V: Bandepakke tager opgør med hensynsløs kriminalitet

DEBAT: Regeringens bandepakke skal skabe mere tryghed og sikkerhed ved at få flest mulige kriminelle rockere og bandemedlemmer bag lås og slå, skriver Preben Bang Henriksen (V). 

Af Preben Bang Henriksen
Retsordfører (V)

Kort før jul luftede regeringen 28 forslag i pakken ”Bander bag tremmer”. Det er efter min opfattelse 28 glimrende tiltag, som vi i disse dage lægger sidste hånd på.

Det er ikke nogen hemmelighed, at 54 skudepisoder, tre døde, 36 sårede samt tilfældige borgere ramt (som ved Magasin i Lyngby) – alt sammen i 2016 – er helt vanvittige tal, som regeringen er nødsaget til at handle på. Ellers ender vi som i Malmø.

”Bandepakken” kommer således til at indeholde bl.a. minimum to års fængsel for ulovlig våbenbesiddelse. Jeg bemærker for en god ordens skyld, at bestemmelsen alene finder anvendelse under særligt skærpende omstændigheder, ligesom vi i lovforslaget undtager en række tilfælde, hvor besiddelsen beror på fejltagelser, eksempelvis jagtrelaterede episoder vil være undtaget. Men det er sjældent en fejltagelse, hvis en rocker anholdes med en pistol eller et maskingevær.

Ingen pris på borgernes tryghed
Carolina Magdalene Maier fra Alternativet kalder regeringens bandepakke for dyr, men jeg mener ikke, at der kan sættes en pris på borgernes tryghed. Uskyldige borgeres sikkerhed kan ikke koges ned til et enkelt regnestykke. Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at bandepakken bliver dyr, men jeg er også sikker på, at den er alle pengene værd. Vi skal de her problemer til livs med rettidig omhu, så Danmark fortsat kan være et trygt land at leve i. Se blot, hvordan situationen har udviklet sig i Sverige.

Ligeledes savner Carolina Magdalene Maier flere tiltag med karakter af resocialisering og rehabilitering i bandepakken. Problemet er imidlertid, at resocialisering er omsonst i de tilfælde, hvor der ikke etableres exitaftale.

Derfor bør vi i stedet fokusere på at skabe mere tryghed og sikkerhed ved at få flest muligt kriminelle rockere og bandemedlemmer bag lås og slå. Antallet af kriminelle rockere- og bandemedlemmer på fri fod skal holdes så langt nede som muligt, og flest muligt af dem skal væk fra gaden og bag tremmer.

Opholdsforbud er god idé
Rune Lund fra Enhedslisten kalder bandepakken for ”en åbenlys krænkelse af grundlæggende frihedsrettigheder.” Og jeg kunne simpelthen ikke være mere uenig. Særligt forekommer Rune Lund uenig i, at bandekriminelle skal kunne idømmes forbud mod at opholde sig i områder, hvor deres tidligere bandeaktivitet har fundet sted.

Den pågældende bestemmelse bliver efter min opfattelse en glimrende mulighed for at sætte en stopper for en kriminel løbebane, idet en bandekriminel i forbindelse med en dom på eksempelvis to års fængsel for afpresning – som tillægsstraf – eksempelvis i en periode kan udelukkes fra muligheden for at genoptage sit tidligere erhverv i et givent område til glæde for beboerne.

Forrige artikel Forskere: Bandepakke ignorerer resocialisering Forskere: Bandepakke ignorerer resocialisering Næste artikel SikkerhedsBranchen: Vi kan ikke straffe indbrudstallene ned SikkerhedsBranchen: Vi kan ikke straffe indbrudstallene ned