Debat

SSP-Samråd: Sådan får vi fat på den hårde kerne

DEBAT: Der findes ikke en trylleformular eller en universalløsning, der kan løse kriminalitetsknuden for de mest hardcore unge kriminelle. Forebyggelse er grundstenen, men den kan ikke stå alene, skriver Jørgen Pedersen og Martin Bannow fra SSP-Samrådet.

Foto: Colourbox.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jørgen Pedersen og Martin Bannow
Hhv. formand og næstformand for SSP-Samrådet

Der har altid været meget fokus på kriminalitet. Og i stort set alle dele af vores samfund er opfattelsen, at kriminalitet er et onde, der skal bekæmpes, da det er en uacceptabel adfærd og har store omkostninger for offeret, samfundet og gerningspersonen.

Heldigvis viser det sig, at kriminaliteten generelt er faldende – og ikke mindst er ungdomskriminaliteten over en årrække faldet drastisk (se figur). 

 
Kilde: Justitsministeriets Forskningskontor: ”Udviklingen i Børne- og ungdomskriminalitet 2006 - 2015”

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Desværre er der fortsat en lille restgruppe, der hænger fast i kriminalitetsdyndet – og som på trods af utallige forsøg og indsatser ikke ser ud til at kunne slippe denne livsstil.

Vigtigt med forebyggelse
Det vil være naivt at tro, at vi kan finde en trylleformular eller en universalløsning, der kan løse kriminalitetsknuden for de mest hardcore kriminelle. Der er mange aspekter i dette. Kriminaliteten er ofte et symptom på nogle svære udfordringer i de unges liv, der ikke er håndteret eller løst hensigtsmæssigt.

Når det går galt for en ung, så handler det ofte om, at ”systemerne” omkring de unge ikke er gearet til at handle og koordinere indsatser rettidigt og smidigt.

Jørgen Pedersen og Martin Bannow
Hhv. formand og næstformand for SSP-Samrådet

Vi kan fra SSP-Samrådet ikke understrege nok, hvor vigtigt det er med en god og gedigen forebyggelse, hvor der skabes gode og konstruktive rammer for børn og unge – og det gælder i den grad også de arenaer, hvor de færdes – i daginstitutioner, i skoler, i fritidstilbud etc. – men det er også vigtigt, at vi løfter i flok og står sammen om vores fælles værdier for at skabe gode betingelser for dem, der har brug for en ekstra hånd.

Når det går galt for en ung, så handler det ofte om, at ”systemerne” omkring de unge ikke er gearet til at handle og koordinere indsatser rettidigt og smidigt, samt at omgivelserne ikke har den rette forståelse for, at ting tager tid, og at der er forskel på personer og deres behov.

Der skal handles hurtigt
I SSP-Samrådets optik skal der handles hurtigt og hensigtsmæssigt, når faresignalerne viser sig, og bekymringerne opstår. Og det er ikke, når den unge har været uregelmæssigt i skole i tre måneder, eller når vedkommende har fået et forbrug af hash, eller vedkommende har vendt op og ned på dag og nat, eller når forældrene har bevist deres manglende forældrekompetencer over en lang periode, eller …… denne liste er lang, men heldigvis har vi i dag en stor viden om risiko- og beskyttende faktorer samt et velfærdssystem, hvor der er voksne omkring børn og unge fra før, de bliver født, til de burde være etableret i uddannelsessystemet eller på arbejdsmarkedet, hvorfor ingen burde kunne falde igennem.

Det er ovenstående ”manglende handlinger/reaktioner”, der blandt andet er med til at føde og fastholde unge i et uhensigtsmæssigt livsforløb med en kriminel adfærd.

Vi har heldigvis med en meget lille gruppe af børn og unge at gøre, der ofte er kendte af systemerne og synlige i dagligdagen. Derfor skal vi målrette og evaluere den forebyggende indsats i langt højere grad, end vi gør i dag.

Profilundersøgelse på forkant med tendenser
SSP-Samrådet har i samarbejde med andre interessenter netop afviklet en Ungeprofilundersøgelse med mere end 45.000 deltagere, der i høj grad underbygger, at kriminaliteten er en af de risikofaktorer, der ikke er in eller i højsædet hos de unge. Men undersøgelsen viser også, at børn og unge på andre parametre er udfordrede, hvorfor vi også hele tiden skal være på forkant med tendenser og være omstillingsparate i vores indsatser.

Det er nødvendigt, hvis vi skal fortsætte den positive udvikling på børne- og ungeområdet, hvor ungdomskriminaliteten er faldende, og hvis den ”hårde kerne” skal minimeres og hjælpes, inden det er for sent.

SSP-Samrådet mener, at vi skal udnytte den nuværende lovgivning bedre (handle hurtigere, smidigere og mere hensigtsmæssigt), samt at det vil give god ræson at lovgive på SSP-området. På den måde vil vi i højere grad kunne sikre en kvalitativ og konstruktiv udnyttelse af mulighederne i det tværfaglige SSP-samarbejde, som andre lande ser op til og ønsker at kopiere. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00