Debat

Ny temadebat sætter politiets kerneopgaver til diskussion

DEBAT: Skal forsvaret assistere politiet i indsatsen mod terror? Og kan andre af politiets opgaver varetages af private vagter, hjemmeværnet eller ny teknologi? De kommende uger vil et panel diskutere, hvad politiets fremtidige kerneopgaver skal være. Mød panelet her.

Foto: Søren Bidstrup/scanpix
Peter Pagh-Schlegel
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Peter Pagh-Schlegel
Fagdebatredaktør

Trods en dalende kriminalitet i Danmark er politiet presset på ressourcer. Siden terrorangrebet på synagogen i Krystalgade har politiet brugt op mod ti procent af dets ressourcer på bevogtning af den danske grænse og andre jødiske institutioner.

Regeringen foreslår i forbindelse med finanslovsforhandlingerne en lynuddannelse af nye betjente, mens der også forhandles om, at forsvaret og private vagtvirksomheder skal overtage nogle af politiets bevogtningsopgaver. Samtidig er man i færd med at erstatte politipersonale med HK’ere og teknologiske løsninger i forbindelse med andre opgaver.

Men hvem er bedst til at varetage hvilke opgaver? Og er den store rokade et udtryk for panik, spareøvelse eller sund fornuft?

Det vil Altingets panel af eksperter, parter og politikere forsøge at besvare den kommende måned. Mød panelet her:

 

Claus Oxfeldt
Formand for Politiforbundet siden 2013. Claus Oxfeldt blev ansat som politibetjent i 1985, hvor han siden har arbejdet i bl.a. kriminalpolitiet, bevillingspolitiet og som uddannelsesleder. Efter nogle år som talsmand i vagten på Hovedbanegården blev Claus Oxfeldt i 1996 næstformand i medarbejderbestyrelsen på Station 1. Fra 1999 til 2007 var han formand på Station 1/City, og i 2007 blev han valgt som formand for Københavns Politiforening. Claus Oxfeldt har desuden færdiggjort en diplomuddannelse i ledelse (2012) med særlig fokus på organisation, styring og strategi.

 

Flemming Vinther
Flemming Vinther er formand i HKKF, fagforeningen for hærens konstabler og korporaler. De konstabler, som tegner kontrakt med hjemmeværnet i forbindelse med for eksempel støtte til politiet, tilbydes også medlemskab i HKKF. Derudover er Flemming Vinther formand for OAO-Stat, ligesom det er ham, der forhandler den centrale overenskomst for alle statsansatte i sin egenskab af formand for Centralorganisationernes Fællesudvalg.

 

Jazmin Cullen
Jazmin Cullen er antropolog fra Københavns Universitet med diplomuddannelse i kriminologi. Hun har tidligere arbejdet som strategisk analytiker hos Sydøstjylland Politi.

 

Kasper Skov-Mikkelsen
Direktør i brancheforeningen SikkerhedsBranchen. Kasper Skov-Mikkelsen har tidligere blandt andet været sikkerhedsansvarlig i Folketinget. Han er cand.jur. fra Københavns Universitet og Master of Laws fra University of Southampton.

 

Lisbeth Bech Poulsen (SF)
Medlem af folketinget for Socialistisk Folkeparti siden folketingsvalget 2011, hvor hun i dag bestrider ordførerposten for blandt andet retspolitik. Kandidat i udvikling og internationale forhold fra Aalborg Universitet.

 

Mette Volquartzen
Forfatter til bogen ”I tryghedens navn – politiets rolle i det senmoderne samfund” fra 2009. I dag har Mette Volquartzen ph.d-stipendiat ved Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet. Projektet omhandler "Kerneopgaver i hhv. politiet og den private sikkerhedsbranche." Mette Volquartzen er cand.mag. i historie.

 

Peter Kofod Poulsen (DF)
Retsordfører for Dansk Folkeparti. Peter Kofod Poulsen er valgt i Sydjyllands Storkreds ved folketingsvalget 2015. Han er tidligere formand for Dansk Folkepartis Ungdom og uddannet skolelærer.

 

Preben Bang Henriksen (V)
Medlem af folketinget for Venstre siden folketingsvalget 2011. Nuværende grundlovs- og retsordfører. Preben Bang Henriksen er uddannet jurist fra Aarhus Universitet i 1979 og advokat fra 1982.

 

Rita Bundgaard
Rita Bundgaard er formand for HK Stat, der har 30.000 medlemmer, heraf cirka 2.000 administrativt ansatte i politiet. Rita Bundgaard er næstformand i OAO-Stat og deltager som medlem af CFU's forhandlingsudvalg i de centrale overenskomstforhandlinger for alle statens ansatte.

 

Thomas Rathsack
Dansk forfatter og tidligere soldat i Jægerkorpset. Modtager af den højeste amerikanske enhedsudmærkelse, Presidential Unit Citation, efter deltagelse i Task Force K-BAR i Afghanistan. Fra 2008 til 2009 arbejdede han som uddannelsesofficer i Hjemmeværnet. Blev kendt i den brede offentlighed, da han i 2009 udgav den omdiskuterede bog "Jæger - i krig med eliten om sine krigsoplevelser".

 

Trine Bramsen (S)
Medlem af folketinget for Socialdemokratiet siden folketingsvalget 2011. Nuværende menneskerettigheds- og retsordfører. Trine Bramsen er cand.scient.soc. fra Roskilde Universitetscenter 2007.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Oxfeldt

Områdechef for sikkerhed, Kriminalforsorgen Hovedstaden, fhv. formand, Politiforbundet
politiassistent (1990), diplomuddannelse i ledelse (UCC. 2012)

Flemming Vinther

Forhandlingschef, BUPL
soldat, zoneterapeut og butiksassistent

Kasper Skov-Mikkelsen

Direktør, SikkerhedsBranchen
cand.jur., LL.M.

0:000:00