Historisk lav ungdomskriminalitet – nu skal indsatsen skærpes

STATISTIK: En ny rapport fra Justitsministeriets Forskningsenhed peger på historisk lav ungdomskriminalitet. Det bliver baggrunden for regeringens udspil mod kriminelle unge.

Foto: Colourbox
Kim Rosenkilde

Unge under 21 år dømmes stadig sjældnere for forseelser som vold og butikstyveri.

Udviklingen er velkendt og velbeskrevet, men i en ny rapport fra Justitsministeriets Forskningskontor opdateres tallene, så det står klart, at tendensen er fortsat gennem 2015.

Særligt blandt de 15-17-årige synes krimianliteten at være aftaget. Fra 2008 er udviklingen gået fra, at 24 ud af 1.000 unge i gruppen blev dømt for en strafferetlig forseelse til 14 ud af 1.000 i 2015.

I 2006 blev hele 28 ud af 1.000 15-17-årige dømt for at forbryde sig mod straffeloven.

Primært afgørelser om mild vold og butikstyveri fylder meget i opgørelsen. Men der er også hvert år nogle hundrede sager, hvor 15-17-årige dømmes for grov vold, indbrudstyveri eller røveri.

Også blandt de mere grove forbrydelser følger udviklingen dog den overordnede tendens ned ad.

Domme for straffelovsovertrædelser per 1.000

Den hårde kerne
Og det er denne ”hårde kerne”, som står for den mere barske kriminalitet, som regeringen vil sætte ind over for med sit længe ventede udspil om en ny indsats mod ungdomskriminalitet.

”Det glæder mig, at færre unge vælger en kriminel løbebane, men vi har fortsat et problem med en lille hård kerne af unge, der begår grov kriminalitet. Det skaber utryghed og går ud over ofrene, og det skal vi gøre noget ved,” siger justitsminister Søren Pind (V) i en pressemeddelelse.

0:000:00