Debat

Zenia Stampe: Hash-forbud gøder de kriminelle miljøer

DEBAT: Hvis staten kontrollerer hashsalget, kan vi bruge indtægterne ubeskåret til forebyggelse, oplysning og behandling af misbrug. Det er en bedre løsning end at overlade milliardomsætningen til de kriminelle bander, skriver Zenia Stampe (R).

Foto: ft.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Zenia Stampe (R)
Retsordfører

Med det nuværende system er virkeligheden: Vi leverer økonomi til de kriminelle. Vi leverer adgang til rekruttering til de kriminelle. Vi svigter misbrugerne. Og vi svigter naboerne.

Zenia Stampe
Radikale

Jeg har prøvet at ryge hash et par gange. Og jeg inhalerede faktisk også. Men jeg må sige, at det ikke er noget, jeg har haft nogen stor oplevelse ud af. Hverken til den positive eller negative side.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Derfor er det for mig entydigt et politisk og ikke et personligt spørgsmål: Skal vi i et eller andet omfang legalisere hash og marihuana i Danmark?

En tydelig forandring
Det er et spørgsmål, som vi har diskuteret i mange år i Radikale Venstre. Der er stærke fortalere for flere positioner i mit parti.

Men på det seneste har vi oplevet en tydelig forandring. Vægten i partiet er tippet, og vi er mange, der er blevet overbevist. Det er på tide, at vi i Danmark foretager et landsdækkende forsøg med statskontrolleret hashsalg.

Overlader omsætning til kriminelle
For salget af hash og marihuana er i dag kontrolleret af hårdkogte kriminelle bander. Sådan er det på Christiania, og sådan er det i hele Danmark.

Der er penge i hash, enorme beløb. Forbuddet mod hash medfører, at vi hvert år overlader en milliardomsætning til kriminelle. Skattefrit.

Og politiet bruger enorme ressourcer på at bekæmpe hashandelen. Men der er intet, der tyder på, at det fører til mindre brug af hash. Udenlandske forsøg med lovliggørelse af hash peger ikke på, at det nødvendigvis fører til et højere forbrug i samfundet.

Ikke for forbrugerens skyld
Vi må konstatere, at der er rigtig mange almindelige danskere, der ikke ser brugen af hash eller marihuana som noget stort problem.

Der er den ældre dame på 78, der mødes med de andre på plejehjemmet og i hemmelighed ryger hash. Der er syge mennesker med for eksempel sklerose eller epilepsi, der har gavn af medicinsk hash til at dæmpe symptomerne. Og der er tusindvis af danskere, der bruger hash eller marihuana som et mildt rusmiddel på linje med alkohol til festlige lejligheder.

Men det er faktisk ikke for deres skyld, at vi vil lave et forsøg med statskontrolleret salg af canabis.

Til hjælp for misbrugerne
Det gør vi først og fremmest af hensyn til dem, der betaler den højeste pris for den kriminaliserede hashhandel. Nemlig misbrugerne. Hashmisbrug er et problem. Fuldkommen som det er et problem at være afhængig af lovlige substanser såsom alkohol eller piller.

Problemet med hashmisbrugerne er bare, at de er svære at komme i kontakt med. For vi har skubbet dem direkte i armene på skruppelløse kriminelle, som gør alt, hvad de kan, for at fastholde dem i misbruget og gøre dem afhængige af det kriminelle miljø.

Indtægter går til forebyggelse
Med statskontrolleret hashsalg får vi mulighed for at trække hash-misbrugerne væk fra de kriminelle miljøer. Og vi får adgang til at kombinere salget af hash med oplysning og tilbud om behandling.

Vi foreslår, at indtægterne fra det statskontrollerede hashsalg går ubeskåret til forebyggelse, oplysning og behandling af misbrug. Hensynet til misbrugerne og muligheden for at møde dem med oplysning og behandlingstilbud er det vigtigste argument for at lave et forsøg med statskontrolleret salg af hash.

Naboer betaler høj pris
Men der er også en anden gruppe, der betaler en høj pris for den kriminaliserede hashhandel. Og det er naboerne. Dem, der skal lægge gader og baggårde til hashhandlen.

Vi løser ikke deres problem ved at lukke Pusherstreet. Vi flytter bare problemet videre til nogle andre. Det kan vi ikke være bekendt.

Med det nuværende system er virkeligheden: Vi leverer økonomi til de kriminelle. Vi leverer adgang til rekruttering til de kriminelle. Vi svigter misbrugerne. Og vi svigter naboerne. Sådan er det.

På tide med nytænkning
Men der er ingen grund til, at vi i Danmark er så naive, at vi leverer både gødning og vanding til underskoven af organiseret kriminalitet. Det må vi holde op med.

Vi må se mod de efterhånden mange positive udenlandske erfaringer med kontrolleret lovligt hashsalg. Det er på tide, at vi tænker nyt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Zenia Stampe

MF (R)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00