Alternativet: Papes bandepakke er dyr symbolpolitik

DEBAT: Så længe regeringens bandepakke fokuserer markant mere på straf frem for forebyggelse, er der blot tale om symptombehandling. Og en dyr en af slagsen, skriver Carolina Magdalene Maier (ALT).

Af Carolina Magdalene Maier (ALT)
Retsordfører 

I 2016 var der en markant stigning i antallet af rocker- og banderelateret skyderi i Danmark, og det er klart positivt, at justitsminister Søren Pape Poulsen (K) ønsker at bekæmpe den ærgerlige tendens.

Ministeren skal have ros for at fremsætte nogle fornuftige punkter i et udspil til en ny bandepakke, f.eks. punkterne om landsdækkede frit lejde auktion, hvor man anonymt kan indlevere ulovlige våben til politiet, private våbenejers opbevaring af våben og beskyttelse af hjemløse og andre særligt udsatte grupper med videre.

Følelser frem for fornuft
Men jeg mener, at justitsministerens markante (overordnede) fokus på straf er uhensigtsmæssigt og udtryk for en retspolitik, der baserer sig på følelser frem for fornuft.

Regeringen bør lytte til eksperterne, når de siger, at der intet bevis er for, at højere straffe og øget pres på de mennesker, der er involveret i bandemiljøet, hjælper på problemerne. Det gør derimod indsatserne på forebyggelses- og resocialiseringsområdet, og det undrer mig derfor meget, at de områder fylder næsten ingenting i bandepakken.

Symptombehandling 
Den nye bandepakke er den tredje i rækken af bandepakker, og ingen af dem har formået at løse kerneproblematikken. For så længe de ikke tager hånd om de elementer, der bidrager til bandekriminalitet i første omgang – ensomhed, stofmisbrug, negativ social arv og udsathed – vil der fortsat bare være tale om symptombehandling. Og en meget dyr en af slagsen.

Det er langt fra omkostningsfrit for samfundet at sende mennesker i fængsel, og derfor undrer det mig, at der ikke er flere kritiske økonomer på banen, når regeringen kommer med en bandepakke, der i dén grad vil føre til længere og hårdere straffe. Og samtidig ikke skaber forhåbninger om, at der i fremtiden vil komme færre kriminelle. Hvor skal pengene komme fra?

På kant med menneskerettigheder 
Dertil kommer, at flere elementer i bandepakken helt bevidst går til kanten af menneskerettighedskonventionerne. Eksempelvis har flere eksperter været ude at kritisere opholdsforbuddet, som kan give dømte rockere og bandemedlemmer forbud mod at opholde sig i en kommune i op til ti år.

Ud over de åbenlyse praktiske problemer med at håndhæve forbuddet, er forslaget muligvis også i konflikt med Danmarks internationale forpligtelser i form af eksempelvis retten til familieliv. Generelt virker opholdsforbuddet til at skabe flere nye udfordringer end løsninger: Skal den dømtes familie med til den nye kommune, eller vil man adskille familier? Står det offentlige klar med en bolig og job- eller uddannelsesmuligheder, eller er man overladt til egen skæbne – med stor risiko for, at man falder tilbage i kriminalitet? Vil en eventuel boligplacering ikke bare bidrage til at skabe flere udsatte boligområder i Danmark?

Et liv efter afsoning
Regeringen bør derfor komme til fornuft og ikke lade følelserne diktere retspolitikken i Danmark. De bør lytte til eksperterne og styrke indsatserne på forebyggelses- og resocialiseringsområdet. Vi skal komme de problematikker til livs, som fører mennesker ud i kriminalitet. Og så skal vi ændre fundamentalt på den følelsesprægede opfattelse af straf, der alt for længe har præget retspolitikken.

Vi skal klæde de indsatte på til et liv efter endt afsoning. Til et nyt liv uden kriminalitet med mulighed for uddannelse, arbejde, bolig i nye omgivelser, i stedet for at være overladt til sig selv. Vi skal have en retspolitik, der baserer sig på fornuft frem for følelser. Til gavn for hele befolkningen, for de mennesker, der bevæger sig på kanten af loven, og for samfundsøkonomien. Derfor bør regeringen virkelig genoverveje indholdet af den nye bandepakke.

