Debat

Skaarup: Intentioner om hårdere straf skal realiseres

DEBAT: Venstre varsler mere konsekvens og hårdere straffe over for bande- og rockerkriminalitet. Men hvilke konkrete forslag vil regeringen fremlægge, og hvad er regeringen i stand til at føre ud i livet, spørger Peter Skaarup (DF).

Venstres intentioner om mere konsekvens og hårdere straf skal føres ud i livet, skriver Peter Skaarup (DF). 
Venstres intentioner om mere konsekvens og hårdere straf skal føres ud i livet, skriver Peter Skaarup (DF). Foto: FT.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Peter Skaarup (DF)
Retsordfører og formand for Folketingets Retsudvalg

Jeg kan ikke på nogen måde være uenig i det, der står i regeringsgrundlaget om skærpelsen af indsatsen mod rocker- og bandekriminalitet.

Der skal være mere konsekvens og hårdere straffe, kontrollen med rocker- og bandemiljøet skal styrkes, og mulighederne for prøveløsladelse skal begrænses, fremgår det af regeringsgrundlaget. Bravo. Helt enig. Det lyder faktisk til forveksling som noget, jeg selv kunne have foreslået.

Hvad kan V føre ud i livet?
Ja, de ting har Dansk Folkeparti faktisk gentagne gange foreslået. Så det er i udgangspunktet glimrende. Nu kommer – som altid – så den store test. Hvilke konkrete forslag vil regeringen fremlægge, og hvad er regeringen i stand til at føre ud i livet.

Fakta
Regeringen varsler en ny rocker- og bandepakke med "mere konsekvens og hårdere straffe". 

Altinget benytter anledningen og spørger et debatpanel: Er hårdere straffe den rigtige vej at gå, hvis vi skal problemerne til livs? Hvad virker, og hvad virker ikke? Og hvor stort et problem er rocker- og bandekriminalitet i det hele taget i Danmark? 

Du kan også deltage i debatten. Send dit indlæg til [email protected].

Sådan er det jo altid. Men jeg ser frem til arbejdet med stor optimisme og kan garantere, at Dansk Folkeparti hellere end gerne bidrager konstruktivt til at få gennemført tiltrængte opstramninger. SR-regeringen sad på hænderne og fik ikke gennemført de nødvendige tiltag. Det har et nyt flertal muligheden for at rette op på, og den mulighed skal udnyttes. Det forventer en stor del vælgerne også med rette.

For problemet er alvorligt. Rockere og bandemedlemmer er ansvarlige for en stor del af de personfarlige forbrydelser. De opstramninger, som jeg mener, er nødvendige, skal foretages på en lang række forskellige områder.

SR-regeringen sad på hænderne og fik ikke gennemført de nødvendige tiltag. Det har et nyt flertal muligheden for at rette op på, og den mulighed skal udnyttes. 

Peter Skaarup (DF)
Retsordfører

Strengere straffe
Det gælder i første omgang straffeniveauet. Jeg mener, at rockere og bandemedlemmer ganske enkelt skal mødes med langt mere konsekvens i retssystemet. Hurtig domsafsigelse, så hammeren falder med det samme, strengere straffe, ingen strafrabat eller prøveløsladelse, strammere udvisningsregler, hårdere kurs over for våbenbesiddelse. Det er nogle af de nødvendige tiltag, som, jeg mener, skal til.

Og så handler det selvfølgelig også om forholdene i fængslerne, hvor vi bl.a. skal sikre, at de ”stærke” rocker- og bandekriminelle ikke får lov til at sætte sig på fængslerne og styre det hele. Det skal bl.a. ske ved at sikre, at de hårde bandekriminelle adskilles fra de almindelige indsatte under afsoning.

Bedre myndighedssamarbejde 
Når vi samtidigt ved, at en af de farligste trusler, vi står overfor, er den skræmmende sammenblanding af bandemiljøet og radikal islamisme, så må det stå klart, at det haster med at få sikret, at de forskellige relevante myndigheder bliver bedre til at samarbejde, koordinere indsatser og udveksle informationer hurtigt og effektivt. Det gælder i forhold til terror og radikalisering, det gælder i forhold til rocker- og bandekriminalitet, og det gælder i krydsfeltet mellem de to.

Vi bliver også nødt til at se på de exit-programmer, som skal hjælpe individer ud af banderne og væk fra det kriminelle skråplan. Virker det godt nok? Det er jeg ikke sikker på. Og når man på et tidspunkt har kunnet læse, at en afhoppet rocker har ventet 14 måneder på at komme med i et exit-program, så er der noget, der tyder på, at der er behov for en grundig gennemgang af exit-programmerne.

Flere ressourcer til politiet 
Og så knytter det selvfølgelig også an til den generelle diskussion om politiets arbejdsforhold. Og her er Dansk Folkepartis udgangspunkt klart. Politiet skal have flere ressourcer. Politiet er hårdt presset.

Der er blevet færre betjente de senere år, samtidig med at terrorberedskab - og nu også flygtningekrisen - kræver en massiv politiindsats med en gigantisk overarbejdspukkel til følge. For de almindelige politiopgaver er jo ikke forsvundet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Skaarup

MF (DD)
student (Aarhus Katedralskole 1982)

0:000:00