Debat

Frank Jensen: Stop polemikken og lad os gå sammen om en løsning

DEBAT: Det er noget vrøvl, når DF siger, jeg ingen plan har for de unge. Polemik og stråmandsargumenter hjælper hverken unge misbrugere eller utrygge borgere, skriver Frank Jensen (S), der istedet opfordrer til et konstruktivt samarbejde.

Foto: kk.dk
Peter Pagh-Schlegel
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Frank Jensen (S)
Overborgmester i København

Den 1. november var jeg til borgermøde i Bispebjerg. Desværre ikke i en glædelig anledning. For beboerne i og omkring Bispebjerg oplever, at det er blevet mere utrygt at bo i deres område.

Og de oplever, at de må stå model til skyderier på åben gade, knivstikkeri og biler og knallerter, der ræser op og ned ad vejene, når de venter på bussen, går hjem med indkøbsposen eller sender børn til og fra skole.

Alt sammen ledsaget af en mere end sædvanlig stor aktivitet omkring det hashsalg, som desværre har foregået i området igennem flere år.

Rudaizky udlægger det som om, at jeg dermed ikke har en plan for dem under 18. Men det er selvfølgelig noget vrøvl. For mens 18 år er grænse for køb i vores forslag, så er 18 år selvfølgelig ikke grænsen for at forebygge eller få hjælp til at komme ud af et misbrug.

Frank Jensen (S)
Overborgmester, København

Vi gør i København alt, hvad vi kan, for i samarbejde med politiet at komme uroen og utrygheden til livs. En af de vigtigste opgaver, vi har som kommune, er at forebygge, at børn og unge slutter sig til bander, fordi de synes, det er sejt.

Eller fordi de ikke kan se andre muligheder. Eller fordi de bliver fristet af hurtige penge på det lukrative, illegale hashmarked i byen.

Ulovlig hashhandel gør byen utryg
Jeg ville ønske, at jeg kunne sige, at det ’kun’ er i Bispebjerg, at ulovlig hashhandel er et problem. Men det er det ikke.

Det er heller ikke det eneste sted, hvor det sker, at unge fristes over evne og slutter sig til de lokale bander, der styrer hashhandlen. Vi ser det i København, og vi ser det også i resten af landet – fra øst til vest.

For mig er forslaget om en forsøgsordning med legalisering af hash, som vi har foreslået i København, derfor først og fremmest et spørgsmål om at bekæmpe kriminalitet og utryghed ved at fjerne en vigtig indtægtskilde fra banderne.

Som jeg har skrevet før, er jeg ikke tilhænger af hash, og jeg anerkender, at det kan være et meget farligt og vanedannende stof.

Mit ønske er netop, at vi – i stedet for til at holde banderne kørende – kan bruge pengene til at forebygge og bekæmpe de negative konsekvenser af et hashmisbrug.

Hash – nu for børn?
Derfor rammer det også helt ved siden af, når Finn Rudaizky fra Dansk Folkeparti her i Altinget påstår, at jeg er ligeglad med de unge under 18 år, og at gymnasierne prompte vil indføre ’torsdagsbong’, hvis vi får et forsøg med legalisering af hash.

I vores forslag har vi - meget naturligt - en aldersgrænse på 18 år, før man kan købe hash på de kontrollerede udsalgssteder.

Rudaizky udlægger det som om, at jeg dermed ikke har en plan for dem under 18. Men det er selvfølgelig noget vrøvl.

Mere forebyggelse – ikke mindre
For mens 18 år er grænse for køb i vores forslag, så er 18 år selvfølgelig ikke grænsen for at forebygge eller få hjælp til at komme ud af et misbrug.

Tværtimod har vi allerede i Københavns Kommune i dag fokus på også at hjælpe de helt unge gennem blandt andet vores SSP-samarbejde.

Med midlerne fra et forsøg med kontrolleret salg af hash vil vi få flere penge til at styrke det ekstremt vigtige arbejde med at forebygge misbrug også blandt de helt unge. Vi skal altså have mere forebyggelse, ikke mindre. 

Lad os nu prøve en ny løsning sammen
Vi kan godt lege polemik og bevidst vælge at skyde hinanden ting i skoene, som vi hverken har sagt eller for den sags skyld mener. Men det hjælper ikke de børn og unge, der kommer ud i et misbrug.

Det hjælper heller ikke de københavnere, der er bange for at færdes i deres eget kvarter på grund af dybt kriminelle bagmænd og deres stik-i-rend-drenge.

Lad os i stedet prøve en konstruktiv og ny løsning af sammen, så vi kan komme skyderier og utryghed til livs. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Frank Jensen

Fhv. justits- og forskningsminister og MF (S), fhv. S-næstformand, fhv. overborgmester
cand.oecon. (Aalborg Uni. 1986)

0:000:00