Pape afviser at udvide adgang til fri proces

ADGANG: Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) afviser med afsæt i en ny opgørelse, at adgangen til fri proces er for snæver. En enkelt justering kan dog være på vej.

Justitsminister Søren Pape Poulsen mener ikke, at flere skal have adgang til at føre retssag på statens regning.
Justitsminister Søren Pape Poulsen mener ikke, at flere skal have adgang til at føre retssag på statens regning.Foto: colourbox.com
Kim Rosenkilde

Nej, nej, nej og måske.

Nogenlunde sådan kan man sammenfatte justitsminister Søren Pape Poulsens svar på en række konkrete forslag fra tænketanken Justitia om at udvide adgangen til fri proces.

Ifølge Justitia er der igennem en længere årrække sket en indsnævring af borgernes mulighed for at føre sager på det offentliges regning. Til skade for borgernes frie og lige adgang til domstolene og dermed den generelle retssikkerhed.

Søren Pape Poulsen ser imidlertid ingen grund til at udvide mulighederne for at opnå fri proces. Det fremgår af to svar til Folketingets Retsudvalg, hvor han specifikt forholder sig til kritikpunkterne fra Justitia.

”Det er min vurdering, at retsplejelovens nuværende ordning sikrer formålet med fri proces,” skriver Søren Pape Poulsen i svaret.

Nye tal for dækningsgrad
Søren Pape Poulsen referer ikke mindst til de indtægtsgrænser, der fungerer som en effektiv, objektiv sorteringsmekanisme.

Når man ser på det mere nuancerede billede, synes jeg stadig der er en udfordring.

Jacob Mchangam
Direktør for Justitia

Ifølge Justitia er der siden 1960’erne sket et markant fald i andelen af borgere, som har en indkomst, der ligger under indtægtsgrænserne.

Aktuelt er beløbet 308.000 kroner for enlige og 391.000 kroner for par uden børn.

I 1960 kunne 85 procent af befolkningen kvalificere til fri proces. I 1986 var tallet faldet til 33 procent. Ifølge den seneste opgørelse af Retsplejerådet var niveauet i 2009 på 42 procent for enlige og 17 procent for par.

Dokumentation

Fri proces

Fri proces er udtryk for, at staten yder økonomisk bistand med henblik på at sikre den enkelte borgers adgang til domstolene.

Formålet med fri proces er at give personer med mindre gode økonomiske forhold mulighed for at føre retssag på linje med personer med bedre økonomiske forhold.

For at komme i betragtning til fri proces skal visse objektive kriterier være gældende. Først og fremmest vil adgangen være afhængig af, om man har indtægter over den såkaldte beløbsgrænse.

Overstiger ansøgeren eller ansøgerens husstand de pågældende grænser, vil man som hovedregel ikke have adgang til fri proces. Civilstyrelsen har dog mulighed for at tilkende fri proces i visse sager alligevel.

Indtægtsgrænser i 2016

Enlige ansøgere 308.000 kr.
Ansøger i ægteskab/ parforhold 391.000 kr.
Forhøjelse for hvert barn 53.000 kr.


Kilde: Civilstyrelsen


0:000:00