Debat

Debat: Retssikkerhed for grønlandske forvaringsdømte

DEBAT: Forvaringsdømte grønlændere skal have samme vilkår, uanset om de vælger at blive i Herstedvester eller ønsker at blive overført til den nye Nuuk-anstalt, skriver Hans Jørgen Engbo, tidligere direktør for Kriminalforsorgen i Grønland.

Den nye lukkede anstalt i Nuuk bør have tilsvarende behandlingsmuligheder og -tilbud, som der i dag er ved Herstedvester Fængsel, skriver Hans Jørgen Engbo, yidligere direktør for Kriminalforsorgen i Grønland.
Den nye lukkede anstalt i Nuuk bør have tilsvarende behandlingsmuligheder og -tilbud, som der i dag er ved Herstedvester Fængsel, skriver Hans Jørgen Engbo, yidligere direktør for Kriminalforsorgen i Grønland.Foto: Mads Bang/Altinget.dk
Kristian Tolbøll
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Hans Jørgen Engbo
Tidligere direktør for Kriminalforsorgen i Grønland.

Advokatrådet skriver i sin rapport om retssikkerhed i Grønland, at det er positivt, at Grønland får sin egen lukkede anstalt, således at grønlandske forvaringsdømte fremover kan anbringes i Grønland fremfor at blive overført til Herstedvester Fængsel i Danmark.

Rådet udtrykker dog bekymring for, om de indsatte i den nye anstalt vil kunne få behandling, især psykiatrisk behandling, i samme omfang, som det tilbydes i Herstedvester.

Rådet fremhæver, at "behandlingen af de forvaringsdømte er det helt centrale element i fuldbyrdelsen af en forvaringsdom", og anbefaler "at det sikres, at der ved den nye, lukkede anstalt i Nuuk er tilsvarende behandlingsmuligheder og -tilbud, som der i dag er ved Herstedvester Fængsel, inden de grønlandsk dømte overføres til Nuuk".

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Psykisk afvigende – ikke psykisk syge
Det er et vigtigt emne, som Advokatrådet har taget op. Lad mig dog først præcisere, at en dom til forvaring ikke er en dom til behandling. Psykisk syge (sindssyge) kriminelle kan dømmes til anbringelse og/eller behandling på et psykiatrisk hospital, men ikke til forvaring i en anstalt under Kriminalforsorgen.

Det centrale element i en forvaringsdom er uskadeliggørelse (ved frihedsberøvelse) af en ikke-sindssyg gerningsmand, som vurderes som farlig for andres liv, legeme, helbred eller frihed. Selvom de forvaringsdømte ikke er psykisk syge, er det erfaringsmæssigt ofte mennesker, som er psykisk afvigende (’personlighedsforstyrret’) i en sådan grad, at de bør tilbydes psykiatrisk og/eller psykologfaglig – måske også sexologisk – støtte eller behandling.

Den nye Nuuk-anstalt bør have samme standard som i Herstedvester. 

Hans Jørgen Engbo
Tidligere direktør for Kriminalforsorgen i Grønland

Sådanne tilbud kan have væsentlig betydning for deres muligheder for en personlig udvikling, der kan reducere den farlighed, som er grundlaget for anbringelsen i forvaring. I Herstedvester Fængsel er der derfor ansat adskillige psykiatere og psykologer, som tilbyder støtte/behandling til de indsatte, og som tillige foretager risikovurderinger og skriver faglige erklæringer til brug for myndighedernes sagsbehandling om udgang, prøveløsladelse mv.

Selvstyreloven: samme standard som i Danmark
I bemærkningerne til loven om Grønlands selvstyre fremhæves som en forudsætning for selvstyreordningen, "at staten løbende og frem til selvstyrets overtagelse af et sagsområde sikrer en standard i Grønland på det pågældende sagsområde, som svarer til standarden i Danmark med de særlige afvigelser, der kan begrundes i grønlandske forhold". Det følger allerede heraf, at der i den nye anstalt skal etableres psykiatriske og psykologfaglige tilbud af samme standard som i Herstedvester.

Tilkendegivelsen om standard-nivellering er i øvrigt gentaget i regeringsgrundlaget fra november 2016. Hvis det, som frygtet af Advokatrådet, skulle vise sig umuligt at rekruttere de nødvendige sundhedspersoner til den nye anstalt, må opgaverne varetages på anden vis. Den Grønlandske Retsvæsenskommission har peget på muligheden for at købe psykiatriske ydelser hos det grønlandske sundhedsvæsen.

En sådan løsning kunne principielt være tilfredsstillende, men er næppe praktisk mulig, da det, som påpeget i Advokatrådets rapport, i forvejen er vanskeligt at rekruttere psykiatere til det almene sundhedssystem.

En tredje løsning kan bestå i periodevis at hente relevante fagpersoner fra Danmark (fx fra Herstedvester Fængsel) til Nuuk på samme måde, som det grønlandske sundhedsvæsen gør det på nogle speciallægelige områder – eventuelt suppleret med en telemedicinsk løsning.

Ret til familiebesøg
Også andre elementer i den nye Nuuk-anstalt bør have samme standard som i Herstedvester. Det gælder ikke mindst mulighederne for årlige gratis besøgsrejser for familien eller for den indsatte selv, hvis familien bor langt væk fra anstalten, hvilket nok vil være tilfældet for mange af de forvaringsdømte.

Afstande, transportmuligheder og rejseomkostninger kan internt i Grønland stå mindst lige så meget i vejen for familiekontakt, som det er tilfældet for de Herstedvester-anbragte.

Uændrede vilkår i Herstedvester
Det bør også sikres, at grønlandske forvaringsdømte, som vælger at blive i Herstedvester, bevarer de hidtidige opholdsvilkår, herunder ret til besøgsrejser og til grønlandsk mad. Generelle indgreb i sådanne væsentlige elementer i afsoningsvilkårene kan efter omstændighederne komme i strid både med dommens forudsætninger og med Den Europæiske Menneskerettighedskonventions krav om respekt for familie- og privatliv.

Dette må gælde, selvom den indsatte selv har valgt at blive i Herstedvester frem for at blive overført til Nuuk.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00