Debat

Det Lærende Fængsel: Skab tillid i fængslerne

DEBAT: Der skal tænkes i mere menneskelige og praktiske løsninger end politiske stramninger, hvis vi skal vold og trusler i fængslerne til livs, skriver Kate Maria Vinther, direktør og stifter af Det Lærende Fængsel.

Der skal skabes tillid mellem indsatte og personale i fængslerne, skriver Kate Maria Vinther, direktør og stifter af Det Lærende Fængsel.
Der skal skabes tillid mellem indsatte og personale i fængslerne, skriver Kate Maria Vinther, direktør og stifter af Det Lærende Fængsel.Foto: Colourbox
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kate Maria Vinther
Direktør og stifter af Det Lærende Fængsel

Et velfungerende samfund er først og fremmest karakteriseret ved tillid til hinanden.

Tillid opstår ved at spørge dem, det handler om. Involverer dem og ikke ved stærke normer med fokus på lov og orden. I hvert fald ikke i første omgang.

Fakta er, at vold og stærke frustrationer ofte overtager, når mennesker oplever, at de bliver frataget muligheder og evner, over årene, for indflydelse på medbestemmelse af eget liv, fremtiden og deres arbejdsliv. Det gælder både for indsatte og fængselsbetjente.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Begge parter er nemlig blevet spurgt, før jeg satte mig til tasterne.

Grunde til stigende vold
Interessant er det, at begge parter giver ret gode og konkrete svar på, hvorfor den eskalerende vold og frustration er stigende.

Indsatte og personale i fængslerne har en fælles oplevelse af mere bureaukrati, mindre indflydelse i deres dagligdag, en minimering af de socialiserende processer, hvilket også minimerer skabelsen af tillid.

Kate Maria Vinther
Direktør og stifter af Det Lærende Fængsel

Direktoratet for Kriminalforsorgen har brugt de sidste tre år på at reorganisere deres grundprincipper. Strategien rummer fem overordnede temaer: Tæt samarbejde med omverdenen, Fleksibel kapacitet, Effektiv opgavevaretagelse, Sikkerhed og ordentlighed for den enkelte, Mindre tilbagefald.

Desværre oplever de adspurgte fængselsbetjente og indsatte ikke en særlig positiv effekt af den omfattende reorganisering. Både indsatte og personale i fængslerne har en fælles oplevelse af mere bureaukrati, mindre indflydelse i deres dagligdag, en minimering af de socialiserende processer, hvilket også minimerer skabelsen af tillid de to grupper imellem.

Plads til forbedring
For fængselsbetjentene gælder det især tab af tillid til ledelsen, fordi der er for meget topstyring, mangel på anerkendelse og fleksibilitet i arbejdsopgaverne, oplevelse af at blive udsat for tvivl samt store krav ned i rækkerne, men ingen samarbejde op i ledelsen.

For de indsatte gælder det især mangel på muligheder for at udvikle sig til sunde sociale individer, mulighed for uddannelser og arbejdsmarked, der kan skabe håb for fremtiden. Især handler det om at bevare en smule værdighed og selvdisciplin. Det kan kun opretholdes ved medbestemmelse og ansvar for eget livsforløb, også under afsoning.

Der er helt klart ifølge de to største grupper, der udgør fængselssystemet, plads til forbedring af Direktoratet for Kriminalforsorgens reorganisering. Der skal tænkes og handles mere i menneskelige og praktiske løsninger end politiske stramninger. Vi kan starte med at eksekvere Kriminalforsorgens vision og strategi: Tæt samarbejde med omverden, en samlet ledelse, styrket internt samarbejde og sammenhængende klientforløb.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00