Socialrådgiver: Afkriminalisering vil effektivt reducere hash-forbrug

DEBAT: Hvis en afkriminalisering af cannabis indebærer en tvungen rådgivning, kan vi komme i kontakt med mange unge, som ikke selv opsøger hjælp. Det er den mest effektive måde at få nedsat salget af cannabis på, skriver Trine Ry, leder i Stofrådgivningen.

Af Trine Ry
Socialrådgiver og leder for Stofrådgivningen

I Stofrådgivningen, Lænke-ambulatorierne, hjælper vi unge, der har fået så store problemer med cannabis, at de skal have professionel hjælp for at ændre deres forbrug.

I de 20 år jeg har arbejdet med udsatte unge med misbrug, har jeg aldrig mødt en ung, der har udviklet et misbrug af cannabis uden en god grund. Deres forbrug af cannabis er deres bedste løsning på et problem, de ellers ikke ved, hvordan de skal løse. Og når de møder os, har de brug for hjælp til at finde alternative løsningsmodeller.

Selvmedicinerende misbrugere
De unge oplever blandt andet, at cannabis hjælper dem med at være mindre aggressive, mindre stressede, at falde i søvn, og at problemer, svigt og traumer kommer lidt i baggrunden og derfor bliver lettere at håndtere.

De unge, der misbruger cannabis, er ofte meget ambivalente i forhold til at modtage hjælp. Deres ambivalens handler om, at cannabisforbruget er en problemløsningsmetode for dem (selvmedicinering), deres egen manglende erkendelse af, at de har et problemgivende forbrug og deres manglende lyst til at modtage hjælp fra det offentlige.

En debat med flere dagsordener
Når vi diskuterer legalisering af cannabis, blander der sig mange dagsordner ind imellem hinanden: er målet at reducere kriminalitet, at reducere rivaliserendes banders kamp om markedet, at få øget indtægt, der kan bruges til eksempelvis behandling, at få forbruget til at falde, at give bedre mulighed for behandling eller at straffe de udsatte borgere mindre, end vi gør i dag?

Hvis vi fokuserer på de unge mellem 16 og 24 år, er der 42 procent, der har prøvet at ryge cannabis, mens 2,1 procent ryger minimum 20 dage om måneden. Med udgangspunkt i den virkelighed, jeg bevæger mig i til dagligt, vil jeg tage et perspektiv, der tager sit udgangspunkt i de 2,1 procent af de unge, der har et misbrug. 

Fra bødestraf til rådgivning
For de unge, som Stofrådgivningen har i behandling, er der ikke nogen tvivl om, at en afkriminalisering vil have betydning, idet de så ikke længere vil være kriminelle på grund af deres misbrug og ej heller vil modtage bøder, som lægger sig oven i deres elendige økonomi.

Derudover mener jeg, at det vigtigste for den målgruppe vil være, hvis en afkriminalisering resulterer i et skift fra bøder og straf til rådgivning og behandling.

I Portugal er der gode erfaringer med dette, og det kunne være interessant, at udvikle en dansk model for implementering af den model.

Hvad ved vi?
Vi ved, at mange, der har brug for hjælp, ikke søger den. Vi ved, at misbrugere ikke misbruger mindre, fordi stoffet er ulovligt, eller fordi de modtager bøder.

Vi ved også, at en ydre motivation kan udvikles til en indre motivation, altså at det kan give mening at påtvinge folk hjælp, fordi de i den proces kommer frem til, at de også gerne selv vil forandre deres liv.

Afkriminalisering reducerer forbrug
Så hvis en afkriminalisering af cannabis til eget forbrug indebærer en tvungen rådgivning i stedet for en bøde, tror jeg, at vi vil kunne komme i kontakt med mange unge, som ikke selv opsøger hjælp. Og den mest effektive måde at få nedsat salget af cannabis er ved at hjælpe misbrugerne til at ryge mindre.

Det gøres ikke ved bøder og straf, men ved lettilgængelig hjælp. Hvis vi foretager en afkriminalisering inspireret af Portugal-modellen, vil vi kunne hjælpe langt flere, end vi gør i dag, og derved påvirke salget af cannabis.

Forrige artikel DF til Frank Jensen: Nej til torsdagsbong på gymnasierne DF til Frank Jensen: Nej til torsdagsbong på gymnasierne Næste artikel Danske Familieadvokater: Vores bud på strukturen for et nyt skilsmissesystem Danske Familieadvokater: Vores bud på strukturen for et nyt skilsmissesystem
 • Anmeld

  Anders Larsen · Sagsbehandler

  Lovlig pot har givet færre unge rygere i Colorado

  "Lovlig pot har givet færre unge rygere i Colorado

  Legalisering af cannabis til voksne får tilsyneladende ikke forbruget af det euforiserende stof til at stige blandt unge.

