Kronik

Lektor emeritus: Videnskaben er ikke enig om CO2’s rolle i klimaforandringerne

Der er ikke enighed om CO2s betydning for de klimaforandringer, vi oplever. Forskningen fornyes hele tiden, og nye forskningsresultater bør medtages som baggrund for vores handlinger, skriver Jesper Bartholdy, lektor emeritus ved Københavns Universitet. 

I modsætning til den nuværende situation bør alle – og især dem der har en myndighed at udøve – orientere sig i hvad den uafhængige og moderne klimaforskning frembringer af resultater, skriver Jesper Bartholdy, lektor emiritus ved Københavns Universitet. 
I modsætning til den nuværende situation bør alle – og især dem der har en myndighed at udøve – orientere sig i hvad den uafhængige og moderne klimaforskning frembringer af resultater, skriver Jesper Bartholdy, lektor emiritus ved Københavns Universitet. Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

"En ting, som historikere med sikkerhed vil undre sig over i de kommende århundreder, er, hvordan dybt ulogiske og skjult insisterende propagandister faktisk er lykkedes med at samle en magtfuld koalition af specielle interesser, som har overbevist stort set alle i verden om, at CO2 fra menneskeskabt industri i vores tid er en farlig gift. Det vil blive husket som den største masseillusion i jordens historie, at CO2 – alle planters livsgrundlag – for en stund blev betragtet som skadelig.”

Disse ord er sagt af Richard Lindzen i 2021. Han er ikke en hvem som helst. Han er atmosfærefysikkens grand old man. Han har tjent som professor ved to af USA’s mest prestigefyldte universiteter (Massachusetts Institute of Technology og Havard), ligesom han var hovedforfatter på et kapitel i IPCC’s tredje rapport fra 2001.

Han har modtaget et hav af videnskabelige priser. Hans fremtoning er stilfærdig og velargumenteret, og han er således ikke en forsker, som blot kan affærdiges med, at flere andre mener noget andet end ham. Lindzen har påvist, at grundlæggende atmosfærefysiske forhold ikke passer med IPCC’s modeller.

Det gælder ikke bare Lindzen. Det gælder også professor John Christy fra University of Alabama, der i samklang hermed viser at IPCC’s modeller giver fejlagtigt forhøjede temperaturer. 

Ligeledes gælder det for William Harper, der har tjent som professor ved Princeton University, og givet en strålingsbalancefunderet analyse, der medvirker til at forklare, hvorfor IPCC’s modeller fejler.

Læs også

Hertil kommer vores egen Henrik Svensmark fra DTU Space, som føjer en ny og revolutionerende forklaring til observationen om, at solen snarere end CO2, er den primære årsag til klimasvingningerne. Mange flere kunne føjes til se også for eksempelvis Professor Carl-Otto Weiss

Jeg tvivler på, at nogen kan se denne video uden i det mindste at tænke, at det nok er rigtigt, at Solens variationer har stor betydning.  

Disse forskere modsiger naturligvis ikke, at Jorden er blevet varmere, eller at CO2 er en drivhusgas. De forkætrede 97 procent af verdens forskere er naturligvis alle enige om det, blot er de ikke – som påstået – enige om størrelsen af CO2’s betydning. At påstå det, er usandt.

Til gengæld er det tydeligt vist, at forøgelsen af CO2 i atmosfæren er gavnlig for Jordens vegetationen. Vores jord er ligefrem synligt blevet grønnere med CO2-forøgelsen. 

Vejret er ikke ved at gå amok, det vises meget tydeligt, ikke mindst båret af IPCC’s egne publikationer.

Jesper Bartholdy
Lektor emeritus, Københavns Universitet

Hvad angår den følelse, man nemt får, når vejret giver problemer – nemlig at vores vejr er blevet meget ’vildere’, bør man orientere sig i Steven Koonin’s nye bog ’Unsettled’ fra 2021. Påstanden om, at vejret er ved at gå amok, gives her en ganske behagelig overhaling. Det er det nemlig ikke, og det vises her meget tydeligt, ikke mindst båret af IPCC’s egne publikationer.

