KandidattestenFolketingsvalg 2022

Sascha Faxe

forAlternativet
Storkreds: Sjællands Storkreds
Beskæftigelse: Privat ansat/selvstændig
Tag Kandidattesten for Sjællands Storkreds og sammenlign med kandidatens svar

52 år

Kandidat-/masteruddannelse

VALGRESULTAT

Sascha Faxe - ALT's bedst placerede kandidat på Sjælland

Sascha Faxe blev ved folketingsvalget 2022 valgt for Alternativet i Sjællands Storkreds. Hun fik 1.129 personlige stemmer, svarende til hver niende af partiets stemmer i storkredsen. På landsplan fik seks af Alternativets kandidater flere personlige stemmer. Alternativet fik kun valgt et mandat i Sjællands Storkreds, det gik altså til Sascha Faxe.

I ti af storkredsens 12 opstillingskredse blev Sascha Faxe sit partis største stemmesluger. Bedst gik det hende i Roskilde-kredsen, hvor 349 vælgere satte deres kryds personligt ud for hendes navn. Det dårligste resultat fik hun i Guldborgsund-kredsen, hvor hun blot fik 21 stemmer og blev overgået af 65 andre kandidater.

Beskeden tilbagegang i personligt stemmetal
Ved folketingsvalget i 2019 fik Sascha Faxe 1.192 personlige stemmer - det er 63 flere end i år. Hun gik i 2022 tilbage i seks af storkredsens 12 opstillingskredse. Den største tilbagegang oplevede Sascha Faxe i Guldborgsund-kredsen, hvor hun gik fra 58 til 21 personlige stemmer, mens hun i Roskilde-kredsen oplevede en fremgang på 29 stemmer til 349.

Derfor stiller jeg op

Vi har sovet i timen! Klimaet brænder, biodiversiteten halter, og vi har skabt et samfund vi blive syge af. Der er brug for en markant og vedholdende stemme i dansk politik, som ikke viger tilbage for at give klimaet, de kommende generationer og al liv en tydelig stemme. Den stemme tilbyder jeg at være!

Politiske mærkesager

Klimahandling nu

En grøn retfærdig fremtidig skal være den absolutte laveste barre, og hvis der ikke sker markant politisk handling indenfor det første år efter valget, skal vi kræve klimanødretstilstand.

Gentænk samfundet

Gennem forskning, større demokratisk inddragelse af borgere og fagfolk samt grundigt arbejde skal vi skabe nye samfundsstrukturer. Et skridt ad gangen uden at tabe den store omvæltning af syne.

Livet i centrum

Politik handler om liv! Ingen politik må undergrave livet, og det gælder også uddannelsespolitik, beskæftigelsespolitik, boligpolitik og alle de andre områder, vi laver politik på.

Kandidatens svar

1

Danmark skal bruge flere penge på at styrke tog- og busdrift frem for at bygge nye motorveje

2

Der skal indføres en særlig skat på de allerhøjeste indkomster

3

Kriminalitet begået i udsatte boligområder skal straffes særligt hårdt

Der skal være lighed for loven - uanset hvor man bor.
Sascha Faxe
4

På sigt skal Danmark meldes ud af EU

5

Det er fornuftigt, at Danmark i de kommende år bruger markant flere penge på forsvaret

Forsvar er ikke kun materiel og krudt. Det er vigtigt, at vi vores fokus ligger på det fredsbevarende og en oprustning af vores demokrati, som de seneste årtier er blevet skåret markant ned. Herudover skal vores fokus ligge på det Danmark er dygtig til, nemlig vidensdelen af fred og forsvar.
Sascha Faxe
6

Det er okay, at den økonomiske ulighed stiger, så længe danskerne generelt bliver rigere

Fællesskab og samhørighed er vigtigt for at vi kan løse problemer med klima og demokrati. For stor ulighed splitter - vi har brug for samling.
Sascha Faxe
7

Forældres indkomst skal være et af kriterierne for fordeling af elever i gymnasiet

Det er vigtigt, at vi finder en måde at løse problemet med uligheden i ungdomsuddannelserne på. Unge er allerede pressede af krav, stress og en usikker fremtid, så det at blive hægtet på den faktor stresser de unge unødigt. De nye forslag hvor man tænker at styre gennem kapacitetsstyring lyder langt mere gennemtænkt.
Sascha Faxe
8

Det skal være muligt at tjene penge på at drive private børnehaver og vuggestuer

Det er allerede muligt at lave selvejende institutioner, som tilgodeser at man kan skabe daginstitutioner med andre pædagogiske profiler. Jeg ser ingen grund til yderligere privatisering og flere regler.
Sascha Faxe
9

