Kvinderådet: Det er et angreb på demokratiet, når politikere vil fjerne støtten til kritiske stemmer
Civilsamfundets råderum er under pres, når politikere truer med at fjerne bevillinger fra organisationer, de er uenige med. Det er dybt problematisk og et angreb på demokratiets kerne, skriver Helene Forsberg.
Helene Forsberg-Madsen
Direktør, KvinderådetSelvom ligestilling og ligeværdighed ofte nævnes i taler fra danske politikere, og det danske civilsamfund fremhæves som noget ganske betydningsfuldt, er arbejdet med ligestilling og fundamentale menneskerettigheder i civilsamfundet alvorligt under pres.
Der er ingen tvivl om, at civilsamfundets formålsdrevne arbejde forankret i stærke medlemsdemokratier er en kæmpe styrke i al forandringsarbejde. Det gælder både nationalt såvel som europæisk- og internationalt.
Civilsamfundet kan noget helt essentielt, men problemet er, at politikernes anerkendelse sjældent når videre end til skåltalerne.
Angreb på fundamentale rettigheder
I Kvinderådet ser vi med stor bekymring på globale udviklingstendenser, som sætter civilsamfund under pres, og som angriber fundamentale menneskerettigheder mange steder i verden.
Danmark oplever et pres på civilsamfundets råderum
Helene Forsberg
Direktør, Kvinderådet
Desværre har de sidste dage i det danske mediebillede vist, at også Danmark oplever et pres på civilsamfundets råderum.
Blandt mange af vores partnere i syd er denne tilstand dagligdag.
Organisationer, som arbejder med kvinders- og minoriteters rettigheder mange steder i verden, er under et voldsomt pres.
For nogen er der tale om livstruende situationer med trusler, vold eller ligefrem mordforsøg for at udføre deres helt essentielle civilsamfundsarbejde.
Udover at operere i ekstremt farlige kontekster og sætte livet på spil for ligestillings- og rettighedsarbejdet er der enorme finansielle benspænd.
Meget arbejde må udføres ulovligt, og det er ikke muligt at opnå finansiel støtte fra staten eller statsrelaterede fonde.
Derfor afhænger arbejdet ofte af støtten gennem partnerskaber – for eksempel med os i Kvinderådet.
Samtidig er det ofte ekstremt farligt at udtale sig offentligt om det arbejde, de udfører.
På den måde er de fanget i et paradoks.
På den ene side må de udføre fortalerarbejde for at fremme deres sag og udtrykke kritik af de strukturer og kulturer, de søger at bekæmpe. Samtidig skal de gå under radaren for at beskytte organisationen og de involverede.
Et mangfoldigt og pluralistisk civilsamfund
Selvom situationen i Danmark er langt fra det, vi ser mange steder i verden, ser vi stadig bekymrende tendenser, når civilsamfundet udtrykker sig kritisk i forhold til en politisk kurs eller tiltag.
Der skal være en stemme for mennesker i dybe kriser
Helene Forsberg
Direktør, Kvinderådet
Flere organisationer har oplevet at blive genstand for ofte usaglige kampagner fra specifikke medier.
Samtidig er vi vidne til politikere, som truer med at fjerne bevillinger fra organisationer, de er politisk uenige med.
Det kan virke rimeligt, at staten og politikere ikke støtter det, de er uenige i. Men det er dybt problematisk.
Ytringsfrihed er en grundlæggende demokratisk værdi.
Med vores stærke tradition for demokratisk deltagelse og organisering gennem civilsamfundet er det afgørende, at staten støtter et mangfoldigt og pluralistisk civilsamfund.
Der skal være en stemme for mennesker i dybe kriser, for dem, der er langt fra magten og for minoriteter med andre behov end flertallet.
Civilsamfundet spiller en vital rolle i humanitært og filantropisk arbejde, som vi fortsat skal værne om og styrke.
I en tid, hvor rettigheder er under pres globalt, er et kritisk civilsamfund, der baserer sig på viden og erfaring, vigtigere end nogensinde.
Kritisk civilsamfund styrker demokratiet
Som en paraplyorganisation med 125 års erfaring fra arbejdet for grundlæggende rettigheder fra civilsamfund har vi gjort erfaringer.
Vi ved, hvad det betyder at kunne organisere sig om en sag, som der måske ikke er statslig eller politisk opbakning til.
Et civilsamfund uden en kritisk stemme mister sin værdi
Helene Forsberg
Direktør, Kvinderådet
Havde kvinder ikke kunne organisere sig udenfor rammen af det statslige, havde vi måske ikke opnået valgretten eller retten til abort.
I Kvinderådet opfordrer vi politikere, der truer med at fjerne finansiering, når medier overdriver en sag, til straks at stoppe.
Når I angriber civilsamfundets råderum og vores forpligtelse til at tale kritisk på vegne af dem, vi hjælper, angriber I selve kernen af demokratiet.
Civilsamfundet skal naturligvis fortsat granskes og skal til hver en tid kunne modsiges.
Vi arbejder altid på at blive bedre, styrke vores governance, sikre demokratisk involvering af medlemmer og balancere drift med de udfordrende vilkår, vi står over for. Det kan være usikre rammer, arbejde i sårbare kontekster og svingende finansiering.
For at kunne håndtere disse krav, har vi brug for politikere, som ikke bruger magten, som vi ser i regimer, vi helst ikke vil sammenlignes med.
Vi har brug for politikere, der ikke lader sig rive med af mediestorme og bruger det som argument for at fjerne finansiering fra organisationer, de er politisk uenige med.
Arbejdet i civilsamfundet er hårdt, men også ekstremt meningsfuldt.
Vi kan håndtere de etiske dilemmaer og udfordringer, hvis vi får lov at gøre vores arbejde.
Det kræver politikere, som værner om civilsamfundet og grundlæggende principper som ligestilling, ligeværd, demokrati og pluralisme.
Et civilsamfund uden en kritisk stemme mister sin værdi. Husk det næste gang, I truer med at fjerne finansieringen.