Debat

Zenia Stampe: Følelserne løb af med Pind

DEBAT: Suspenderingen af frihedsberøvede flygtninge og migranters ret til at se en dommer inden for 72 timer vidner om en justitsminister, der lader sig styre af sine følelser frem for fornuften, skriver Radikales retsordfører, Zenia Stampe.

Justitsminister Søren Pind burde efterhånden vide bedre end at lade følelser og dramatik få overtaget, når det kommer til lovarbejdet, skriver Zenia Stampe, retsordfører for Radikale.
Justitsminister Søren Pind burde efterhånden vide bedre end at lade følelser og dramatik få overtaget, når det kommer til lovarbejdet, skriver Zenia Stampe, retsordfører for Radikale.Foto: ft.dk
Line Jenvall
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Zenia Stampe
Retsordfører for Radikale Venstre

Justitsminister Søren Pind (V) ramte bunden, da han gik med til at suspendere 3x24 timers-reglen for flygtninge og migranter. 3x24-timers-reglen er en central rettighed i vores juridiske system, da den sikrer, at folk, der frihedsberøves, har ret til at se en dommer inden for 72 timer. 

Ved at give mulighed for at suspendere reglen over for flygtninge og migranter har Søren Pind åbnet for, at mennesker i Danmark kan frihedsberøves på ubestemt tid uden at komme for en dommer. 

Det klæder ikke vores retsstat. Og derfor mødte forslaget ikke kun modstand fra NGO’er og politiske modstandere - også jurister og dommere var oprørte over tilsidesættelsen af et så fundamentalt retsstatsprincip.

Fakta
Vil du blande dig i debatten?
Send dit indlæg til [email protected].

Stemningen blev pisket op
Men ikke nok med, at loven så stort på fundamentale retsstatsprincipper. Måden, den blev gennemført på, var samtidig et brud med nogle af de mest fundamentale demokratiske spilleregler. 

Den blev hastebehandlet uden respekt for de normale beslutningsprocesser, uden mulighed for en grundig udvalgsproces og mulighed for at høre relevante eksperter og organisationer. Begrundelsen var det akutte flygtningepres. Der blev pisket en stemning op af hysteri. Af Panik. Af Overlevelse. Af undtagelsestilstand.  

Ligeså rolig, eftertænksom og samlende han er i det daglige arbejde om de brede retsområder. Ligeså følelsesdrevet og dramatisk har han det med at optræde på udvalgte områder.

Zenia Stampe
Retsordfører for De Radikale

Og det er måske forklaringen på, at Søren Pind gik med. For ellers kender vi ham jo som en politiker, der kerer sig om retsstatsprincipper. Der kerer sig om det samarbejdende folkestyre. Der kerer sig om ordentlighed og ansvarlighed i lovprocessen. Og derfor var vi også mange, der havde håbet, at han havde sat foden ned over for Støjberg og Dansk Folkeparti. 

Men det gjorde han ikke. Hvorfor?

Følelserne vandt over fornuften
Jeg tror simpelthen, at følelserne løb af med ham. For nok er Søren Pind en stærk og selvstændig minister, der ikke ligger under for andre og slet ikke lader sig kanøfle af partikammerater eller støttepartier. Der er dog en ting, han ligger under for: Sine egne følelser. 

Ligeså rolig, eftertænksom og samlende han er i det daglige arbejde om de brede retsområder. Ligeså følelsesdrevet og dramatisk har han det med at optræde på udvalgte områder. 

Vi lærte alle den unge Søren Pind at kende som en glødende storbyliberalist. Men i de senere år er det to andre politiske identiteter, der har drevet ham: 

Dels den modne, rolige, rationelle og moderate liberalist, der lægger vægt på at samle og vise eftertænksomhed. Det var ham, jeg beskrev i meget rosende vendinger i mit forrige indlæg

Men så er der også den følelsesladede nationalkonservative, der har hang til drama og patos. Den sidste har det med at kigge frem, når det handler om terror, radikalisering og bander. 

Det burde ellers netop være i disse spørgsmål, at en justitsminister sørgede for at hovedet koldt. Men her har Søren Pind det desværre med at lade følelserne vinde over fornuften. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Pind

Bestyrelsesformand, Danish Cyber Defence, formand, The Danish Ronald Reagan Society, fhv. uddannelses- og forskningsminister, MF (V)
cand.jur. (Københavns Uni. 1997)

Zenia Stampe

MF (R)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00