Han er professor ved New York University og viser også, at IPCC’s modeller ikke kan vise, det vi måler. Steven Kooning medgiver, at der er rigtig megen god videnskab i IPCC-rapporten, men at den forvrænges til en usand dommedagsfortælling i afsnittet ’Summary for policy makers’.

Så de – og det er jo nok de fleste – der kun læser dette afsnit, ifølge ham bliver groft misledt.

Også almindelige mennesker kan nemt danne sig et overblik over klodens løbende klimaudvikling på hjemmesiden Climate4you.com. Her er nævnt mange gode referencer på databaser, for eksempel de to der vises i figuren.

Den grønne kurve viser indholdet af CO2 i atmosfæren, siden man begyndte at måle den i 1958. Den bølger som følge af årstiderne. De røde kurver viser Jordklodens temperaturvariation ved overfladen (denne udgave er den af IPCC’s mest foretrukne måling).

Den tynde røde linje er månedsværdier, og den tykke er 37 måneders glidende gennemsnit. Sidstnævnte er der, for at udglatte til en mere læsbar kurve. De sorte sparfigurer er værdier fra figuren side ’SPM 16’ i ovennævnte ’Summary for policy makers’. De er medtaget for at vise, at den meget store ’overhøjning’, der er i IPCC’s figur.

Plot fra Climate4you.com over jordoverfladens temperatur (rød) og atmosfærens CO2-indhold (grøn). 
Plot fra Climate4you.com over jordoverfladens temperatur (rød) og atmosfærens CO2-indhold (grøn).  Foto:

Det gør den skræmmende i forhold til en mere reel fremstilling, og fordi IPCC har ’glemt’ at medtage pausen i temperaturstigningen i starten af 2000’erne og valgt at stoppe kurven i 2014 (rapporten er fra 2022) og dermed undgå at vise afdæmpningen i temperaturstigningen herfra.

Den konstante stigning i CO2-indholdet afspejles ikke rigtigt i temperaturændringen. Det blev koldere op til 1975, selv om CO2-indholdet steg, og stigningen falder af til slut – temperaturen er ikke steget de sidste syv år. Denne udfladning er i overensstemmelse med solforskeres forudsigelser om, at vi er ved at starte på en ny ’lille istid’ – altså et koldere klima inden længe.  

Tanken om, at vi med en given nedsættelse af vores CO2-aftryk kan virke som et godt eksempel for de store lande, er hamrende naiv.

Jesper Bartholdy
Lektor emeritus, Københavns Universitet

I betragtning af alvoren er det ikke for meget at forlange, at myndighedspersoner (og videnskabsjournalister) orienterer sig i disse nye toner om årsagerne til klimaforandringerne – videnskaben står jo aldrig stille. Det vil nok ikke være let for IPCC at indrømme, at CO2 spiller en mindre rolle.

Til gengæld ville det klæde dem at argumentere imod den del af forskningsverdenen, der ikke er enig med dem, i stedet for at sværte dens individuelle forskere til.

Tanken om, at vi med en given nedsættelse af vores CO2-aftryk kan virke som et godt eksempel for de store lande, er hamrende naiv. Det vi kan gøre, og det vi gudskelov er godt i gang med, er at imødekomme behovet for afværgeforanstaltninger af de klimasvingninger vi observerer og skabe alternative energikilder.

Det er vi gode til, og det kan ovenikøbet give et fornuftigt provenu og medvirke til at gøre os mindre afhængige af fossile brændstoffer.

Men lad dog for himlens skyld være med at ødelægge erhverv og hindre eksport for at nå en tilfældig procentsats, som ingen andre vil nå, og som er uden betydning for verdens CO2-budget.

Hvad enten man hælder til den ene eller den anden forklaring på de ændringer, vi oplever, bør alle – og især dem der har en myndighed at udøve – lægge sig Richard Lindzen’s ord på sinde: ” … den største masseillusion i jordens historie” og prøve at orientere sig i hvad den uafhængige og ikke mindst moderne klimaforskning frembringer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00