Forrige artikel Fængselsformand: Det skal være attraktivt at forlade bandemiljøet Fængselsformand: Det skal være attraktivt at forlade bandemiljøet Næste artikel Paneldebat om Papes bandepakke Paneldebat om Papes bandepakke
 • Anmeld

  Lone Jakobsen · Konsulent

  Legaliser cannabis

  Til glæde for alle, undtagen rockere og bander som lever af forbuddet.

  Leglisering vil også stoppe finansiering af terror, da meget af den solgte cannabis stammer fra områder kontrolleret af f.eks IS.

 • Anmeld

  Per Olsen · mag art

  Nemlig Lpne Jakobsen: Legaliser cannabis!

  Ja, lad os få cannabis ind under almen handel og vandel, og lad os få licensordninger for de hårde stoffer; så har banderne kun beskyttelsespenge, berigelseskriminalitet og lignende tilbage som indtægtsgrundlag - og det vil få mange "hang-arounds" til at søge nye græsgange.

  Og igen: Ja - den illegale hamp kommer fra områder kontrolleret af fjender, som den danske hær med sine allierede bekæmper, når man betænker, at danske landbrugsorganisationer og private aktører står klar til at dække markedet, ligner denne "bandepakke" og den generelle hetz mod hampemiljøerne, ikke blot desperate fejlslag på kanten af menneskerettighederne men også regelret landsforræderi.

  Tak til Alternativet for en fornuftsbetonet hampepolitik (y)

 • Anmeld

  Esben Bryld

  Legaliser nu den cannabis, den er kommet for at blive.

  Kender Pape mon til begrebet udbud og efterspørgsel? Cannabis føder og forgylder bander og rockere så hvorfor ikke tage maden ud af munden på dem, i stedet for at bruge endnu flere skattekroner til ingen verdens nytte?
  Forbuddet er til skade for samfund og indvid og vores unge er ikke tjent med at blive kriminaliseret oven i deres problemer.
  95% af cannabisbrugerne oplever kun glæde og afspredelse med cannabis og deres eneste problem er at de bliver betragtet som gemene kriminelle blot fordi at de ønsker at nyde lidt cannabis fredag fyraften, som i øvrigt er et mindre skadeligt alternativ til den alkohol som du selv nyde Pape. Skadesreduktion er vejen kære strafelskende Pape og den kommer kun med tolerance og en godt gennemtænkt model for legalisering.

 • Anmeld

  Per Olsen · mag art

  Enig med Lone & Esben

  Undskyld min "typo" med dit navn, Lone, desværre klan man ikke rette indlæg med dette kommentarsystem.

  Og ja, Esben, selv om den aktuelle justitsminister ikke (endnu da) opfører sig som helt så hidsig og brutal en taber som den foregående, så har han stadig hverken fødderne på jorden eller hovedet klart, og at lytte til politi, fængselfunktionærer og sagkundskaben dét tillader hans ideologiske slagsmålsholdning ham åbenbart heller ikke (suk!)

  Rockermiljøet (og da også indvandrermiljøets kriminelle) tjener stort på fængsling - også langtidsfængsling - så den nyeste "pakke" ser de nok som en gave og som en undskyldning for at eskalere personfarlig vold ... en eskalering de seneste mange justitsministre passivt og med ophøjet ligegyldighed har både konstateret og tilsyneladende billiget.

  Jeg ved godt, at Danmark har mange penge og det går stejlt opad, der skal altså ikke nødvendigvis spares, dog alligevel ville en fornuftigt gennemtænkt model for hashlegalisering og et system af brugerlicenser for de hårde stoffer kunne give både penge i statskasserne og frisætte politi, rets- og fængselsvæsen (samt det opfølgende social-behandlingssystem) til vigtigere opgaver.

  Nu trækker det jo p.t. op til, at det næste valg bringer os en rød regering, jeg håber i den forbindelse, at Alternativet ikke falder for magtens falbelader, men modigt og konsekvent tænker "ud af æsken" og betinger sin medvirken og/eller støtte med et ufravigeligt krav om "Fri Hash" og dermed et stop for den stigmatisering, det spild af samfundsressourcer og den undergravning af tilliden til demokratiet, politiet og politikerne, som hash-forbuddet har medført.

 • Anmeld

  Knud Anker Iversen · centerleder

  Forebyggelse bør altid prioriteres

  Enig med Carolina Magdalene Maier. En samlet bandepakke må lægge hovedvægten på det forebyggende. Når folk melder sig ind i en bande har det jo årsager. Kan vi tage fat på dem har vi sparet mange lidelser og mange penge.