Debat

Venstre: Politiets kerneopgave er danskernes tryghed

DEBAT: Seneste udspil vedrørende politikadetter vil lette trykket betragteligt, og vi er klar til at overveje alle tiltag for at afhjælpe politiets overarbejdspukkel. Men bevæbnet militær i gaderne er slet ikke på dagsordenen, skriver Preben Bang Henriksen (V).

Foto: Venstre
Peter Pagh-Schlegel
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Preben Bang Henriksen
Retsordfører for Venstre

Dansk politis kerneopgave er danskernes tryghed. Og tryghed er der desværre brug for.

Terrorangreb rundt om i Europa kan hurtigt vise sig her i Danmark, og flygtningesituationen trækker også store ressourcer på politiet.

Pres på politi kræver drastiske tiltag
Faktisk er presset på dansk politi af en sådan størrelse, at der skal ske drastiske tiltag. Det skyldes såvel hensynet til betjentene, deres familier, borgerne i politikredsene og hele samfundet.

Politiets opbygning er ikke stationær. Opgaverne ændrer sig. Tyven og bankrøveren er i væsentlig omfang erstattet af data-bedrageren og volden af chikanen på Facebook.

Preben Bang Henriksen
Venstre

Vi kan konstatere voldsomme overarbejdspukler og prioriteringer i politikredsene, som vi ikke i det lange løb kan være tjent med.

Derfor skal der ske noget, og derfor sker der noget. De seneste tiltag i form af politikadetter, indsættelse af hjemmeværn, flere penge til politiet, højere optag på politiskolen osv. er blot enkelte af de dispositioner, regeringen har truffet det seneste år for at afhjælpe problemstillingen.

Men både midler og mandskab skal naturligvis afspejle fremtidens situation på området. Herudover må det efter Venstres opfattelse være et bærende princip, at det mindste middel skal bringes i anvendelse før mere markante sikkerhedsforanstaltninger.

Teknologiske løsninger
Således må den teknologiske udvikling i høj grad tages i betragtning. Jeg forestiller mig for eksempel droner til at varetage den største del af en eftersøgningsopgave.

Men også stærekasser på vejene, videofremstilling uden bevogtning og lignende, ligesom en række attester, der i dag fordrer manuel behandling, fremover må kunne ekspederes digitalt.

Politikadetter letter trykket
Men har vi så herefter mandskab nok til de operative sædvanlige politiopgaver?

Det håber jeg henset til de mange tiltag, der er introduceret det seneste år. Specielt er jeg overbevist om, at det seneste udspil vedrørende politikadetter vil lette trykket ganske betragteligt.

Venstre er klar til at overveje alle tiltag for at afhjælpe politiets overarbejdspukkel, men det må som nævnt være mindste middel først.

Derfor kan jeg afvise, at danskerne vil se bevæbnet militær i gaderne, med mindre vi oplever en helt ekstraordinær trusselssituation.

Udlicitering skal ikke afvises
Når det er sagt, kan det vel heller ikke afvises, at en hel del politiopgaver med succes kan udliciteres.

Eksempelvis er jeg bestemt ikke sikker på, at efterforskning af økonomisk kriminalitet sker på bedst og billigst vis for øjeblikket.

Det være sig den mindre kriminalitet, der efterforskes lokalt såvel, som de større sager, der efterforskes af bagmandspolitiet.

De sigtede er utilfredse – hvad næppe kan undre. Men også professionelle ”brugere”, herunder forsvarsadvokater og revisorer, er bestemt heller ikke duperede.

Politi må også følge med tiden
Der er således ingen tvivl om, at politiets opbygning ikke er eller vil blive stationær. Opgaverne ændrer sig. Tyven og bankrøveren er i væsentlig omfang erstattet af data-bedrageren og volden af chikanen på Facebook.

Både politi og politikere må følge med.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Preben Bang Henriksen

MF (V), advokat (H)
cand.jur. (Aarhus Uni. 1979)

0:000:00