SikkerhedsBranchen: Vi kan ikke straffe indbrudstallene ned

DEBAT: Skærpede straffe for indbrud vil ikke nedbringe antallet af indbrud, mener direktør for Sikkerhedsbranchen, Kasper Skov-Mikkelsen. Et krav om indbrudssikrede hjem vil virke forebyggende.

Af Kasper Skov-Mikkelsen
Direktør for SikkerhedsBranchen

Regeringen barsler i disse dage med en række nye tiltag, der tilsammen skal nedbringe antallet af indbrud i danske hjem.

Det er et prisværdigt formål, for der bliver begået rigtig mange indbrud i Danmark – faktisk så mange, at vi indtager den triste plads som det næstmest indbrudsplagede land i Europa, kun overgået af Grækenland.

Det er bare en skam, at de nye tiltag bygger på holdninger og politiske signaler fremfor på forskning og erfaringer. Vi kan nemlig ikke straffe indbrudstallene ned.

Skærpede straffe er indholdsløs politik
En helt ny paragraf i Straffeloven, der er særligt dedikeret til indbrud, og en skærpet straf for indbrud begået, mens nogen er hjemme, er stærke signaler om, at vi i Danmark ikke vil acceptere indbrud. Desværre er signalerne indholdsløse, for faktum er, at der kun rejses sigtelse i syv til otte procent af indbrudssagerne. Dermed klinger truslen om en lidt længere straf hult, fordi de mange indbrudstyve sjældent bliver stillet til ansvar for deres handlinger.

Det problem har regeringen dog tilsyneladende også løst: politiet skal da bare sætte særligt fokus på indbrud og dermed opklare nogle flere.

Det har de allerede gjort i flere år, men politiet kan ikke klare sagen alene. For det første, fordi der er alt for mange andre ting, der stjæler deres tid. Grænsekontrol, bandekonflikter og it-kriminalitet fylder voldsomt, og samtidig har politiet et væld af ikke-politimæssige opgaver, der ville blive løst bedre af private sikringsvirksomheder. For det andet, fordi forebyggelse som bekendt er bedre end helbredelse – også når det gælder indbrud.

Indbrudssikring virker forebyggende
Vi danskere er desværre alt for dårlige til at sikre vores hjem og vores værdier og dermed forebygge indbrud. Erfaringer fra lande som Holland og England viser ellers, at netop sikring er en meget effektiv måde at nedbringe antallet af indbrud.

Også herhjemme har vi soleklare eksempler på, at sikring virker. Forsikringsselskaberne har nemlig gennem en årrække stillet krav om, at danske erhvervsvirksomheder lever op til bestemte sikringsniveauer, og det har fået indbrud i erhverv til at falde med over 60 procent i løbet af otte år.

Dansk krav om indbrudssikrede hjem
Der er naturligvis ikke tale om, at alle danske hjem skal omkranses af høje mure og hylende alarmer. Vi kan komme langt med noget så fredeligt som et krav om indbrudssikre døre, vinduer og låse i al nybyggeri og ved større ombygninger.

Den løsning er ikke bare effektiv, den er faktisk også billig, når man sørger for at gøre det under byggeriet – både for samfundet og for den enkelte dansker. For danskere i eksisterende hjem ville tiltaget tjene som eksempel på, at sikring virker og inspiration til, at vi alle tager ansvar for at forebygge indbrud fremfor at lægge hele byrden over til politiet, når skaden er sket.

Det er svært at være decideret imod de nye tiltag fra regeringen, for selvfølgelig skal indbrudstyve straffes, og selvfølgelig skal politiet have fokus på indbrudsefterforskning. Det kommer bare ikke til at rykke derude, hvor det virkelig betyder noget – i de danske hjem. Derfor er det på tide, at regeringen overvejer andre velafprøvede tiltag.

Forrige artikel V: Bandepakke tager opgør med hensynsløs kriminalitet V: Bandepakke tager opgør med hensynsløs kriminalitet