Der skal indføres skat på fortjenesten ved salg af bolig

Danmark har et af Europas mest ulige boligmarkeder. Såvel økonomiske mellem boligejere og lejere, og mellem generationerne. Prisernes himmelflugt betyder at unge i dag har meget svært ved at komme ind på boligmarkedet - det samme gælder førstgangskøbere i alle aldre. Omvendt har ældre generationers boligejere en meget høj fortjeneste på deres bolig. En skat vil kunne udjævne denne ulighed.
Sascha Faxe
10

Det er en god idé, at dagpengesatsen for nyuddannede er sat ned

11

Transkønnede under 18 år skal have mulighed for juridisk kønsskifte (skifte cpr-nummer)

Juridisk kønsskifte er ikke medicinsk kønsskifte. Forskere understreger, at juridisk kønsskift kan understøtte børn med en anden kønsidentitet i ikke at blive mødt af et system og en omverden, som putter dem i en kasse de identitetsmæssigt ikke hører til i, når de har et cpr-nummer, som ikke stemmer overens med deres egenopfattelse. Et cpr-nummer der matcher deres identitet forbygger mistrivsel.
Sascha Faxe
12

Pensionsalderen skal fortsætte med at stige i takt med, at levealderen stiger

Vi skal skabe et mere fleksibelt arbejdsliv hele livet igennem, som passer til vores livsfaser. Med stigende alder giver det god mening at hæve pensionsalderen, så vi sikrer at vi har arbejdskraft nok. På to betingelser: 1: fysisk og psykisk nedslidning skal fortsat kunne udløse seniorpension, 2: der skal skabes inkluderende og fleksible arbejdsvilkår.
Sascha Faxe
13

Danmark skal undersøge muligheden for at udvikle A-kraft som energikilde herhjemme

At bygge et A-kraftværk udleder enorme mængder CO2 pga. den beton, der skal bruges. Det vil tage 15+ år før den CO2 er indhentet, så ingen her og nu løsning på CO2-problemet - om 15 år skulle vi gerne være forbi behovet for kernekraft. Udfordringen ved A-kraft på den lange bane er, at det ikke er en vedvarende energikilde, og det sender en stor udfordring langt ind i fremtiden med atomaffald.
Sascha Faxe
14

Der bør dannes en regering hen over midten

15

Der skal afsættes penge til at hjælpe kontanthjælpsmodtagere, når priserne stiger

Alle bør kunne spise sig mætte i Danmark. Fattigdom er ikke kun hårdt for den enkelte, men det har også langsigtede økonomiske konsekvenser pga. risiko for sygdom, mere ustabil tilknytning til arbejdsmarkedet og tidligere død. Støtten skal dog sikres til dem der har mest brug for det.
Sascha Faxe
16

Der skal indføres kvoter, der sikrer mindst 30 procent kvinder i virksomheders bestyrelser

I den bedste af verdner var dette ikke nødvendigt. Erfaringerne fra de andre nordiske lande viser dog, at dette greb er en god møde at bryde et mønster, hvor magtfora reproducerer sig i sit eget selvbillede. Der bør være en bagkant på disse kvoter, så de bliver revurderet om fx 25 år. Desuden skal kvoterne være gældende for begge køn.
Sascha Faxe
17

Der skal være permanent grænsekontrol mellem Danmark og Tyskland

18

Man skal automatisk blive organdonor, når man fylder 18 år, medmindre man aktivt framelder sig

19

Der skal udflyttes flere uddannelsespladser fra de store byer

Vi har brug for specialiserede uddannelser, der ligger nær samarbejdspartnere. For mange universitetsuddannelser er dette i de større byer. Dog bør der oprettes flere korte og mellemlange uddannelser landet over, da der er sorte huller i de danske uddannelseslandkort.
Sascha Faxe
20

Asylansøgere bør sendes til et land uden for EU - f.eks. Rwanda - mens deres ansøgning behandles

21

Den såkaldte Arne-pension skal afskaffes

Der skal være en klart pensionstilbud til fysisk og psykisk nedslidte. Der var i forvejen en seniorpension, som fungerer bedre end Arne-pensionen. Det giver ikke mening at have to typer. Arne-pensionen og opmærksomheden på dette har dog gjort at flere er blevet opmærksom på seniorpensionen, så den i dag bruges langt mere hyppigt.
Sascha Faxe
22

Lønnen til ansatte i klassiske velfærdsfag som sygeplejersker og pædagoger bør sættes markant op

Politikerne skal holde fingrene fra trepartsforhandlingerne og den danske model. Til gengæld skal de sikre bedre økonomisk fundament for at regioner og kommuner har råderum til at skabe bedre arbejdsvilkår og har råd til at give bedre løn gennem forhandlingerne.
Sascha Faxe
23

Danmark bør indføre CO2-afgift på flyrejser

24

Det er en god idé med naturnationalparker, hvor der bliver udsat store dyr, som lever vildt

25

Unge op til 24 år skal have ret til gratis offentlig psykologhjælp uden lægehenvisning

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

0:000:00