Debat

Advokater: Pind sikrer digitale domstole

DEBAT: Søren Pind (V) har som justitsminister indført digitale civile sager ved retterne, der gør kommunikationen mellem sagens parter lettere, skriver Paul Mollerup, adm. direktør for Danske Advokater.

Foto: Lars Helsinghof /Altinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Paul Mollerup
Adm. direktør i Danske Advokater 

Den vigtigste glædelige konstatering omkring Søren Pinds første år som justitsminister er, at han er minister for et Justitsministerium, som har fået lagt hele integrations-, asyl- og flygtningeområdet over i et eget ministerium.

Det var tydeligt, at området sled ganske hårdt på ministre og embedsapparat i den tidligere regering, og det er åbenlyst, at begivenhederne med flygtninge på de europæiske og danske motorveje i efteråret 2015 uden problemer ville have suget al energi væk fra andre dele af ressortområdet, hvis det havde været justitsministerens gebet.

Når det er sagt, er det åbenbart, at den sikkerheds- og politimæssige håndtering af både flygtningestrømme og terror har fyldt meget – også for en ”smal” justitsminister.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Digitale civile sager
Når man fra advokatside ser på, hvilke beslutninger fra det forløbne år der kommer til at sætte sig spor i vores branche, er det væsentligste aftryk fra Søren Pinds første år som justitsminister, at han fik lov til at sikre et Folketingsflertal bag den lov, der muliggør indførelse af digitale civile sager ved retterne. Det lyder ikke af det store, men det er det.

Målet er at indføre en portalløsning, så den enkelte civile sag har sin egen ”side”, hvor alle sagens parter kan uploade og finde sagens forskellige dokumenter. Så i stedet for at sende processkrifter frem og tilbage på papir, fax eller mail, kan man nøjes med at lægge dem op på en digital portal, hvor man også kommer til at finde den endelige dom. Systemet kommer i pilotdrift et par steder i landet, inden året er omme, og rulles efter planen successivt ud over landet i løbet af 2017.

I stedet for at sende processkrifter frem og tilbage på papir, fax eller mail, kan man nøjes med at lægge dem op på en digital portal.

Paul Mollerup
Adm. direktør i Danske Advokater

Digital domsdatabase
Med vedtagelse af L 22, ”Ændring af retsplejeloven og forskellige andre love (Digitalisering af retsprocessen i borgerlige sager, oprettelse af en domsdatabase m.v.)” 15. december 2015 fik vi også for første gang i Danmarkshistorien sikret hjemmel til etablering af en domsdatabase.

Det lyder jævnt kedeligt, men er af uhyre stor værdi for et velfungerende retssamfund. Vi er et af de få lande, jeg kender til, hvor borgerne ikke har adgang til en central database over alle afsagte domme. I dag er der alene adgang til et mindretal af de afsagte domme ved retterne – og i de fleste tilfælde mod betaling. Desværre bliver den vedtagne domsdatabase alene fremadrettet – man vil altså ikke kunne finde domme fra før 2017 i den – og den kommer kun til at indeholde domme og ikke øvrige relevante, principielle afgørelser.

I 2001 fremsatte Enhedslisen et beslutningsforslag B 149 om etablering af en offentlig domsdatabase ”inden udgangen af 2002”. De begrundede det med, at ”det er en grundlæggende demokratisk rettighed for en borger at kunne finde ud af, hvordan retstilstanden egentlig er”.

Jeg kan ikke sige det meget bedre – og jeg er overbevist om, at Søren Pind er enig. Meget symptomatisk for denne sag nåede forslaget aldrig at komme til afstemning. Jeg glæder mig over, at domsdatabasen er vedtaget nu – 15 år senere, men jeg ærgrer og undrer mig over, at den har været så mange år undervejs. Men Søren Pind skal have æren for at få det vedtaget. Tak.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Paul Mollerup

Adm. direktør, Danske Advokater, formand, Erhvervslivets EU- og Regelforum, bestyrelsesmedlem, Stenbroens Jurister, tidl. bestyrelsesformand, Folkekirkens Nødhjælp
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

0:000:00