Debat

SF: Pinds militante demokrati er en falliterklæring

DEBAT: Justitsminister Søren Pind (V) har udtalt, at det danske demokrati skal være mere militant. Det er en falliterklæring, der gør vores styreform mere skrøbelig, skriver Lisbeth Bech Poulsen (SF).

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lisbeth Bech Poulsen (SF)
Retsordfører 

Politikere fra ellers demokratisksindede og grundlovsbaserede partier er ude på en glidebane. Det er åbenbart helt legitimt nu at ville ’udfordre’ konventionerne – selvsamme konventioner, som vi har nydt godt af, og som har sikret et nogenlunde ordentligt internationalt regelsæt.

Konventioner, der kan bruges mod mindre demokratiske lande, når de bryder dem. Fra mine besøg i Europarådet har jeg oplevet, hvordan de russiske repræsentanter vredt protesterer, når de bliver kritiseret. De er ikke ligeglade. Vi burde om nogen holde fanen højt – også i respekt for de ofre, som dissidenter i såkaldt demokratisk udfordrede lande bringer. Men nej. Nu skal de ’udfordres’. Regeringen og dens ministre triumferer, når det lykkes regeringens politik at komme ’på kanten’ af konventionerne.

Mod et militant demokrati
Nu også vores egen Grundlov. Den skal åbenbart også udfordres helt til kanten. Senest udtalte justitsminister Søren Pind (V), på Grundlovsdag af alle dage, at vores demokrati er nødt til at være militant. Militant! Ytringer som disse er naturligvis lovlige og skal være det, for vi indskrænker ikke vores egen ytringsfrihed, heller ikke når den er ’på kanten’ af at være antidemokratisk. Vi må nemlig sige grumme ting. Og sådan skal det være, for kun sådan kan vi tage debatten. Som her på Altingets sider for eksempel. Eller i folketingssalen. Eller til møder rundt omkring i landet eller på Folkemødet.

Demokratiet skal ikke forfalde til at blive militant, når det udfordres.

Lisbeth Bech Poulsen (SF)
Retsordfører

Selv med personer eller partier, der egentlig ønsker et opgør med demokratiet. Jeg møder da ofte mennesker, for eksempel fra Enhedslisten, der ønsker revolution og et opgør med det repræsentative demokrati, som vi kender det. Og det skal vi kunne diskutere åbent. Derfor er det beskæmmende, når Søren Pind bruger kommunist-forbuddet under 2. Verdenskrig, som et godt eksempel på, hvor demokratiet tidligere har været nødsaget til at være ’militant’. Trods at de fleste af os synes, det var en skamplet på vores historie. At være kommunist var ikke bare forbudt, næh de blev sendt i koncentrationslejre.

En falliterklæring 
Søren Pind påpegede på Grundlovsdag, at kommunistforbuddet jo blev ophævet igen, og det derfor ikke var så slemt, må vi forstå. På et tidspunkt bliver vores politikker rullet tilbage, udtalte Pind. På spørgsmålet fra journalisten om hvornår, sagde ministeren følgende: "Når der er fred. Altså, sagen er den, at jeg er helt sikker på, at vi kommer til at vinde den her kamp. Men indtil da må vi jo bruge de midler, som vi har i demokratiets arsenal."

Orwell skrev om den evige krig som en konstant og permanent undskyldning for indgreb i demokrati og menneskerettigheder. Når der er udefrakommende farer, så hører vi, at demokratiet må indskrænkes for at forsvares. Fordi det er svært med demokratiet.-Rousseau advarede os om, at demokratiet er den styreform, der er allersværest at opretholde. Det er ikke nemt, og det kan ikke være nemt. - Det ligger i folkestyrets dna. Derfor skal demokratiet heller ikke forfalde til at blive militant, når det udfordres. Det er en falliterklæring, og det gør vores styreform mindre og mere skrøbelig end den er.

 

Dokumentation

Søren Pind (V) har nu haft knap et år til at finde sig til rette i justitsministerstolen. Altinget: justits har i den anledning bedt et hold af debattører om at gøre status for Pinds første tid som justitsminister. En af dem er SF's retsordfører Lisbeth Bech Poulsen, som her gør status.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lisbeth Bech-Nielsen

MF (SF), finansordfører
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2009)

0:000:00