Debat

DF: Det er naivt at tro, at en cannabis-legalisering vil stække banderne

DEBAT: Når Frank Jensen påstår, at en legalisering af hash vil være et opgør med de kriminelle bander, udstiller det hans manglende indsigt i bandernes DNA, skriver Finn Rudaizky (DF), medlem af Københavns Borgerrepræsentation.

Foto: MOGENS FLINDT/scanpix
Peter Pagh-Schlegel
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Finn Rudaizky (DF)
Socialordfører, Københavns Borgerrepræsentation

Et "opgør mod banderne"? Betyder det så, at Jønke nu stiller sig op i jobkøen, blot fordi han ikke længere har monopol på salg af hash? Hvor naiv har man dog lov til at være.

Finn Rudaizky (DF)
Københavns Borgerrepræsentation

Jeg bor selv på Christianshavn, ikke langt fra Christiania. Og kender til livet i området – også om hash, brugere og pushere.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Men det er temmelig kynisk, at en voldsepisode om hash på Christiania, hvor en politibetjent tragisk blev skudt i hovedet, kan blive springbræt for at legalisere hash.

Bandernes DNA
Det er også deprimerende læsning, at Københavns overborgmester Frank Jensen (S) påstår, at ved at legalisere hash vil det samtidig være et opgør med de kriminelle bander. En sådan udtalelse udstiller manglende indsigt i bandernes DNA.

Banderne er oppebåret af magt, identitet, ære og penge. Der er intet belæg for at tro, at legalisering af hash er en metode til at fjerne indtægtsgrundlaget fra banderne. Tværtimod.

Dels vil staten komme til at konkurrere med de kriminelle, og dels vil de kriminelles kreativitet sætte en lavine i gang, for eksempel ved salg af kokain.

Hvor naiv kan man være?
Derfor skal hashsælgere bekæmpes af politiet. Ikke via lovliggørelse. Og "opgør mod banderne"? Betyder det så, at Jønke nu stiller sig op i jobkøen, blot fordi han ikke længere har monopol på salg af hash? Hvor naiv har man dog lov til at være.

Og strategien om, at vi bare skal lovliggøre ulovlige ting, for så er det jo ikke længere ulovligt, er et skråplan. På den måde kan man jo fjerne en hel del kriminalitet.

Jeg synes faktisk, at det er mærkeligt, at overborgmesteren bruger langt mere tid på at få det kræftfremkaldende hash legaliseret end på at sætte kræfter ind på at hjælpe de mange unge hashmisbrugere, som i stort omfang dropper ud af et uddannelsesforløb og fremtidsmuligheder. Det er, efter min mening, helt ude i hampen.

Hollandske tilstande
Og hvorfor gør det ikke indtryk, at hash i Holland er kraftigt på retur. Med en legalisering af hash i Danmark/København vil hash-turismen stige. Det kræver ikke megen fantasi. Sådan var det også i Holland, som dog blev trætte af hash-turismen og derfor nu har begrænset køb til kun at omfatte hollandske statsborgere.

Hash i Holland kommer fortsat illegalt ind gennem bagdøren til deres coffeeshops og ud gennem fordøren. Er det virkelig hollandske tilstande i København, som hovedstadens socialdemokrater og Enhedslisten vil have?

Skoleelever til kamp mod hash
Allerede i 2012 gik for øvrigt nogle skoleelever til kamp mod hash. Katarina, en 9. klasse-elev på Kingoskolen i Slangerup, sagde: "Vi vil gerne gøre forældre og lærere opmærksomme på, at mange elever går rundt og er skæve i skolen, uden at nogen griber ind."

Det er værd at notere sig, at 19 svenske kommuner og Region Skåne har protesteret mod legaliserings-planer og understreget svenskernes ønske om nultolerance i relation til "handel och bruk av narkotika".

Og også huske på, at hash medfører en forringelse af indlæringsevnen og hukommelsen, øget risiko for trafikulykker, rygerlunger, lungekræft og psykisk sygdom. Til medicinsk brug er vi i DF dog indstillet på at sige ja til hash ved lægeordination.

Sundhedsfaglig vurdering trumfer
Såvel den forrige som den nuværende regering har sagt nej tak til legalisering af hash. Nej tak, sagde daværende justitsminister Frank Jensen også i 90'erne. Alle med samme begrundelse: "Den sundhedsfaglige vurdering af, at hash er forbundet med en række skadevirkninger".

Mærkeligt, at en socialdemokratisk overborgmester i 2016 er blevet bannerfører for, at hash frigives. I København prioriteres ikke længere de sundhedsmæssige konsekvenser. Kampen om politisk magt, stemmer og genvalg i 2017 prioriteres åbenbart højere.

I DF tror vi absolut ikke på, at selv en forsøgsordning med legalisering af hash vil mindske bandekriminaliteten. Det modsatte er tilfældet. Derfor siger vi nej tak.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Finn Rudaizky

Medlem af Borgerrepræsentationen (DF), København, regionsrådsmedlem, Region Hovedstaden, fhv. formand, Det Mosaiske Trossamfund
handels- og kontorudlært (1961), HH (1966)

0:000:00