Pape: Drop skræmmekampagner om ungdomsdomstol

REPLIK: Fængselsforbundets formand Kim Østerbye beskylder blå blok for at ville sende børn i fængsel med forslaget om en ungdomsdomstol. Men det er et ukorrekt skræmmebillede, skriver Søren Pape Poulsen (K).

Af Søren Pape Poulsen (K)
Formand 

Vi har et problem med en gruppe unge ballademagere, der er på vej til at blive hårdkogte kriminelle i skyggedanmark.

Det kan man tage seriøst, eller også kan man bruge sin tid på urigtige beskyldninger om, at politikere vil smide børn i fængsel, sådan som Fængselsforbundets formand Kim Østerbye gør i sit indlæg på Altinget.

Skræmmebilleder af ungdomsdomstol
Det ærgrer mig, at Fængselsforbundets formand møder vores forslag om en ungdomsdomstol med ukorrekte skræmmebilleder. Han skriver i sit debatindlæg, at vi vil sende børn i fængsel. Det vil vi ikke. Men måske Kim Østerbye bare slet ikke har læst vores forslag, som vi præsenterede i Berlingske.

Faktisk skrev vi netop om, at vi vil blive mødt af beskyldningen om, at vi vil sætte børn i fængsel, selvom vi ikke vil. Vi skrev også, at ”skræmmebilledet er symptomatisk for den berøringsangst, der desværre har præget området alt for længe og frem for saglige modargumenter, er det en afsporing af debatten”. Det kan jeg så gentage i denne sammenhæng.

Det er mit inderlige håb, at vi kan komme videre end skræmmekampagnerne. For det er vejen til et tryggere samfund, hvor unge mennesker på vej ud af den forkerte sti kan mødes med kærlighed og konsekvens frem for ligegyldighed.

Der er heldigvis tale om en mindre gruppe af unge, der bevæger sig ud ad et sidespor, men det ændrer ikke ved, at der er tale om et reelt problem. Derfor foreslår vi, at der oprettes en ungdomsdomstol med specialuddannede fagfolk, der kan hjælpe unge, der er på vej ud i en forkert livsbane. Det er vigtigt, at vi viser dem, at vi ikke er ligeglade med dem, og at vi ikke er ligeglade med vores samfund. Vi holder af begge dele, og vi skal passe på begge dele. Derfor må vi trække en grænse.

Vi forestiller os, at unge, der begår kriminalitet, for eksempel kan blive idømt samfundstjeneste i lokalområdet, hvor de udøver en arbejdsopgave og samtidig kan blive mødt af rollemodeller, der giver dem noget mere at stile efter i livet.

En domstol er ikke nok
Vi mener, at en ungdomsdomsstol er et vigtigt skridt på vejen til et mere trygt Danmark. Men der skal mere til. Derfor foreslår vi også en kombination af tiltag.

Udover en ungdomsdomstol har vi helt konkret peget på indførelse af mobile politistationer, en styrket SSP-indsats, videreførelse af PET's forebyggende indsats, genhusning og tvungen skolevalg for personer i ghettoområder for blot at nævne et par af vores forslag.

Vi spiller på flere tangenter, når det kommer til at få gjort op med ungdomskriminaliteten. For der er desværre ikke en simpel snuptagsløsning. Til gengæld spiller Kim Østerbye ikke ind med et eneste konkret forslag til, hvordan vi kommer problemet til livs.

Det bliver til halvtom snak om at starte indsatsen tidligere og nogle udefinerbare sociale tiltag. Det lyder fint, men hvad er det lige helt konkret, der skal ske? For en ting er helt sikkert, hvis vi fortsætter med at gøre, hvad vi har gjort indtil nu, så kender vi alle sammen det resultat, vi får. Det ser vi nemlig konsekvenserne af nu.

I alt for lang tid er det blevet talt om, at vi skal have gjort noget ved problemerne, men der er sket alt, alt for lidt. Skyggedanmark trives, og det er på høje tid, at vi får gjort noget ved det. Og hvis Kim Østerbye er i tvivl om, hvad vi mener, så er han som alle andre altid velkommen til at kontakte mig. Skræmmekampagner og sødsuppe er i hvert fald ikke vejen frem.

Forrige artikel Når fagligheden købes udefra Når fagligheden købes udefra Næste artikel V: Styrket indsats mod den hårde kerne V: Styrket indsats mod den hårde kerne
  • Anmeld

    Jens Erik Starup

    Behov for billige stemmer

    Det vil nok være mere lykkeligt, hvis tiltag mod unge kriminelle udarbejdes af folk med indsigt i hvad der virker.
    Det vil formentlig give en bedre effekt end Søren Papes forslag, der jo nok er udarbejdet af en partileder med behov for at score nogle billige stemmer.