Debat

S: Sæt prop i rockeres og banders indtægtskilder

DEBAT: Banderne og rockernes finansieringsgrundlag skal optrevles, hvis vi vil begrænse deres asociale adfærd. Derfor kan det undre, at skatteminister Karsten Lauritzen (V) lægger op til at begrænse Skats beføjelser i jagten på snydere, skriver Trine Bramsen (S).

Bandernes og rockernes finansieringsgrundlag skal optrevles, skriver Trine Bramsen (S). 
Bandernes og rockernes finansieringsgrundlag skal optrevles, skriver Trine Bramsen (S). 
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Trine Bramsen (S)
Retsordfører 

Bag rocker- og bandemiljøernes rygmærker gemmer sig alt for ofte dybt ulovlige indtjeningsmetoder.

De seneste år har politiet arbejdet tæt sammen med Skat om den såkaldte Al Capone-metode, der bliver brugt til at optrevle de kriminelle netværks finansieringsgrundlag. Resultaterne taler deres tydelige sprog: store sager med omfattende kriminalitet er blevet ført ved landets retssale – og hele netværk er blevet stillet til ansvar for narkohandel, smugleraktiviteter og bedrageri.

Flere og ikke færre kontrolmuligheder
Derfor kan jeg godt være nervøs for de udmeldinger, som landets skatteminister, Karsten Lauritzen (V), de seneste uger er kommet med, hvor han lægger op til at begrænse Skats beføjelser i forhold til jagten på snydere. Der er stor risiko for, at skatteministeren i sin iver efter at fjerne myndighedernes kontrolmuligheder også giver mere plads til rockere og banders kriminelle adfærd.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Der er stor risiko for, at skatteministeren i sin iver efter at fjerne myndighedernes kontrolmuligheder også giver mere plads til rockere og banders kriminelle adfærd.

Trine Bramsen (S)
Retsordfører

Jeg mener, vi bør gå i den modsatte retning. Myndighederne skal have de bedst mulige forudsætninger for at være lige i hælene på de kriminelle grupperinger. Der skal samarbejdes mere på tværs af myndigheder – ikke mindre. For kun med løbende kontroller får vi gjort det rigtig besværligt at være en del af de kriminelle miljøer.

Længe har der været fokus på rocker- og bandemedlemmers narkosalg. Det har ført til store razziaer og konfiskationer. Men vi skal også have større fokus på de andre smugleraktiviteter, som trækker tråde ind i miljøet. Kontrol af prostituerede, hæleri samt indsmugling af cigaretter og forbrugsvarer er vigtige fokusområder, hvis vi skal fjerne det økonomiske grundlag fra rygmærkerne. Derfor er det afgørende, at politiet og Skat har de nødvendige ressourcer til at udføre kontroller og forfølge spor.

Fakta
Regeringen varsler en ny rocker- og bandepakke med "mere konsekvens og hårdere straffe". 

Altinget benytter anledningen og spørger et debatpanel: Er hårdere straffe den rigtige vej at gå, hvis vi skal problemerne til livs? Hvad virker, og hvad virker ikke? Og hvor stort et problem er rocker- og bandekriminalitet i det hele taget i Danmark? 

Du kan også deltage i debatten. Send dit indlæg til [email protected].

Flere ressourcer til politiet
Ved de kommende forhandlinger om politiets økonomi, lægger vi op til en markant styrkelse af politiets ressourcer. Der skal være nok mandetimer og de nødvendige redskaber, når spor skal følges, og sager skal efterforskes. Det er så utrolig let at være hård i retorikken og fordømme rockerne og bandernes utryghedsskabende adfærd. Men når det kommer til konkrete løsninger, er det nødvendigt at prioritere ressourcerne og give de lovmæssige muskler til myndighederne.

Vi socialdemokrater vil begrænse rockernes og bandernes asociale adfærd. Det kræver mere end hårdere straffe. Det kræver, at vi forstår omfanget af grupperingernes kriminalitet, og at vi sætter en prop i deres økonomiske indtægtskilder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Trine Bramsen

MF (S), fhv. forsvarsminister, transportminister og minister for ligestilling
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2007)

0:000:00