Debat

Ombudsmanden: Bedre sikkerhed i grønlandske detentioner

DEBAT: Ombudsmandens tilsynsbesøg og dialog med myndighederne i Grønland har medført væsentlige forbedringer af de ubemandede detentioner, skriver Morten Engberg, afdelingschef i Folketingets Ombudsmand.

Sikkerheden i de grønlandske detentioner er de seneste år blevet bedre, skriver Morten Engberg, afdelingschef i ombudsmandens tilsynsafdeling.
Sikkerheden i de grønlandske detentioner er de seneste år blevet bedre, skriver Morten Engberg, afdelingschef i ombudsmandens tilsynsafdeling.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Engberg
Afdelingschef i ombudsmandens tilsynsafdeling

Den rapport, som Advokatrådet udgav for nylig om retssikkerhed i Grønland, kaster et kritisk lys på forholdene i det grønlandske retsvæsen. Og det er en vigtig debat, rapporten åbner op for.

Jeg vil her zoome ind på ét lille felt, nemlig ubemandede detentioner i de grønlandske bygder.

De grønlandske bygder er små bysamfund, hvor der bor et par hundrede mennesker og i nogle tilfælde under 100. Mange af disse bygder har ikke stationeret fast politi, og de ligger langt fra den nærmeste større by. I stedet udpeger politiet en person i bygden, man har tillid til, en såkaldt kommunefoged. Normalt har kommunefogederne en anden beskæftigelse ved siden af hvervet som kommunefoged, og de har ikke fået en egentlig politiuddannelse.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Alene i detentionen
Da ombudsmanden senest havde et tilsynshold i Grønland i 2013, besøgte vi en kommunefoged i en lille grønlandsk bygd, hvor der var en detention. Under besøget fandt vi ud af, at kommunefogeden ikke var til stede hele tiden, når en person var anbragt i detentionen. Han var i sit arbejdsliv ansat på en nærliggende flyveplads, så han kunne ikke være der altid.

Han kom dog og så til den anbragte nogle gange i løbet af et døgn, men resten af tiden var den anbragte person alene i detentionen. Der var ikke installeret et overvågningskamera, og der var heller ingen form for audiovisuelt udstyr, som kunne bruges til at kommunikere med, hvis den anbragte f.eks. akut fik brug for lægehjælp.

Alle personer, som blev anbragt i detentionen, blev visiteret til undertøj, uanset om der var konkret anledning til det.

Morten Engberg
Afdelingschef i ombudsmandens tilsynsafdeling

Brandsikkerhed
Der var opsat en brandalarm i detentionen, som ved brand aktiverede en sirene. Alarmen havde dog ikke forbindelse til brandvæsenet, kommunefogeden eller andre, og kommunefogeden kunne ikke høre sirenen fra sit hjem.

Derfor skulle naboerne tilkalde kommunefogeden, hvis der var brand i detentionen. Kommunefogeden var nemlig den eneste, som havde nøglen til detentionen; der var ikke anbragt en reservenøgle hos f.eks. brandvæsenet.

Visiteret til undertøjet
Noget andet, som kom frem under tilsynsbesøget, var, at alle personer, som blev anbragt i detentionen, blev visiteret til undertøj, uanset om der var konkret anledning til det, og de overnattede i cellen iført undertøj med adgang til tæpper.

Afklædningen fandt sted i detentionens forrum, mens den mandlige kommunefoged var til stede, og det gjaldt både for mænd og kvinder.

Toilettet kunne kun bruges, når kommunefogeden var til stede, og de anbragte blev ikke tilbudt mad eller drikke. Det skal dog nævnes, at anbringelserne var kortvarige, ofte varede de kun få timer.

Bedre forhold
Vi tog naturligvis disse forhold op med politiet og Justitsministeriet efter besøget, og politiet i Grønland har siden gjort meget for at skabe forbedringer. Kommunefogederne har nu fået instruktion om, at når der er personer anbragt i en detention, må kommunefogederne kun forlade detentionen midlertidigt, hvis det er nødvendigt på grund af en anden politiopgave.

Desuden skal det lokale brandvæsen have udleveret en ekstra nøgle til detentionen. Kommunefogederne er også blevet instrueret om, at de altid skal udføre en visitation så skånsomt som muligt, og at det som regel ikke er nødvendigt at foretage fuldstændig afklædning til undertøj, samt at en visitation så vidt muligt alene skal foretages af en person af samme køn som den anholdte.

Desuden skal den, som er anbragt i detentionen, tilbydes mad og vand, og mulighed for at bruge toilettet, når der er behov for det. Sidst, men ikke mindst, har politiet iværksat et uddannelsesforløb for kommunefogederne, som skal sætte dem i stand til håndtere deres opgaver.

Vores tilsynsbesøg og dialog med myndighederne har således medført væsentlige forbedringer af de ubemandede detentioner i Grønland.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00