DKR: Bandemedlemmer skal motiveres til at vælge en anden vej

DEBAT: Det er fristende at øge straffene, når man vil bandekriminaliteten til livs. Men det virker ikke forebyggende. Bandemedlemmer skal motiveres til at vælge en anden vej, skriver Henrik Dam, formand for Det Kriminalpræventive Råd.

Af Henrik Dam
Formand for Det Kriminalpræventive Råd

Straf sender et signal til bandemedlemmer om, at deres adfærd er uacceptabel. Det kan tilgodese befolkningens retsfølelse. I de tilfælde, hvor en person er blevet offer for bandekriminalitet, kan det også give ofret en følelse af genopretning.

Men det er ikke nok at være ’tough on crime’, vi må også være ’smart on crime’. Regeringens bandepakke indeholder flere elementer af straf, men hvis man vil bandekriminalitet livs, er det nødvendigt at se på, hvad der virker forebyggende. For vores mål må være at skabe et tryggere samfund. Derfor er vi nødt til at vurdere, hvad der kan ’tage luften ud’ af samfundets udfordringer med bandekriminalitet.

Fængsel skræmmer ikke
I et miljø hvor tid bag tremmer giver status, skræmmer fængselsstraf næppe rockere og bandemedlemmer. Samtidig ved vi, at lange fængselsophold ikke har en positiv effekt på deres kriminelle adfærd. I mange tilfælde fastholder det dem tværtimod i kriminalitet og i det kriminelle miljø. Det viser både dansk og international forskning.

Omvendt ved vi, at banderne ikke er statiske. Det er vigtigt at holde for øje, at mellem 60-80 procent af rockere og bandemedlemmer selv forlader deres gruppering. Ofte fordi de ønsker et almindeligt liv med kæreste og børn.

DKR anbefaler derfor, at bandepakken giver bandemedlemmer mulighed for uddannelse, misbrugsbehandling og vredeshåndtering, mens de sidder inde. Det giver generelt positive resultater, når man vil have indsatte til at bryde den kriminelle løbebane, viser forskning fra Justitsministeriets Forskningskontor. Uddannelse giver dem forudsætningen for at tage et job, når de kommer ud, og det er det, vi vil have bandemedlemmer til.

I exitarbejdet er det vigtigt at hjælpe med at etablere et liv uden for miljøet. En rapport fra Justitsministeriets Forskningskontor viser, at exit-deltagerne har behov for mentorstøtte, uddannelse og hjælp til at finde bolig og job.

Gode elementer
Regeringens bandepakke indeholder nogle gode elementer. Det er for eksempel positivt at skille bandemedlemmer fra deres gruppering i fængslerne. Det nytter ikke, at det at sidde i fængsel svarer til at komme i klub med de andre bandemedlemmer.

Derudover ser vi positivt på frit lejdeaktion, da en sværere tilgængelighed til våben mindsker risikoen for kriminalitet. Det er også positivt, at regeringen vil beskytte hjemløse og andre særligt sårbare grupper, og at man vil udlevere overfaldsalarmer, som anmelder eller vidner mod bande- eller rockermedlemmer.

I forhold til exitarbejdet er det positivt, at regeringen har et mål om at få flere i exit. Vi håber, at man her tilbyder nogle velkoordinerede og skræddersyede indsatser med tilstrækkelige ressourcer for at støtte bande- og rockerinvolverede på den vanskelige vej ud af kriminalitet. Her er det godt med tiltalefrafald for aflevering af våben for personer i exitforløb og bedre adressebeskyttelse til personer i exit.

Det er dog nødvendigt, at hele bandepakken bygger på dokumenteret viden. For hvis rockere og bandemedlemmer bliver mere forhærdede, mens de sidder inde, gør vi ikke samfundet mere trygt for den enkelte dansker. Tværtimod: Vi gør os selv en bjørnetjeneste.

Forrige artikel Forsvarsadvokat: Gældssanering kan fremme resocialisering af kriminelle Forsvarsadvokat: Gældssanering kan fremme resocialisering af kriminelle Næste artikel Kronik: Kovending i kampen mod spiritus- og hashkørsel Kronik: Kovending i kampen mod spiritus- og hashkørsel
 • Anmeld

  Erik Pedersen

  Fornuft eller hævntørst i mest primitive udgave ?

  Atter engang fastholder sort blå politikere ,straf ,med indespærring ,som,dog er begrænset ved at der som et vedtaget og nedskrevet formål grundet demokraterne, er at "forbedre " de menneskelige lidelser ",som netop hersk og spark ,netop skaber både desperationen og reelt også efterhånden nøden i vort samfund ,netop skabt af sort blå politikere.

  Bare et eks og evt spørgsmål til de sort blå politikere. hvis de ellers tør svare og evt fremlægge beviser for ,,hvor deres straffe samfund ,,,har skabt noget som helst positivt og nedgang i både forbrydelserne og behovet .

  Som hele historien for menneskene på kloden beviser netop alle sort blå holdninger, er både grundlaget og er skaberne af alle konflikter, mellem mennesker.

  Så hvor har ALLE forøgelser af HÆVNEN, skabt noget positivt , og med nedsat både af antallet og behovet for at begå disse , lovbrud på vore fælles love/vedtagelser om adfærden i de fælleskaber/samfund som er skabt og styret af demokraterne,blandt os.
  Hvor kun diktaturer med direkte udryddelser, en tid kan skræmme befolkningerne,men også disse brutaliteter nedkæmpes af demokraterne overalt på kloden .

 • Anmeld

  Max Thisen · praksis

  praksis

  Nor i betragter Ole Sørensens-Rebell fra Langeland metodik over for udsatte borger ,so ved i hvad eller hvem vi har brug for .Men -So bliver han fyret af nogen akademiker . jeg mener ikke at kommunerne er patologisk dum , men de er bar uheldig nor de begynder at agere/reagere . Nor en af disse højmotiverede kommunale social/kommunerådgiver taler om motivation eller etik for nybeynder til de tunge drenge so bygges en mur ,der vor de skal opsøges et eksistensielt dilema i individet .