Debat

SF: Sheriffen smider guld på gaden

DEBAT: Justitsminister Søren Pind (V) annoncerede for et år siden, at en ny sherif var i byen. Desværre har han ikke udvist nogen synderlig fornyelse, når det kommer til at sikre borgernes frihedsrettigheder, skriver Lisbeth Bech Poulsen (SF).

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lisbeth Bech Poulsen (SF)
Retsordfører  

Da Søren Pind (V) for et år siden blev udnævnt til landets nye justitsminister, annoncerede han, at der var en ny sherif i byen.

Hvordan den tidligere selvudråbte frihedsminister har været speciel ny, er dog svært at se. Han fortsætter traditionen med at sætte strafskærpelse over forebyggelse, såkaldt 'sikkerhed' over frihed.

På enkelte områder har han lyttet, og det skal der kvitteres for. Det kommer jeg tilbage til.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Ensidigt fokus på straf
Strafskærpelse er ikke nødvendigvis forkert, hvis straffen er for lav, eller hvis det kan have en præventiv effekt. Sidstnævnte er dog sjældent sagen, hvis man lytter til eksperterne. Men det er nemt at sælge, og såkaldt 'bløde', men svære og langsommelige tiltag giver ikke overskrifter.

Retfærdigvis skal det siges, at ministeren oprigtigt virker overbevist, når han advokerer for højere straffe. I ministerens ’Respekt’-pakke for offentligt ansatte (som var tiltrængt på en række områder) var der igen et ensidigt syn på højere straffe og mindre på årsagerne hertil.

Ministeren har været afvisende over for at udvide borgernes retssikkerhed.

Lisbeth Bech Poulsen (SF)
Retsordfører

For eksempel var det slående så fraværende stigningen af voldelig psykisk syge var i udspillet. Det er ellers ikke advarsler, det skorter på, hverken fra retssystemet eller fra andre offentlige institutioner.

Pind har også lyttet
SF støttede dog en et-årig strafskærpelse for voldtægt, som blev vedtaget af de fleste partier i maj i år. Det kom oven på et år, hvor vi i den grad har diskuteret voldtægtsofres retssikkerhed og retstilstanden på området. Et emne, som SF har været bannerførere på.

Folketingsåret var få dage gammelt, da vi genfremsatte en pakke indeholdende syv konkrete tiltag. Ministeren stod entydigt med en strafdagsorden. Men han lyttede, også til de mange organisationer, der igen og igen gentog: fint med strafskærpelse, men det hjælper ikke de mange, der ikke tør anmelde, eller gør det, og hvor sagen henlægges af forskellige grunde. Her lyttede han og inkorporerede stort set alle vores forslag. Tak for det.

Også vedrørende SF’s forslag vedrørende stalking-ofre satte han et arbejde i gang i ministeriet, der senere blev præsenteret i en pakke med de fleste af vores forslag i. Og endelig, så stemte regeringen og alle andre partier (undtagen S) for vores forslag om at give veteranrettigheder - også til politiveteraner. Dét var flot. Det sker næsten aldrig.

Svigter borgernes retssikkerhed
Det er lyspunkterne. Til gengæld har ministeren været afvisende over for at udvide borgernes retssikkerhed på en række af vores forslag, fra en indskrænkning i brugen af den administrative frihedsberøvelse, til udvidelse af offentlig ansattes ytringsfrihed og screening af lovforslags konsekvenser for borgernes retssikkerhed.

Her vil han i stedet lave henholdsvis kampagner og hyrdebreve. Evalueringen af den omdiskuterede Logningsbekendtgørelse skal også udskydes endnu en gang. Det er ved at være en farce. Der er altid nye grunde til, hvorfor vi ikke skal evaluere overvågningen af borgerne.

Den afventende holdning kom tydeligst til udtryk, da Folketinget i slutningen af maj behandlede SF’s forslag om en fornyet undersøgelse af mordbranden på Scandinavian Star. Her skulle vi igen vente og se tiden an.

Frihed er det bedste guld
Afventende har ministeren til gengæld absolut ikke været, når det er kommet til overvågning af borgerne i det PNR-register, der registrerer borgernes flymønstre, hvor de flyver hen, med hvem, hvem der betaler og så videre. Sessionslogning var også på trapperne. - Kun den milliarddyre regning til erhvervslivet købte os, der ikke ønsker masseovervågning af borgernes internetfærden, lidt tid.

Frihed er det bedste guld, som der synges, og på papiret vil Søren Pind da også tilslutte sig det. Desværre har han ikke udvist nogen synderlig fornyelse, tværtimod, når det kommer til at sikre borgernes grundlæggende frihedsrettigheder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lisbeth Bech-Nielsen

MF (SF), finansordfører
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2009)

0:000:00