Debat

DF: Sager om overgreb mod børn bør ikke kunne forældes

Peter Skaarup
Peter Skaarup Retsordfører, Dansk Folkeparti

DEBAT: Forældelsesfrister for sager om seksuelt misbrug af børn krænker ofrenes retsfølelse, da der ikke er mulighed for at retsforfølge overgrebene efter et vist antal år, mener Peter Skaarup, retsordfører for DF.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Peter Skaarup
Gruppeformand og retsordfører for Dansk Folkeparti

Fakta
Altinget : justits har sat gang i et debatkoncept, som går under navnet ’Justitsdebatten’. Konceptet vil overordnet fokusere og styrke den retspolitiske og -faglige debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget : justits eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for justitsområdet.
 
 

Justitsdebatten starter med en ordførerrunde. Her skal partiernes retsordførere sætte de retspolitiske emner til debat, som de mener, er de mest aktuelle og presserende inden for justitsområdet. Det kan såvel knytte sig til ministerier, det øvrige justitsvæsen (politi, anklagemyndighed, efterretningsvæsen, domstole og kriminalforsorgen) eller andre aktører inden for feltet. 

Læs om Justitsdebattens panel her.

Jeg mener, at der er behov for en lovændring, så vi sikrer, at seksuelle overgreb mod børn og incestsager ikke kan blive forældede.

Det er i dag alt for let i Danmark at slippe godt af sted med at forgribe sig seksuelt på andre. Det er ganske enkelt ikke rimeligt.

Peter Skaarup
Retsordfører for Dansk Folkeparti

Seksuelle overgreb mod børn og unge er nogle af de mest modbydelige forbrydelser, man kan forestille sig. Det tror jeg, de fleste er enige i.

I dag er det desværre for nemt for gerningsmændene at slippe af sted med at begå seksuelle overgreb mod børn og unge. Samfundet bør i langt højere grad stille sig på ofrenes side og ophæve forældelsesfristerne, så vi sikrer, at personer, der har begået sådanne overgreb, aldrig skal kunne vide sig sikre på at være sluppet fra deres forbrydelser.

I dag er det sådan, at forældelsesfristen for seksuelle overgreb mod børn varierer efter forbrydelsens grovhed og barnets alder. Strafferammen er højest for voldtægt af et barn under 12 år, og i disse sager kan gerningsmanden retsforfølges frem til offeret fylder 36 år.

I ”Straffelovrådets betænkning om seksualforbrydelser” fra november 2012 fremhæves det, ”at grove tilfælde af seksuelt misbrug af børn hører til nogle af de alleralvorligste overtrædelser af straffelovens regler om seksualforbrydelser. Endvidere er det karakteristisk for seksuelt misbrug af børn, at der som oftest ikke er andre direkte vidner til det seksuelle forhold end offeret selv, og at et barn, der er offer for seksuelt misbrug kan have svært ved at fortælle andre om det seksuelle misbrug. Navnlig hvor gerningsmanden er en af barnets nærtstående, kan disse forhold føre til, at et seksuelt misbrug af et barn først kommer til myndighedernes kendskab, efter at barnet er blevet voksent”.

Jeg er fuldstændig enig.

Krænkende for retsfølelse
Det skal dog nævnes, at Straffelovrådet i deres betænkning nåede frem til, at de gældende regler om forældelsesfrist stort set er passende, og derfor anbefalede Rådet ikke generelle ændringer i forældelsesfristerne for misbrug af børn. Denne konklusion er jeg helt og aldeles uenig i. 

Teksten fra Straffelovrådets betænkning, som jeg har citeret ovenfor, siger det sådan set ganske præcist. Der er gode grunde til, at mange af ofrene for disse forbrydelser først er i stand til at melde forbrydelsen til politiet, når de er blevet voksne.

Der findes – desværre – også flere tilfælde, hvor offeret gennem mange år som en forsvarsmekaniske ganske enkelt har fortrængt de forfærdelige overgreb, de har været udsat for, og derfor først mange år senere – for eksempel når ofret selv får børn - bliver klar over, at de rent faktisk har fundet sted.

Det er krænkende for ofrenes retsfølelse, hvis der ikke er mulighed for at retsforfølge de overgreb, som de har været udsat for, alene fordi det har taget mange år, før offeret er i stand til at anmelde overgrebet.

Det kan selvfølgelig i praksis være vanskeligt at bevise overgrebet mange år efter. Ofte er der ingen vidner, og det kan i sagens natur være vanskeligt at indsamle fysiske beviser. Men det kan ikke i sig selv være et argument for at fastholde forældelsesfristerne.

Bedre muligheder for opklaring
Det kan også være vanskeligt at opklare et drab mange år efter, at det har fundet sted. Men betyder det, at man skal lade være med at anmelde eller komme med oplysninger, fordi det sandsynligvis ikke vil kunne ende med dom? Naturligvis ikke.

Samtidig er redskaberne til brug for opklaring blevet forbedret i form af mere video- og billedmateriale samt dna-registret, der også har betydet genåbning af en række drabssager.

Men når det kommer til seksuelle overgreb mod børn og unge, er det i dag desværre sådan, at krænkerne beskyttes af tavsheden. For ofrene opfattes det i alt for mange tilfælde som om, at først trues man til at holde overgrebene hemmelige. Dernæst, når man engang finder modet til at tage hul på fortiden, bliver man ikke hørt i retssystemet. Det er krænkende for retsfølelsen. Det er i dag alt for let i Danmark at slippe godt af sted med at forgribe sig seksuelt på andre. Det er ganske enkelt ikke rimeligt.

Det er mig en gåde, at vi ikke kan blive enige om at afskaffe forældelsesfristerne. Dansk Folkeparti har flere gange fremsat forslag herom, senest med et beslutningsforslag, som blev behandlet i foråret 2013, og hvor regeringen (inklusiv SF) og Enhedslisten nedstemte forslaget.

De borgerlige partier stemte for forslaget sammen med Dansk Folkeparti, så der er begrundet håb om, at vi kan få fjernet forældelsesfristerne, hvis vi får en ny regering efter et valg. Vi vil i hvert fald fortsat kæmpe for at få fjernet de urimelige og uhensigtsmæssige forældelsesfrister.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Skaarup

MF (DD)
student (Aarhus Katedralskole 1982)

0:000:00