Debat

S: De borgerlige gambler med trafiksikkerheden

Trine Bramsen
Trine Bramsen Retsordfører, Socialdemokraterne

DEBAT: Helt unge bilister er ofte indblandet i ulykker på vejen, derfor kan vi ikke støtte de borgerliges forslag om kørekort til 17-årige. I stedet skal vi fokusere på bedre trafiksikkerhed og gøre køreuddannelserne bedre, mener Trine Bramsen, retsordfører, Socialdemokraterne.

Foto: Colourbox
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Trine Bramsen
Retsordfører for Socialdemokraterne

Fakta
Altinget : justits har sat gang i et debatkoncept, som går under navnet ’Justitsdebatten’. Konceptet vil overordnet fokusere og styrke den retspolitiske og -faglige debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget : justits eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for justitsområdet.
 
 

Justitsdebatten starter med en ordførerrunde. Her skal partiernes retsordførere sætte de retspolitiske emner til debat, som de mener er de mest aktuelle og presserende inden for justitsområdet. Det kan såvel knytte sig til ministerier, det øvrige justitsvæsen (politi, anklagemyndighed, efterretningsvæsen, domstole og kriminalforsorgen) eller andre aktører inden for feltet. 

Flere unge bilister på vejene. Det er, hvad en samlet borgerlig blok vil indføre, hvis de får magt, som de har agt. Står det til dem, skal 17-årige have kørekort til bil. Det er et forslag, som vi socialdemokrater frygter konsekvenserne af.

At gamble med trafiksikkerheden i et desperat forsøg på at gøre sig særligt attraktive over for de unge vælgergrupper er ikke den måde, vi socialdemokrater laver politik på.

Trine Bramsen
Retsordfører, Socialdemokraterne

Alt for mange bliver dræbt eller kommer til skade i trafikken. Desværre oplevede vi sidste år en stigning i antallet af trafikdræbte. Særligt de helt unge bilister er for ofte indblandet i ulykker på vejene.

Unge bilister står for 1/3 af samtlige ulykker – dette selv om de kun udgør omkring 10 procent af befolkningen. Og unge bilister mellem 18 og 19 år har hele seks gange større risiko for at blive involveret i en ulykke end deres forældre. Det gælder ikke mindst unge mænd.

Fokus på bedre trafiksikkerhed
Alt for mange mister hvert år deres kære i trafikken. Netop derfor kan vi ikke støtte de borgerliges forslag om kørekort til 17-årige. Heller ikke selvom de unge skal køre sammen med en erfaren bilist den første tid.

I stedet for at sætte aldersgrænsen ned skal vi fokusere på bedre trafiksikkerhed. Og vi skal gøre de eksisterende køreuddannelser bedre. Vi politikere skal lytte, når danske kørelærere advarer imod en ændring af aldersgrænsen og fremhæver holdninger og adfærd blandt unge trafikanter, som det største problem.

De borgerlige er ikke alene på farlig kurs med forslaget om yngre bilister. De har også sammen foreslået knallertkørekort til 15-årige. Et forslag, som alle eksperter advarer kraftigt imod. Hvis man skal følge borgerlig logik om, at unge da bare skal ud på vejene i køretøjer i en tidlig alder, hvorfor så overhovedet have en aldersgrænse for kørekort?

De unge kan vente
For nogle uger siden var jeg på besøg på en skole, hvor eleverne skulle stemme om, hvorvidt de ville ændre aldersgrænsen for kørekort. Ud af 80 elever stemte kun to for. Argumentationen var klar. De unge mente ikke, at deres kammerater var ansvarlige nok til at sidde bag rattet. Nok er der ikke tale om en valid statistisk undersøgelse. Men meget tyder på, at de unge også selv godt kan vente, til de fylder 18 med at erhverve kørekort.

At gamble med trafiksikkerheden i et desperat forsøg på at gøre sig særligt attraktive over for de unge vælgergrupper er ikke den måde, vi socialdemokrater laver politik på. Det handler ikke om manglende vilje til at prøve noget nyt. Det handler om ansvarlighed. Både over for de unge og over for andre trafikanter.

Regeringen har det forgange år ændret kørelæreruddannelsen, så vi i fremtiden får bedre undervisere på landets køreskoler. Og vi er i fuld gang med at se på yderligere forbedringer. Men at ændre aldersgrænsen til 17 år finder vi alt for risikabelt. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Trine Bramsen

MF (S), fhv. forsvarsminister, transportminister og minister for ligestilling
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2007)

0:000:00