Blåt krav om grænsekontrol presser politiet

FINANSLOV: Regeringens støttepartier kræver grænsekontrollen forlænget, selv om politiet er i bekneb for mandskab. DF vil have mere, LA vil holde niveauet, mens K foreslår et særligt grænsepoliti.

Den midlertidige grænsekontrol udløber i november. Skal den fortsætte i 2017, skal der afsættes penge i forbindelse med årets finanslov.
Den midlertidige grænsekontrol udløber i november. Skal den fortsætte i 2017, skal der afsættes penge i forbindelse med årets finanslov.Foto: Claus Fisker/Scanpix
Kim Rosenkilde

Regeringens støttepartier kræver enstemmigt grænsekontrollen forlænget ind i 2017.

Det på trods af, at kontrollen allerede har trukket store veksler på politiets overarbejdskonto og har betydet, at en række øvrige indsatsområder er blevet nedprioriteret. Blandt andet bekæmpelse af narko- og indbrudskriminalitet.

Opretholdes grænsekontrollen må den situation forventes at fortsætte, lyder det fra Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt.

”Det er en politisk beslutning, om kontrollen skal fortsætte, og om den skal gøres permanent eller ej. Men vælger man at fastholde den, så vil presset på politiet fortsætte,” siger Claus Oxfeldt.

Vi ser så med noget betænkelighed på, hvor mange ressourcer det her trækker ud af vores politi.

Søren Pape Poulsen (K)
Formand og retsordfører

Regeringen har med sit udspil til næste års finanslov lagt op til at forlænge den midlertidige grænsekontrol efter 2016, hvis ”der fortsat ikke er styr på EU’s ydre grænser.”

DF: Behov for flere penge
Og det er der ingen udsigt til, at der kommer på den korte bane, lyder det fra både Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative.

Spørgsmålet er derfor blot, hvor mange penge der skal afsættes til indsatsen med den kommende finanslov.

”Der kommer til at skulle bruges mere på grænsekontrol. En permanent grænsekontrol, som vi ønsker, vil formentlig være dyrere end den nuværende stikprøvekontrol,” siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen.

Sidste år indgik de borgerlige partier og Socialdemokraterne en flerårsaftale om politiets økonomi, hvor der blev afsat en pulje på 200 millioner kroner til grænsekontrol i 2016.

Dokumentation

Finanslovforslag om grænsekontrol

Regeringen lægger i forbindelse med forhandlingerne om næste års finanslov op til at afsætte midler til en fortsættelse af den midlertidige grænsekontrol. Regeringen skriver:

"Rådet vedtog i maj 2016 en henstilling rettet til bl.a. Danmark om at opretholde den midlertidige grænsekontrol i 6 måneder fra henstillingens vedtagelse. Den danske regering har tiltrådt Rådets henstilling og opretholder den midlertidige grænsekontrol indtil den 12. november 2016."

"Regeringen vil arbejde for forlængelse af den midlertidige grænsekontrol efter 2016, hvis der fortsat ikke er styr på EU’s ydre grænser, og finansiere udgiften af forhandlingsreserven på finanslovforslaget for 2017."

Kilde: Regeringens finanslovforslag for 2017


0:000:00