DF: Det er naivt at tro, at en cannabis-legalisering vil stække banderne

DEBAT: Når Frank Jensen påstår, at en legalisering af hash vil være et opgør med de kriminelle bander, udstiller det hans manglende indsigt i bandernes DNA, skriver Finn Rudaizky (DF), medlem af Københavns Borgerrepræsentation.

Af Finn Rudaizky (DF)
Socialordfører, Københavns Borgerrepræsentation

Jeg bor selv på Christianshavn, ikke langt fra Christiania. Og kender til livet i området – også om hash, brugere og pushere.

Men det er temmelig kynisk, at en voldsepisode om hash på Christiania, hvor en politibetjent tragisk blev skudt i hovedet, kan blive springbræt for at legalisere hash.

Bandernes DNA
Det er også deprimerende læsning, at Københavns overborgmester Frank Jensen (S) påstår, at ved at legalisere hash vil det samtidig være et opgør med de kriminelle bander. En sådan udtalelse udstiller manglende indsigt i bandernes DNA.

Banderne er oppebåret af magt, identitet, ære og penge. Der er intet belæg for at tro, at legalisering af hash er en metode til at fjerne indtægtsgrundlaget fra banderne. Tværtimod.

Dels vil staten komme til at konkurrere med de kriminelle, og dels vil de kriminelles kreativitet sætte en lavine i gang, for eksempel ved salg af kokain.

Hvor naiv kan man være?
Derfor skal hashsælgere bekæmpes af politiet. Ikke via lovliggørelse. Og "opgør mod banderne"? Betyder det så, at Jønke nu stiller sig op i jobkøen, blot fordi han ikke længere har monopol på salg af hash? Hvor naiv har man dog lov til at være.

Og strategien om, at vi bare skal lovliggøre ulovlige ting, for så er det jo ikke længere ulovligt, er et skråplan. På den måde kan man jo fjerne en hel del kriminalitet.

Jeg synes faktisk, at det er mærkeligt, at overborgmesteren bruger langt mere tid på at få det kræftfremkaldende hash legaliseret end på at sætte kræfter ind på at hjælpe de mange unge hashmisbrugere, som i stort omfang dropper ud af et uddannelsesforløb og fremtidsmuligheder. Det er, efter min mening, helt ude i hampen.

Hollandske tilstande
Og hvorfor gør det ikke indtryk, at hash i Holland er kraftigt på retur. Med en legalisering af hash i Danmark/København vil hash-turismen stige. Det kræver ikke megen fantasi. Sådan var det også i Holland, som dog blev trætte af hash-turismen og derfor nu har begrænset køb til kun at omfatte hollandske statsborgere.

Hash i Holland kommer fortsat illegalt ind gennem bagdøren til deres coffeeshops og ud gennem fordøren. Er det virkelig hollandske tilstande i København, som hovedstadens socialdemokrater og Enhedslisten vil have?

Skoleelever til kamp mod hash
Allerede i 2012 gik for øvrigt nogle skoleelever til kamp mod hash. Katarina, en 9. klasse-elev på Kingoskolen i Slangerup, sagde: "Vi vil gerne gøre forældre og lærere opmærksomme på, at mange elever går rundt og er skæve i skolen, uden at nogen griber ind."

Det er værd at notere sig, at 19 svenske kommuner og Region Skåne har protesteret mod legaliserings-planer og understreget svenskernes ønske om nultolerance i relation til "handel och bruk av narkotika".

Og også huske på, at hash medfører en forringelse af indlæringsevnen og hukommelsen, øget risiko for trafikulykker, rygerlunger, lungekræft og psykisk sygdom. Til medicinsk brug er vi i DF dog indstillet på at sige ja til hash ved lægeordination.

Sundhedsfaglig vurdering trumfer
Såvel den forrige som den nuværende regering har sagt nej tak til legalisering af hash. Nej tak, sagde daværende justitsminister Frank Jensen også i 90'erne. Alle med samme begrundelse: "Den sundhedsfaglige vurdering af, at hash er forbundet med en række skadevirkninger".