  En ny undersøgelse blandt gymnasieelever i den amerikanske delstat Colorado viser derimod en lille nedgang i antallet af unge, der har indtaget cannabis.

  Desuden er antallet af brugere lavere i Colorado end det nationale gennemsnit i USA for elever, viser undersøgelsen fra Colorados Institut for Folkesundhed og Miljø.

  Delstaten vedtog i 2012 en lov, der tillod salg af mindre mængder cannabis til alle over 21 år.

  Ifølge instituttet havde 21,1 procent af gymnasieeleverne i 2015 prøvet cannabis i løbet af 30 dage op til rundspørgen. I 2011 var andelen med 22 procent en anelse større.

  For hele USA var andelen af unge potbrugere i 2015 til sammenligning 21,7 procent.

  - Undersøgelsen viser, at brugen af cannabis ikke er øget siden legaliseringen. Fire ud af fem gymnasieelever siger fortsat, at de ikke bruger cannabis.

  Ikke engang lejlighedsvis, hedder det i en udtalelse fra sundhedsmyndigheden, der laver undersøgelsen hvert andet år."

  http://www.b.dk/globalt/lovlig-pot-har-givet-faerre-unge-rygere-i-colorado

 • Anmeld

  Finn Petersen · Dekoratør

  Cannabisolie

  Ikke et ord nævnt om den helbredende virkning af cannabisolie til forebyggelse/helbredelse/smertelindring hos de tusindvis af kræftramte, sclerosepatienter mm.

 • Anmeld

  Alexander B

  Hvorfor hører vi aldrig om de medicinske effekter ved Cannabis?

  Jeg tror i høj grad, at vi ikke høre om de gavnlige effekter ved cannabis, fordi vores lægemiddelstyrelse ikke anderkender dem, hvilket de jo nok har god grund til af økonomiske årsager. Derved ville man som debattør, læne sig op ad noget sundhedsfagligt, som der desværre ikke er opbakning omkring inde for vore lands grænser. Man ville derved kunne blive anfægtet. Jeg håber det er derfor, man vælger ikke at nævne det.

  Jeg er dog glad for, at Portugal-modellen blev nævnt. Portugal er et foregangsland inden for dette område, som vores politikere skal tage ved lære af.

 • Anmeld

  Mathies Kolja Suszkiewicz · Studerende på Master in Integrated Food Studies

  De udsatte unge

  Det er også påfaldende at de politikere som går ind for et cannabis forbud ofte nævner at "de udsatte unge" bliver ladt i stikken ved en lovliggørelse.

  Hvis vi virkelig ønsker at hjælpe "de udsatte unge" er det da ved at tilbyde dem professionel hjælp i stedet for at jage dem med lovgivning, bøder, fængsel, manglende kørekort, kropsvisitationer, stigmatisering, kalde dem dumme og psykotiske og i det hele taget lade et kriminelt marked ude af kontrol og uden kontakt med sundhedsmyndigheder, blive rammen for deres cannabis brug/misbrug.

  At vi har "udsatte unge" skyldes vel også til dels at politikere og sociale myndigheder ikke har givet tilstrækkelig hjælp og det burde vel ikke komme som en overraskelse at folk som har det dårligt, oftere ender i misbrug.

  Politikerne bør komme i arbejdstøjet og gå fra denne amerikanske "war on drugs", til en samlet kamp mod misbrug (af alle former for rusmidler).

  Politiet brokker sig allerede over den store arbejdsbyrde fra terrorberedskabet, så overfør da arbejdsbyrden til sundhedssektoren og de sociale myndigheder. Klæd forældre og skolelærere ordentlig på til at tage snakken om alkohol, stoffer, selvtillid, usikkerhed, gruppepres og misbrugskultur, med de store børn og kom hele problematikken på skole pensummet, så vi kan få en frisk generation med andre interesser end at være banke lamme i alkohol og hash hele weekend.

  D. 8 November 2016 skal yderligere 9 delstater i USA stemme om cannabis legalisering.
  Vores danske cannabis forbud udspringer af det amerikansk pressede FN forbud og det forbuds korthus er vist ved at falde fra hinanden.

  Så mon ikke det er på tide at vores politikere begynder at planlægge hvordan vi kan håndtere en fremtidig cannabis legalisering, uden at vi ender med håret i postkassen.
  Vi blev jo rimeligt "taget med bukserne nede " da vi legaliserede pornografi uden nogen som helst form for plan.
  Så mon ikke vi kan gøre det bedre denne gang?? ;)