Ny PET-rapport: Alvorlig terrortrussel mod Danmark

TERRORTRUSSEL: Terrortruslen mod Danmark er fortsat alvorlig, lyder det fra PET's Center for Terroranalyse, der netop har udgivet ny vurdering.

Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix
Cecilie Gormsen

Terrortruslen mod Danmark er fortsat alvorlig.

Sådan lyder konklusionen i en ny analyse, som PET’s Center for Terroranalyse (CTA) netop har offentliggjort.

Trusselsbilledet er præget af terrororganisationen Islamisk Stat (IS) og udviklingen i Syrien og Irak.

”IS er under øget pres af den internationale koalition og af den lokale modstand. IS fokuserer derfor mere på at ramme mål i Vesten. Man kan sige, at IS forsøger at vinde udadtil, hvad man taber indadtil,” siger PET-chef Finn Borch Andersen i en pressemeddelelse.

Simple angreb mest sandsynlige
I den nye analyse lyder vurderingen, at IS tilstræber at gennemføre planlagte og og mere komplekse angreb, som dem, der blev gennemført i Paris og Bruxelles.

Samtidig er det stadig en trussel, at militante islamister understøtter og inspirerer personer i Vesten til at gennemføre mere simple terrorangreb.

Og det er fortsat de simple angreb med lettilgængelige midler og kort planlægning, der er den mest sandsynlige form for terrorangreb i Danmark. Samtidig slår PET fast, at risikoen for at blive offer for et terrorangreb i Danmark fortsat er begrænset.

Angrebsmetoder udvikles
Vesten har i den seneste tid oplevet flere angreb og angrebsforsøg, og den udvikling holder PET nøje med, understreger Finn Borch Hansen:

”Vi har de seneste år set flere angreb i Vesten. Vi så flere eksempler på det hen over sommeren sidste år, og vi så det senest i Berlin og Istanbul. Samtidig udvikles de angrebsmetoder, der anvendes. Den danske indsats mod terror tilpasses hele tiden dette komplekse billede. Det sker i tæt samarbejde mellem PET og det øvrige politi,” siger Finn Borch Andersen.

Færre syrienkrigere rejser du
Den nye analyse viser også, at ”meget få personer nu udrejser fra Danmark til Syrien/Irak”.

”Der er færre, der rejser ud, og i det seneste år har det primært været yngre kvinder. Samtidig vender færre hjem. De fleste af dem, der nu befinder sig i Syrien eller Irak, har været der i en længere periode,” fortæller Søren Jespersen, der er chef for Center for Terroranalyse.

”De kan dermed være særligt radikaliserede og voldsparate og dermed udgøre en øget terrortrussel mod Danmark,” fortsætter han.

Kigger man på de politisk ekstremistiske miljøer herhjemme, så er truslen begrænset. I den nye vurdering skriver PET dog, at der blandt personer med højreekstremistiske sympatier er øget fokus på flygtningesituationen. Herfra udgår en trussel, der kan rette sig mod blandt andet asylcentre, flygtninge, religiøse mindretal og berørte myndigheder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Finn Borch Andersen

Chef, PET
cand.jur. (Københavns Uni. 1991)

0:000:00