Debat

S: Hash kræver grundig overvejelse

DEBAT: Det vil være et forvirrende signal at sende, hvis man legaliserer cannabis, samtidig med at man fra regeringens side har et mål om at have den første røgfri generation i 2030. Det skriver Flemming Møller Mortensen (S).

Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Flemming Møller Mortensen (S)

Sundhedsordfører

I den seneste tid har der, i kølvandet på uroen på Christiania, vanen tro – fristes man næsten til at sige – rejst sig en debat om legalisering af hash her i Danmark.

Det er en debat, vi har haft tidligere, og som vi formentlig også kommer til at have igen. Og det er kun godt, for vi skal hele tiden diskutere, hvordan vi bedst indretter vores samfund. Også på dette område, som har tråde til både bandekriminalitet, misbrug og unge menneskers trivsel.

I Socialdemokratiet ligger de unge menneskers fremtid os meget på sinde. Som samfund har vi et ansvar for at skabe de bedste rammer for, at vores unge kan få en tryg opvækst, tage en uddannelse, og i det hele taget finde et godt fodfæste i livet.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Det er dette hensyn, og et generelt hensyn til folkesundheden, der præger vores holdning i denne sag.

For hvis man lytter til Sundhedsstyrelsen, så vil man høre, at hash er forbundet med en lang række skadevirkninger, blandt andet øget risiko for angst- og panikanfald ved den enkelte hashrus, men også andre risici ved et længerevarende forbrug.

Hvis vi den ene dag fortæller vores unge, at vi har en målsætning om, at ingen af dem skal ryge, og den anden dag fortæller dem, at nu lovliggør vi hash, så sender vi mildest talt et forvirrende signal.

Flemming Møller Mortensen, sundhedsordfører for Socialdemokratiet

Man skal overveje signalet
Eksempelvis øget risiko for psykisk sygdom, KOL og forringet hukommelse og opmærksomhed. Og der er desværre grund til at forvente, at en legalisering af hash vil betyde et generelt øget forbrug blandt danskerne og dermed flere sundhedsskader.

Derudover er der god grund til at overveje, hvilket signal vi som samfund vil sende til vores unge med en lovliggørelse af hash. I forvejen arbejder vi på at nedbringe antallet af unge rygere.

Et budskab, som selv sundhedsminister, Sophie Løhde (V), har grebet med sin nylige målsætning om en røgfri generation i 2030 – efter års modstand fra Venstre mod at gøre noget for at komme rygning til livs på eksempelvis erhvervsskoler.

Hvis vi den ene dag fortæller vores unge, at vi har en målsætning om, at ingen af dem skal ryge, og den anden dag fortæller dem, at nu lovliggør vi hash, så sender vi mildest talt et forvirrende signal.

Og det er der ingen grund til. For hash er sundhedsskadeligt, ligesom rygning er. Derfor støtter Socialdemokratiet ikke en lovliggørelse af hash.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Møller Mortensen

MF (S), klosterforstander, Aalborg Kloster fhv. minister for udviklingssamarbejde og for nordisk samarbejde
Sygeplejerske (Sygeplejeskolen i Aalborg 1988), salgsuddannet (AstraZeneca 2004)

0:000:00