Pape gransker kritisk rapport om retssikkerhed i Grønland

ANBEFALINGER: Regeringen har sat flere initiativer i værk, som kan styrke retssikkerheden i Grønland, og flere kan være på vej. Det svarer justitsministeren oven på kritisk advokatrapport.

Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Kim Rosenkilde

Sager, der hober sig op ved retterne og behandles af ikke-juridiske lægdommere. Forsvarsadvokater på deltid og uden juridiske uddannelser, der overtrumfes af professionelle anklagere. Fravær af politimyndighed i en række geografiske områder. Og åbne anstalter, der i stadig stigende grad bruges som lukkede fængsler.

Listen over retssikkerhedsmæssige problemer og svagheder ved Grønlands politi, domstole og kriminalforsorgen er lang.

Og på tværs af myndigheder går et budskab igen: Manglen på ressourcer. Både økonomiske og mandskabsmæssige.

Det er det billede, som Advokatsamfundet i en nylig rapport tegner af retssikkerheden på Grønland.

Pape: Vi er i gang
Nu forholder justitsminister Søren Pape Poulsen (K) sig til den kritiske rapport i et svar til Folketingets Retsudvalg.

Flere penge kan han ikke love. Men han understreger, at regeringen allerede har sat flere initiativer i gang, som forholder sig til nogle af de problemstillinger, som Advokatsamfundets rapport beskriver.

Konkret peger Søren Pape Poulsen på, at Justitsministeriet i september udstedte en bekendtgørelse, som skal danne grundlaget for en styrkelse af forsvarsuddannelsen i Grønland.

Flere initiativer overvejes
Herudover er Justitsministeriet i færd med at udpege en landsforsvarer, som skal uddanne, rådgive og føre tilsyn med de autoriserede forsvarer i Grønland.

Som en tredje ting er Justitsministeriet i færd med at færdiggøre et lovforslag som skal gøre det muligt for forvaringsdømte grønlændere, der er anbragt i Herstedvester Fængsel, at vælge, om de vil overføres til det lukkede fængsel i Nuuk, når det efter planen står klart i 2018.

0:000:00