Regeringen mangler halv milliard til ny politiskole

 NYBYGGERI: Regeringen mangler at anvise finansiering på op mod 500 millioner kroner til at bygge en ny politiskole i Herning. Forligspartier presser justitsminister Søren Pind (V) for afklaring.

På Venstres landsmøde i Herning blev der i den forgange weekend gentagende gange rettet kritik af forløbet omkring placeringen af en ny politiskole i Jylland.
På Venstres landsmøde i Herning blev der i den forgange weekend gentagende gange rettet kritik af forløbet omkring placeringen af en ny politiskole i Jylland.Foto: Henning Bagger/Scanpix
Kim Rosenkilde

Ambitionen om at placere en nybygget politiskole i Herning efterlader en stor uafklaret regning.

Regeringens ønske er nemlig ikke kun politisk ømtåleligt. Et nybyggeri er også den klart dyreste løsning i Rigspolitiets analyse af mulighederne for at placere en ny politiskole.

Justitsminister Søren Pind (V) og kompagni har den seneste uge ivrigt forsvaret ønsket om at bygge nyt i Herning.

Til gengæld har regeringen været noget mere fåmælt i forhold til, hvor man vil finde de over 500 millioner kroner, politiet anslår, et nybyggeri vil koste.

Da det ikke lykkedes at finde en afklaring ved de netop overståede finanslovforhandlinger, er spørgsmålet nu skudt tilbage til forligskredsen bag flerårsaftalen om politiets økonomi.

Og her fastholder ikke mindst Dansk Folkeparti presset for at få en snarlig afklaring.

”Jeg synes, det er en billig omgang for regeringen. Man peger på den dyreste løsning, men uden at pege på nogen finansiering. Og finansiering er dog en vigtig detalje,” siger partiets retsordfører Peter Kofod Poulsen.

Politiforlig tavs om penge
Det er uvist, om de verserende regeringsforhandlinger mellem Venstre, Konservative og Liberal Alliance vil munde ud i udskiftning på posten som justitsminister.

Men den usikkerhed skal ikke være nogen undskyldning for at udskyde de bebudede forhandlinger om placeringen af den nye politiskole, mener Socialdemokratiets retsordfører Trine Bramsen.

Dokumentation

Flerårsaftale 2016 - 2019 om ny politiskole

"Aftaleparterne er enige om at etablere et nyt uddannelsescenter i det vestlige Danmark for at imødekomme politiets fremtidige uddannelsesbehov og samtidig bidrage til øget aktivitet i hele Danmark og en bedre balance mellem landsdelene."

"Med etableringen af en skole i det vestlige Danmark vil politiskolens uddannelsesaktiviteter fremover foregå på to uddannelsescentre – ét i Brøndby og ét i det vestlige Danmark. Der vil på begge uddannelsescentre blive gennemført grunduddannelse af nye politibetjente."

"Der vil blive afsat en reserve, som udmøntes, når der på baggrund af en analyse er fundet en passende løsning for etableringen af det nye uddannelsescenter."

I en anmærkning til politiets samlede aftalebevilling fremgår det, at rammen indeholder en reserve på 50 mio. kr. i henholdsvis 2018 og 2019 til en ny politiskole

Kilde: Aftale om politiets og anklagemyndighedens økonomi 2016 - 2019


0:000:00