Europol-chef: Oprustning på datafronten skal bekæmpe terror

Q&A: Kamp mod terror er den vigtigste indsat for Europol. Dataindsamling er central i den kamp – alene de sidste to år er informationer om "foreign figthers" tidoblet, siger Europol-direktøren, som Altinget har mødt i Haag.

Frederik Tillitz

HAAG: Den walisiske Rob Wainwright har været direktør i Europol siden 2009 og har stået i spidsen for organisationen under, hvad han kalder de værste terrorangreb i Europa i moderne tid.

1. maj overgår politisamarbejdet fra et mellemstatsligt til et overstatligt et af slagsen og giver dermed direktøren og hans ansatte større beføjelser i kampen mod terrorangreb og organiseret kriminalitet.

Samtidig giver den nye forordning også øget kontrol med Europols politiaktiviteter.

Altinget har interviewet direktøren i Europols hovedkvarter i Haag om kampen mod terrorisme, samarbejdet med amerikanerne under Donald J. Trump og hvordan briten ser på Brexits indvirkning på samarbejdet.

Fakta
BLÅ BOG – ROB WAINWRIGHT
Rob Wainwright blev født i 1967 i Carmarthen, Wales.

Efter at have dimitteret i 1989 fra London School of Economics arbejdede han de følgende ti år som analytiker i Storbritannien inden for terrorbekæmpelse og organiseret kriminalitet.

Mellem 2000 og 2003, var han chef for det britiske forbindelseskontor hos Europol og også ansvarlig for Europols nationale enhed i London. 

I 2003 blev han forfremmet til stillingen som direktør i International af National Criminal Intelligence Service (NCIS), hvor han var ansvarlig for internationale operationer og for at udvikle og gennemføre den britiske strategi mod lettet ulovlig indvandring. 

Mellem 2006 og 2009 var han chef for den internationale afdeling i det britiske Serious Organised Crime Agency (SOCA).

Rob Wainwright blev udnævnt til direktør for Europol i april 2009.

Europols fremtid
Hvad er Europols fokuspunkter på nuværende tidspunkt?

”Terrorisme, menneskesmugling og cybercrime er i den rækkefølge vores hovedfokus. Også hvidvaskning af penge, narkosmugling og organiseret ejendomstyveri er fokuspunkter. Det leder til stor profit i organiseret kriminalitet og et stort antal af grupperinger i Europa. Mellem tre og fem tusind organiserede kriminelle grupper har aktiviteter i Europa.”

I løbet af de sidste to år har vi set store forbedringer, og medlemslandene deler ti gange så mange informationer om ’foreign fighters’ i løbet af to år.

Rob Wainwright
Direktør for Europol

Hvad er ifølge dig de store forandringer i Europol efter 1. maj, når politisamarbejdet bliver overstatsligt?

”1. maj vil først og fremmest modernisere måden, vi indsamler data. Det er meget vigtigt, for vi er først og fremmest en informationsmanagement-agentur. Det er selve definitionen på Europol. Der er nogle tekniske, men meget vigtige ændringer, der vil gøre det muligt at modernisere vores informationskapacitet.”

Samarbejde med private
Det bliver også muligt for jer at have et større samarbejde med den private sektor. Hvad kommer det til at betyde?

0:000:00