Nyt forslag skal lukke huller i EU's kontrol med de ydre grænser

GRÆNSER: EU-Kommissionen vil med et nyt register skærpe kontrollen med hvem, der rejser ind i EU. Det er nødvendigt for at imødegå migrationsstrømme og terrortrusler, lyder argumentet. Regeringen ser positivt på forslaget.

Et nyt registersystem skal holde styr på de cirka 30 millioner personer, der hvert år rejser til EU fra lande, hvor borgerne kan besøge unionen i kortere perioder uden først at søge om visum.
Et nyt registersystem skal holde styr på de cirka 30 millioner personer, der hvert år rejser til EU fra lande, hvor borgerne kan besøge unionen i kortere perioder uden først at søge om visum.Foto: Emmanuel Dunand/Scanpix
Michael Hjøllund

BRUXELLES: Fremover skal millioner af personer, der rejser ind i EU fra blandt andet USA, Canada og Brasilien registrere deres rejse i en særlig database, før de ankommer til Europa.

Det foreslår EU-Kommissionen, der vil indføre et nyt EU-system for rejseoplysninger og rejsetilladelser (ETIAS). Registeringen skal omfatte cirka 60 lande, hvis borgere i dag har visumfri adgang til EU's schengenområde.

”I en tid med stigende migrationsstrømme og en voksende sikkerheds- og terrortrussel må vores åbenhed ikke komme til at koste os vores borgeres sikkerhed og tryghed,” siger Dimitris Avramopoulos, EU-kommissær for migration og indre anliggender.

Det nye forslag minder om de systemer, der bruges i USA og Canada og betyder, at en tilrejsende fremover skal registrere sine rejser til Europa gennem en internetside eller en mobil-app.

Fakta
ETIAS-systemet: 
  • Før ankomst til EU skal den rejsende registrere sig online. 
  • Den rejsendes identitet og en lang række oplysninger krydstjekkes med blandt andet Europols databaser. 
  • I 95 procent af tilfældene vil ansøgeren – ifølge EU-Kommissionen – få en positiv tilbagemelding inden for kort tid.
  • Ansøgningen koster 5 euro (cirka 37 kroner).  
  • Systemet dækker indrejsende borgere fra cirka 60 lande, der ellers har visumfri adgang til EU. 

Ansøgerens identitet, uddannelse og 25 andre konkrete oplysninger vil derefter blive krydstjekket med blandt andet databaser hos Europol, Interpol samt Schengens informationssystem SIS.

”95 til 98 procent af ansøgerne vil i løbet af få minutter få grønt lys til at rejse til Europa,” uddyber EU-Kommissionens førstenæstformand Frans Timmermans.

Det er vigtigt at sikre, at vi ved, hvem der rejser ind i EU, inden de ankommer ved grænsen.

Inger Støjberg (V)
Udlændinge- og integrationsminister

Det lille mindretal, der ikke bliver godkendt skal derimod vurderes af nationale politimyndigheder i EU-landene, inden de kan få svar på, om de må komme ind i unionen. Det er i den proces, at EU-Kommissionen satser på at kunne fange potentielle illegale immigranter, kriminelle, og "andre, der vil os det ondt".

Processen kommer til at koste 5 euro (cirka 37 kroner), og får den rejsende en positiv godkendelse retur, vil den gælde i fem år.

Data-bekymring i Parlamentet
EU-Kommissionen håber, at det nye indrejsesystem kan være vedtaget inden udgangen af 2017. Det kræver opbakning fra både EU-landene og Europa-Parlamentet.

Dokumentation

Visumfri lande

Omkring 60 lande har aftaler med EU, der betyder, at deres borgere kan rejse til EU i kortere tid uden at skulle søge om visum. Det er disse rejsende, der bliver dækket af det nye ETIAS-system.

Blandt landende er USA, Canada, Sydkorea, Brasilien, Argentina, Mexico og Israel.

Den visumfri adgang dækker også en række europæiske lande som Albanien, Bosnien og Montenegro. For disse lande gælder der dog et krav om, at rejsende uden visum skal kunne fremvise et biometrisk pas.

Kilde: EU-Kommissionen


0:000:00