. Men behøver I ligefrem at tage børnene af alle som gidsler i det klassiske spil mellem blokkene?

Sidst, men ikke mindst, det menneskelige ”nej”. Hele dagen i søndags filosoferede jeg over, hvorfor de borgerlige partier har brug for decideret at straffe børn. Det er måske bare mig, men jeg synes faktisk slet ikke, ”12-årig” og ”straf” bør figurere i samme kontekst.

Der skal være konsekvens, ja. Men hvorfor har man et behov for at gå videre end socialfaglige indgreb? Jeg har vitterligt svært ved at forstå det menneskelige behov for det. Kan nogen forklare mig det, vil jeg være meget taknemmelig.

Det er en trist udvikling, vi har set blandt de borgerlige partier de seneste år. Op igennem 00’erne stod VK-regeringen igen og igen fast på at bevare den kriminelle lavalder på 15 år – på trods af gentagne krav fra DF. Der var tale om borgerlig anstændighed, mine damer og herrer! Den tog dog et gevaldigt dyk, da man i en forhandling købte DF's stemmer med en sænkelse til 14 år. Men nu er man så frivilligt ved at gå med til 12 år! Undskyld, hvor blev anstændigheden af?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Mikkelsen

Fhv. MF (R), konsulent
BA.scient.pol. (Aarhus Uni. 2005)

0:000:00