Mærkeligt, at en socialdemokratisk overborgmester i 2016 er blevet bannerfører for, at hash frigives. I København prioriteres ikke længere de sundhedsmæssige konsekvenser. Kampen om politisk magt, stemmer og genvalg i 2017 prioriteres åbenbart højere.

I DF tror vi absolut ikke på, at selv en forsøgsordning med legalisering af hash vil mindske bandekriminaliteten. Det modsatte er tilfældet. Derfor siger vi nej tak.

Forrige artikel Kriminolog: Strafrisiko på hashforbrug har uheldige bivirkninger Kriminolog: Strafrisiko på hashforbrug har uheldige bivirkninger Næste artikel Frank Jensen: Et forsøg med hash-legalisering er den bedste mulighed, vi har Frank Jensen: Et forsøg med hash-legalisering er den bedste mulighed, vi har
 • Anmeld

  Helge Rasmussen · Deltids amatørfritænker

  Finn Rudaizky har åbenbart ikke sat sig ind i sagerne.

  ..."overborgmesteren bruger langt mere tid på at få det kræftfremkaldende hash legaliseret end på at sætte kræfter ind på at hjælpe de mange unge hashmisbrugere"

  Cannabis bliver i stigende grad anvendt som medicin MOD cancer.
  Og
  Et statsligt kontrolleret hashsalg vil kunne bruges til at hjælpe de mange unge hashmisbrugere.

 • Anmeld

  Simon Rosenkilde

  Uanset dine påstande, er I så ikke et liberalt parti, der støtter personlig frihed..?

  Som overskriften; hvem giver jer ret til at vurdere hvad jeg skal gøre med mine penge, i mit hjem, med min krop..?

  Udgangspunktet må være, at så længe jeg ikke gør nogen fortræd, andet end, i dette tilfælde, muligvis mig selv, hvad er jeres hjemmel så til at vurdere for mig..?

  Endvidere er det vigtigt at, specielt I, forstår, at samfundet er en konstruktion, der består af en række individer, der alle har fået gaven LIVET, som deres egen.

  - Samfundet eksisterer OVEN på den personlige frihed, og at det griber så negativt ind i vores gave, endda ud fra usaglige argumenter som dem du fremlægger her er, helt konkret, vanvid; I skal, derinde på borgen, beskytte samfundet, men frem for alt skal I varetage interessen for hvert eneste medlem af det: Det betyder frihed, ikke begrænsninger.

  S.

 • Anmeld

  Mathies Kolja Suszkiewicz · Studerende på Master i Integrated Food Studies Aalborg Universitet

  DF og Bandernes DNA??

  Hvad er lige Finn Rudaizky's kilder til at vide hvordan bander tænker??

  Hvis han vidste hvordan Pusherstreet fungerer som han så flot påstår, ville han også vide at netop Pusherstreet gennem årene har haft mange hashsælgere som ikke var hardcore kriminelle, ikke var bevæbnede og ikke var voldelige.
  Det skyldes netop at Pusherstreet har haft Christianitterne til at sortere de værste elementer fra og samtidig den fact at Pusherstreet har været så stort at mange hash-sælgerne ikke behøvede at være bevæbnede, voldelige og en del af et større syndikat for at forsvare sig selv (Ja som kriminel med mange sorte penge i madrassen og på et eftertragtet profitabelt marked må man beskytte sig med våben og vold for at overleve, for hvem skal ellers beskytte en, Finn??).

  Et kriminelt marked bliver altid værre når man fjerner/skræmmer de rolige typer væk og overlader resten til de mere hardcore/nothing to lose typer og med kæmpe arbejdsløshed og større organisering af kriminelle bander globalt er der masser af arbejdskraft parat til at overtage resterne af det danske cannabis marked efter regeringens/politiets mange forbuds lappeløsninger.

