Debat

Grønlandske advokater: Dialog fremmer retssikkerhed

DEBAT: Retssikkerheden i Grønland beror på dialog og samarbejde mellem aktørerne på retsområdet, skriver Grønlandske Advokaters bestyrelse.

Foto: Colourbox.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Peter Schriver, Finn Meinel og Jens Paulsen
Bestyrelsen i Nunatsinni Advokatit Grønlandske Advokater

”Er konklusionerne i Advokatrådets rapport retvisende? Og hvordan styrker vi i så fald retssikkerheden i Grønland?”

Det var spørgsmålene som paneldeltagerne blev anmodet om at tage stilling til i forbindelse med debatten her i Altinget.

Generelt kan man vel sige, at alle indlægsholdere, der har forholdt sig til spørgsmålet, har været enige i rapportens overordnede anbefalinger, herunder behovet for et generelt kompetenceløft for alle aktører og tildeling af yderligere ressourcer til at styrke både Domstole, forsvarere og adgang til lovgivning og retspraksis.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Hvordan anbefalingerne konkret skal udmøntes er der så – selvfølgelig - forskellige bud på. Det vigtige er imidlertid, at der er sat fokus på retssikkerheden, og at der dermed er skabt en debat om, hvordan vi kan gøre det bedre.

Styrk dialogen
I Nunatsinni Advokatit Grønlandske Advokater tilslutter vi os generelt de anbefalinger, der ligger i rapporten, men det er vores erfaring, at styrkelse af retssikkerheden også beror på stadig dialog og samarbejde mellem aktørerne på retsområdet med henblik på løbende drøftelse af udfordringer på området. Og hvordan de kan løses - i det hele taget afstemme forventninger til hinanden, forbedre kommunikationen og dermed fremme klienternes/borgernes sager.

Den løbende dialog har betydet en væsentlig forbedring af sagsgangene både hos advokaterne og hos retten, til gavn og glæde for vores klienter/borgerne – og for os selv.

Peter Schriver, Finn Meinel og Jens Paulsen
Bestyrelsen i Nunatsinni Advokatit Grønlandske Advokater

Det er en anbefaling der ikke ligger i rapporten, måske fordi det er så banalt og giver sig selv. Men det er et væsentligt element i at styrke klienternes/borgernes retssikkerhed.

Foruden de etablerede fora som f.eks. Rådet for Grønlands Retsvæsen og Grønlands Råd for Menneskerettigheder er der en række uformelle fora, hvor aktørerne mødes og drøfter, hvordan retssikkerheden styrkes. Som advokatforening har vi f.eks. regelmæssige møder med Retten i Grønland, og det er vores opfattelse, at den løbende dialog har betydet en væsentlig forbedring af sagsgangene både hos advokaterne og hos retten, til gavn og glæde for vores klienter/borgerne – og for os selv.

Gør livet lettere
Derudover har vi en god dialog med andre væsentlige samarbejdspartnere, som f.eks. Naalakkersuisoq for Justits og hendes departement angående forslag til implementering af ny lovgivning, og med Selvstyreadministrationen, hvor vi bliver involveret som høringspart – og undertiden i arbejdsgrupper - i forbindelse med lovforslag.

Dialog og samarbejde fremmer forståelsen siger man – og det er vi helt enige i – og så er det noget vi kan bidrage til hver især og samlet, uden at vi behøver at afvente tilladelse eller tilførsel af nye ressourcer. Vi kan bare gøre det- og dermed gøre livet lettere ikke alene for klienterne/borgerne, men også for os selv.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Schriver

Advokat, partner, Nuna Advokater, formand, Grønlandske Advokater, fhv. embedsmand, Skatteministeriet
cand.jur. (Københavns Uni. 1985)

0:000:00