Debat

Tænketank: Fængsel bør være sidste alternativ

DEBAT: Vi må erkende, at fængsel ikke er en god idé, hvis vi vil have fat på den hårde kerne af unge kriminelle, skriver Helle Lokdam, advokat og formand for tænketanken Forsete.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Helle Lokdam
Advokat og formand for den rets- og kriminalpolitiske tænketank Forsete

Straf er ikke bare straf.

Mange har en opfattelse af, at den eneste ”rigtige” straf er fængsel. Alt andet er noget ”blødsødent rundkredspædagogik”.

Det er ikke sådan, det er. Det drejer sig om at anvende effektive straffe.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Straf gør samfundet mere trygt 
At samfundet skal reagere – og helst hurtigt og kontant – når der bliver begået grov kriminalitet som vold, indbrud og lignende, er der stort set enighed om. Reaktionen skal markere, at her er en handling, som ikke tolereres. Gerningsmanden skal findes og straffes. Offeret og samfundsborgerne skal føle, at der er gjort noget, og reaktionen skal også gerne være med til at hindre, at gerningsmanden og potentielle gerningsmænd fremover begår kriminalitet. Det skal gøre samfundet tryggere for os alle.

Op gennem historien har straffene været bestialske. Hængning, afhugning af hænder, hjul og stejle er blot enkelte eksempler. Herefter overgik straffesystemet til at anvende frihedsstraf i fængsler.

De senere år har vist, at der er særdeles gode erfaringer med at holde unge ude af fængslerne og sætte fokus på en tidlig indsats inden for det socialpædagogiske område.

Helle Lokdam
Advokat og formand for den rets- og kriminalpolitiske tænketank Forsete

Gennem de seneste 100 år har udviklingen i Danmark været baseret på erfaring. Viden om, hvad der virker, og hvad der ikke virker, er blevet opsamlet og analyseret - og herfra er der løbende gennemført ændringer i måderne at straffe på. Området har op gennem 1900-tallet været præget af et fælles ønske fra politikerne om at fare frem med lempe og i bred enighed. Det har ikke været en politisk kampplads baseret på værdipolitisk signalværdi.

Denne udvikling har helt givet været medvirkende til, at Danmark er et af de fredeligste lande i verden med et meget lavt kriminalitets-niveau, som oven i købet gennem de seneste år har været støt faldende. Dette står i skærende kontrast til f.eks. USA, hvor præsident Barack Obama nu har sat det på sin dagsorden at forsøge at gøre noget ved det ekstreme antal fanger, som afsoner meget lange straffe.

Der er gået værdipolitik i den 
Siden midten af 1990'erne har situationen ændret sig i Danmark. Tonen er blevet en anden. Der er gået værdipolitik i straffeområdet, og politikerne har fået travlt med at overbyde hinanden. På trods af at kriminalitet og straf er et af de områder, hvor der forskes meget, og vi dermed ved meget om, hvad der virker, og hvad der ikke virker, er der ofte ingen sammenhæng mellem viden og politiske udmeldinger.

Som professionel fagperson undres man jævnligt over, hvad politikere kan finde på at melde ud.

I dag er spørgsmålet, hvordan der bør reageres overfor ”den hårde kerne” af unge, som begår grov kriminalitet.

Det ser ud til, at der er bred enighed om, at børn ikke skal i fængsel. Men hvad så?

De senere år har vist, at der er særdeles gode erfaringer med at holde unge ude af fængslerne og sætte fokus på en tidlig indsats inden for det socialpædagogiske område. Ud fra mine mange års erfaring med talrige unge kriminelle er jeg ikke i tvivl om, at det er rigtigt.

Erkend at fængsel er en dårlig idé
Over for de unge, som er kommet langt ud i alvorlig kriminalitet, vil de relevante tiltag være at styrke voksenrelationer, dels i forhold til forældre, eventuelt ved at stille krav og give pålæg over for forældrene, dels ved at sætte ind med mentorordninger etc.

Er dette ikke tilstrækkeligt vil konfliktråd, hvor gerningsmand og forurettet mødes og får mulighed for at forklare sig og sige undskyld, være relevant. For den restgruppe, der herefter måtte være tilbage, vil samfundstjeneste eller genoprettende tiltag overfor forurettede kunne være muligheder.

Det gælder ikke om strengere straffe, men om at bruge effektive og dermed bedre straffe. Det vigtige er at fastholde en erkendelse af, at fængsel ikke er en god ide.

Fængsel bør være det sidste alternativ, når alt andet er forsøgt!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00