Debat

SL: Børn hører ikke hjemme i fængsel

DEBAT: Blå bloks forslag om at nedsætte den kriminelle lavalder er usympatisk og vil ikke løse noget, mener Verne Pedersen, næstformand for Socialpædagogerne.

Blå bloks forslag om at sænke den kriminelle lavalder, strider imod al viden og faglig indsigt, skriver Verne Pedersen, næstformand for Socialpædagogerne.
Blå bloks forslag om at sænke den kriminelle lavalder, strider imod al viden og faglig indsigt, skriver Verne Pedersen, næstformand for Socialpædagogerne.
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Verne Pedersen
Næstformand for Socialpædagogernes Landsforbund

En enig blå blok har bebudet, at de vil nedsætte den kriminelle lavalder, hvis de vinder regeringsmagten efter valget. Det er ikke bare et usympatisk forslag, det er også et forslag, der strider mod al viden og faglig indsigt.

Lars Løkke siger, de med forslaget ikke vil sætte børnene i fængsel, men taler om frihedsberøvelse. Men hvad betyder det? Socialpædagogerne frygter, at det vil betyde, at børn helt ned til 12 vil blive spærret inde. Og uanset om vi taler fængsel eller særlige institutioner, så er der intet godt at hente ved at lukke børn på kanten inde. De udvikler sig ikke positivt væk fra kriminalitet på den måde. Tværtimod!

Børn er børn
Socialpædagogerne er derfor enige med andre fagfolk om, at børn ikke hører hjemme i fængslerne eller på lukkede institutioner. Det betyder ikke, at børn ikke skal mærke, hvis de gør noget forkert. Men børn er børn. De skal ikke straffes som voksne. De skal udvikles som børn – på vej til at blive voksne. De skal naturligvis lære af deres kriminalitet og fejltagelser, og det gør de ved at være sammen med fagligt kompetente voksne, der kan være konsekvente og vise forståelse og indsigt. Voksne, de har tillid til, og som anerkender og støtter dem i at udvikle sig.

At sætte den kriminelle lavalder ned til 12 løser ikke noget.

Verne Pedersen
Næstformand for Socialpædagogernes Landsforbund

At sætte den kriminelle lavalder ned til 12 løser ikke noget. Vi skal i stedet tage hurtigere fat om hele familien, når der er anledning til bekymring for et barn. Vi skal medvirke til og sørge for, at barnet passer sin skole, kommer til fodbold og får lavet lektier. Vi skal sørge for, at der er et alternativ til kriminalitet. En pædagogisk indsats er det, der skal til for at vende en uheldig løbebane. Og en pædagogisk indsats er det, der kan vende et barn og en ung tilbage på sporet. Ikke at låse dem inde.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00