  Alt dette ved Finn Rudaizky selvfølgelig intet om i hans DF univers og det er en skam at hele nej-sidens uvidenhed skal stå i vejen for at vi går til bunds i ordentlige undersøgelser omkring cannabis markedet, misbrug og ungdoms stofkultur.
  Når vi endelig får vores cannabis lovliggørelse i Danmark (og det kommer til at gå stærkt når det føderale USA snarligt bliver presset af både delstater og befolkning til en lovliggørelse), vil vores politikere og sundhedssystem stå med håret i postkassen, fordi de har spildt 60 år på at argumentere for og opretholde et FN cannabis forbud, i stedet for at bruge tiden og pengene på videnskabelige undersøgelser og inddragelse af nøglepersoner som har den viden som både Christiansborg og deres mange embedsmænd mangler. Eller i det hele taget blot brugt ressourcerne på at støtte de usikre unge og sørgelige skæbner som ender i et misbrug (størstedelen som prøver cannabis eller andre stoffer ender heldigvis ikke i misbrug og det ville i vide meget mere om og være bedre til at forhindre hvis i brugte mere tid og ressourcer på at sætte jer ordentligt ind i sagerne).

  Og sidst men ikke mindst:
  Cannabis forbuddet i Danmark er ikke det mindste dansk, men blot et Amerikansk presset verdens-forbud gennem FN.
  Så utroligt at DF hellere vil samarbejde med udenlandske interesser end at hjælpe sin egen befolkning??

  https://www.youtube.com/watch?v=HUk7fYlapn8

 • Anmeld

  Lars Røbel

  I Colorado forventer staten at overtage 90 % af salget i 2020

  Og det kunne Danmark også gøre. Og det vil alt andet lige, da fjerne en masse penge fra det grå/sorte market. Colorado har 5.4 mil. Indbyggere og cannabis legaliseringen har skabt over 18000 nye job.

  https://www.washingtonpost.com/news/wonk/wp/2016/10/27/the-marijuana-industry-created-over-18000-new-jobs-in-colorado-last-year/

 • Anmeld

  Trine Poulsen · Hjemmehjælper

  Cannabis er kommet for at blive

  Det er naivt at tror at illegal cannabis er mindre skadeligt end legal. Og nej, vi skal ikke have samme model som i Holland eller i USA, vi skal have vores egen DK model. Illegal cannabis er udenfor kontrol, ofte importeret fra IS område og fuld af pesticider, svampegift oa. Desuden kan alle skaffe den urene cannabis på 10 minutter i hele landet, i dybt kriminelle miljøer med fri adgang til hård narko, våben og med risiko for rekruttering. I øvrigt tyder alt på at der faktisk bliver færre unge brugere ved legalisering. Forbud og stigmatisering medfører derudover at vi først når den unge problembruger alt for sent.

 • Anmeld

  John Jørgensen

  Selvmodsigende i den grad.

  “Et "opgør mod banderne"? Betyder det så, at Jønke nu stiller sig op i jobkøen, blot fordi han ikke længere har monopol på salg af hash? Hvor naiv har man dog lov til at være.

  Hvis spørgsmålet er: Hvordan situationen ville se ud hvis hash blev totalt udryddet (ved hjælp af strenge straffe, en masse vold og skyderi)? Så er det jo netop det man vil opnå.(Som det første land i verden) Men hvem er det så der er naiv? Det er i hvert fald selvmodsigende.
  Andre lande og stater har vist at en stigning i brugere og sociale problemer ikke bliver større efter en legalisering.
  Den kæmpe gevinst der vil være i en legalisering er vel også værd at tage med som at politiet kan bruge sine ressourcer på vigtigere emner, mange penge vil fosse ind i statskassen og en bedre kontrol med at minimumsalderen bliver overholdt så de helt unge ikke bliver brugere af hash når de i stedet bør gå i skole og koncentrere sig om deres uddannelse.

  Med en legalisering af hash i Danmark/København vil hash-turismen stige. Det kræver ikke megen fantasi. Sådan var det også i Holland, som dog blev trætte af hash-turismen og derfor nu har begrænset køb til kun at omfatte hollandske statsborgere.

  Nåå, hr Finn det er jo denne største løgn. Holland er ikke trætte af 20% flere turister pga. coffeeshops hvor turister stadig kan købe hash f. ex i Amsterdam. Men de coffeeshops der ligger tæt på grænserne til Tyskland og Belgien har fået besked på at kræve medlemskort kun for hollændere. Dette påbud er et ønske fra nabolandene ikke Holland selv.
  Og så forstår jeg ikke at et parti med så store nationale følelser lader sig diktere af hvad nogle svenskere siger. Vil i også følge deres udlændingepolitik som det næste?