Venstre vil skærpe indsats i udsatte områder

RADIKALISERING: Venstre varmer op til at skærpe indsatsen i de udsatte boligområder i kølvandet på sidste måneds terrorangreb i København. Konservative og Dansk Folkeparti afviser, at den nye boligaftale skal genåbnes.

Foto: Colourbox
Mads Bang

Venstre er klar til at se nærmere på indsatsen i de udsatte boligområder i lyset af februars terrorangreb i København. Det fortæller partiets boligordfører, Louise Schack Elholm.

Hun peger på, at der især i en række områder som Mjølnerparken, Gellerupparken og Vollsmose fortsat er problemer.

”Vi har en udfordring med, at vi har en enorm radikalisering i de her områder. Problemerne er ikke løst,” siger Louise Schack Elholm, som endnu ikke vil konkretisere, hvor præcis Venstre vil sætte ind.

Louise Schack Elholm anerkender, at der gøres et stort arbejde i de udsatte boligområder. Men samtidig peger hun på, at der trods mange års indsats stadig er markante problemer flere steder.

Fakta
Positiv udvikling i Mjølnerparken
  • Fald i andelen af beboere, der er uden arbejdsmarkedstilknytning. Fra 66,9 pct. i 2001 til kun 44,2 pct. Der er et fald fra året før i de fleste år. Dog en lille stigning i 2013.
  • Andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande er fortsat meget høj. Andelen er faldet siden 2009. Fra 91,2 pct. til 85,2.
  • Andelen af dømte er faldet  siden 2005: Fra 4,54 pct. til 1,92 pct. i 2013.
    Tallet ligger under grænseværdien på 2,70 pct. Andelen af dømte ligger dog på omkring det dobbelte af landsgennemsnittet, som i de senere år har ligger på knap 1,00 pct.

Kilde: Boligministeriet

”Jeg har ikke tænkt mig at sige, at de gør det dårligt i det boligsociale arbejde. Men der er ingen tvivl om, at der er et problem i vores ghettoområder,” siger Louise Schack Elholm. I efteråret indgik boligminister Carsten Hansen en boligaftale, der spændte fra Enhedslisten til Konservative: Men uden Venstre. Dermed er der ikke den store udsigt til, at Venstre får mulighed for at gennemføre ny politik på området. Det holder dog ikke Louise Schack Elholm tilbage.

”Det kan jo være, at de andre partier bliver inspirerede af vores ideer. Og i det omfang, der er noget, vi kan gøre uden for aftalen om Landsbyggefondens midler, så kan man jo godt gøre noget,” siger Louise Schack Elholm.

Vi har en udfordring med, at vi har en enorm radikalisering i de her områder. Problemerne er ikke løst.

Louise Schack Elholm (V)
Boligordfører

Borgerlige ord
Mens Venstre altså står udenfor aftalen og vil præsentere nye forslag inden længe, så vurderer de borgerlige kollegaer i både Konservative og Dansk Folkeparti, at det er alt for tidligt at dømme den nye boligaftale for utilstrækkelig.

Charlotte Dyremose, boligordfører for Konservative mener, at det er helt andre midler, der skal til, når det handler om at bekæmpe radikalisering.

"Jeg synes ikke det hører til i boligaftalen. Det handler om nogle andre ting, for eksempel at der er nok politi. Og at man skal få fat i nakken på dem, der bliver radikaliseret, uanset hvor de bor," siger Charlotte Dyremose og konstaterer:
"Det er ikke en opgave, der ligger i den almene sektor."

0:000:00