Debat

Bramsen: Straf kan aldrig stå alene

DEBAT: Der skal være en hård og konsekvent linje over for rocker- og bandemiljøet. Men straf kan aldrig stå alene, skriver Trine Bramsen (S), der efterlyser regeringens bud på, hvordan vi får færre rocker- og bandemedlemmer.

Venstre mangler fokus på, hvordan vi får færre rocker- og bandemedlemmer, skriver Trine Bramsen (S). 
Venstre mangler fokus på, hvordan vi får færre rocker- og bandemedlemmer, skriver Trine Bramsen (S). 
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Trine Bramsen (S)
Retsordfører

Der er milelangt fra regeringens ord om konsekvens og hårdere straffe til bekæmpelsen af den utryghed, som rockere og bandemedlemmer skaber.

Trine Bramsen (S)
Retsordfører

Hvad end der er tale om en rockerborg i Vanløse eller et bandeopgør på Nørrebro, så skaber rockere og bander utryghed blandt helt almindelige danskere. 

Fakta
Regeringen varsler en ny rocker- og bandepakke med "mere konsekvens og hårdere straffe". 

Altinget benytter anledningen og spørger et debatpanel: Er hårdere straffe den rigtige vej at gå, hvis vi skal problemerne til livs? Hvad virker, og hvad virker ikke? Og hvor stort et problem er rocker- og bandekriminalitet i det hele taget i Danmark? 

Du kan også deltage i debatten. Send dit indlæg til [email protected]

Og de står bag alt for meget organiseret kriminalitet. Det er selvfølgelig fuldkomment uacceptabelt. Derfor er det helt afgørende, at politi, Skat og andre relevante myndigheder konstant har fokus rettet mod de asociale grupperinger.

Straf skal ikke stå alene
Da SR-regeringen valgte at skærpe straffene for rocker- og bandekriminalitet, var det ud fra et klart ønske om at fjerne rockere og bander fra gaden, hvor de skaber utryghed. Jeg bakker derfor op om en hård og konsekvent linje over for rocker- og bandemiljøet. Men straf kan aldrig stå alene. Som socialdemokrat er jeg optaget af at stoppe grupperingerne, før de begår skadelig kriminalitet. Og jeg er optaget af, at rockere og bandemedlemmerne afkriminaliseres, mens de sidder bag tremmer.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

I Venstres regeringsgrundlag fremgår det, at de vil lancere en ny rocker- og bandepakke med "mere konsekvens og hårdere straffe”. Det kan såmænd være fint nok. Vi socialdemokrater har allerede strammet nettet om rockere og bander og overvejer gerne at stramme yderligere. Men mere bemærkelsesværdigt er det da, at der i Venstres regeringsgrundlag ikke står et eneste ord om, hvordan vi får færre rocker- og bandemedlemmer.

V-symbolpolitik uden effekt
Derfor betragter jeg mest af alt visionen som endnu et eksempel i striben af symbolpolitiske Venstre-udmeldinger uden mærkbar effekt. Der er milelangt fra regeringens ord om konsekvens og hårdere straffe til bekæmpelsen af den utryghed, som rockere og bandemedlemmer skaber.

Som bekendt samarbejder vi socialdemokrater gerne med Venstre om en retspolitik, der kan sikre et trygt Danmark. Også hvad angår bekæmpelse af rockere og bander.

Myndighedernes samarbejde om de kriminelle har afgørende betydning for deres eksistensgrundlag. Den såkaldte Al Capone-metode, som betyder at myndigheder udveksler oplysninger og samarbejder om razziaer har givet mærkbare resultater. Optrevling af store narkosager, konfiskation af biler og personkontrol ved indvielse af nye lokaliteter har været effektivt. Det samme har brugen af sektionering i vores fængsler.

Forebyggelse er afgørende
Vi ved, at mange rockere og bandemedlemmer gerne vil forlade miljøerne. Derfor skal vi sikre, at de nødvendige tilbud er til stede, når motivationen melder sig. Ikke mindst er det forebyggende arbejde helt afgørende. Vi har konkret foreslået at afsætte flere politiressourcer i de udsatte boligområder, hvor vi kan se at rekrutteringen særligt pågår. I stedet for de kriminelle fællesskaber skal vi have de unge ind i lovlydige fællesskaber – inden de vel at mærke bliver fristet af rocker- og bandemiljøet.

Og vi har foreslået zoneforbud, der skal forhindre, at kriminelle forsamles i særlige områder. Dette og meget mere samarbejder vi gerne med Venstre om. Rocker- og bandekriminalitet har mange forklaringer og aspekter. Derfor kræver de også konstant kloge politiske løsninger og nye redskaber til politiet.

Set med socialdemokratiske briller er der ikke noget galt i at være tough on crime. Det er vi også. Men hvis man i sin iver efter at overgå alle andre i hårde udmeldinger fuldstændig overser, hvad der har reel effekt på mindre kriminalitet. Så giver jeg ikke meget for de hårde ord.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Trine Bramsen

MF (S), fhv. forsvarsminister, transportminister og minister for ligestilling
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2007)

0:000:00