Debat

S: SF vildleder vælgerne med asylsnak

DEBAT: Folkeafstemningen 3. december har intet at gøre med flygninge- eller asylpolitik. SF vildleder derfor vælgerne, når de ud af det blå påstår, at et ”ja” er den eneste vej til EU's fælles asylsamarbejde, skriver Christel Schaldemose (S).

Folkeafstemningen 3. december har intet at gøre med flygninge- eller asylpolitik, skriver Christel Schaldemose (S). 
Folkeafstemningen 3. december har intet at gøre med flygninge- eller asylpolitik, skriver Christel Schaldemose (S). Foto: www.christels.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christel Schaldemose (S)
Medlem af Europa-Parlamentet 

Hvad synes du, folkeafstemningen 3. december skal handle om?

Hvis du synes, den skal handle om prisen på et fladskærms-tv, så er det selvfølgelig bare det, den gør. Eller hvis du synes, folkeafstemningen skal handle om, hvilken farve grise skal have, så er det da det, vi skal stemme om.

Cirka sådan tænker jeg, at oplægget til afstemningen må have været i ledelsen hos Socialistisk Folkeparti. Der har været frit slag for idéer til, hvad man kan føre sin kampagne på. Danskerne forstår det jo alligevel ikke, så vi kan formentlig sige hvad som helst, må næsten have været kalkulen.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Har intet med asylpolitik at gøre 
Jeg kan forstå på Margrete Auken (SF) her på Altinget, at man i SF er blevet enige om, at folkeafstemningen skal handle om flygtninge og asyl. Bare sådan ud af det blå. Det er det tema, SF har valgt.

Det er absurd, at man som parti bare vælger det tema, man selv har lyst til at tale om, og så ellers ser stort på, hvad folkeafstemningen egentlig handler om.

Det er faktisk fuldstændig underordnet, hvor meget Auken og resten af SF har lyst til at tale om flygtninge- og asylpolitik. Det er ikke en del af det, vi skal stemme om.

Christel Schaldemose (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

Vi har som ja-partier en fælles opgave i at fortælle befolkningen, hvad afstemningen går ud på. Jeg tror ikke ligefrem, det bliver lettere, når ja-siden selv forvirrer på denne måde. Folkeafstemningen har intet at gøre med hverken flygtninge- eller asylpolitik. Det burde egentlig være ret simpelt at forklare. Det er faktisk fuldstændig underordnet, hvor meget Auken og resten af SF har lyst til at tale om flygtninge- og asylpolitik. Det er ikke en del af det, vi skal stemme om.

Socialdemokraterne har sammen med de andre forligspartier, hvor SF i øvrigt også indgår, lovet, at hvis Danmark på et tidspunkt skal indgå i en fælles asylpolitik i EU, så kræver det en ny folkeafstemning om det.

Vildleder vælgerne
Så når SF alligevel forsøger at hive flygtningedebatten ind i denne afstemning, så kan det kun være med ønsket om at forvirre en i forvejen teknisk og svær debat.

Det undrer mig egentlig ikke, at SF gerne vil tale om flygtninge. Den debat er vi socialdemokrater også altid klar på at tage. Jeg kommer rigtigt meget rundt til møder om retsforbeholdet. Og ja, folk er optaget af flygtningesituationen. Forståeligt nok. Men så er det altså vores forpligtelse som politikere at være klare i mælet. Og sige sandheden.

Sandheden kender SF jo godt. Og det er, at denne afstemning hverken gør det nemmere eller sværere at ændre dansk asylpolitik. For denne afstemning handler ikke om asylpolitikken. Det skal der en ny afstemning til at gøre noget ved. At sige andet er at vildlede vælgerne.

Gad vide, hvad SF havde sagt, hvis alle danske partier hver især bare valgte et emne, som vi tænker, appellerer til vores vælgere, og så ellers debatterede det, fuldstændig uagtet, at det intet har med folkeafstemningen om retsforbeholdet at gøre?

Skal Konservative have lov til at gøre dette til en debat om topskat, og hvad hvis Liberal Alliance synes, at folkeafstemningen skal handle om registreringsafgiften på biler?

Jeg er ret sikker på, at SF ville protestere, akkurat ligesom jeg gør nu. Vi er simpelthen nødt til at bevare snuden i sporet og lade debatten handle om de retsakter, vi ønsker at tilslutte os. Ellers bliver både politikerne og danskerne da snotforvirrede. Det er ingen tjent med.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christel Schaldemose

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (S), MEP (S)
cand.mag. i historie (SDU 2002)

0:000:00