Regeringen sigter efter en landbrugsaftale i foråret

OMSTILLING: Fødevareminister Rasmus Prehn (S) går efter et grundigt forhandlingsforløb, der kan munde ud i en bred aftale om en grøn kurs for fremtidens landbrug. Onsdag blev forhandlingerne kickstartet med fire timers debat og udveksling af viden.

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) ser meget gerne en bred landbrugsaftale med både røde og blå partier.
Fødevareminister Rasmus Prehn (S) ser meget gerne en bred landbrugsaftale med både røde og blå partier.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Den seneste vurdering fra Aarhus Universitet er, at i hvert fald store dele af landbruget yderligere vil skulle halvere sin kvælstofudledning, og det er virkelig, virkelig svært, fordi i forvejen er alle de lette tiltag, jo taget.

Jørgen E. Olesen
Professor og institutleder, Aarhus Universitet

Jeg oplever lidt, at debatten er blevet sådan, at man lidt omkostningsfrit kan råbe et tal uden at blive konfronteret med, hvad det så betyder i tabt eksport eller hvad det betyder i arbejdspladser.

Rasmus Prehn (S)
Fødevareminister

Der har været optræk til det længe.

Men nu indleder regeringen forhandlinger med de øvrige partier for at lande en aftale, der skal sætte fart på den grønne omstilling af landbruget.

Allerede torsdag aften denne uge forventer fødevareminister Rasmus Prehn (S) at kunne samle ordførerne fra de øvrige partier til et møde for at gå igennem en mulig tidsplan og eksempelvis en rækkefølge for de tekniske gennemgange.

Dokumentation

Regeringens syv principper for forhandlingerne

1. Vi skal udvikle; ikke afvikle. Den grønne omstilling af landbruget skal ske klogt, fx ved at gøre brug af nye teknologier og løsninger. Målet er ikke at producere mindre, men at producere smartere. Danmark skal eksportere grønne fødevarer og løsninger – ikke blot flytte udledninger og arbejdspladser til andre lande.
 
2. Dansk landbrug skal omstilles til at være mere klima- og miljøvenligt samtidig med, at det skal være økonomisk bæredygtigt. Det kræver stabile rammer, som skal sikres af et bredt flertal i Folketinget og i tæt samarbejde med erhvervet, den finansielle sektor og lønmodtagerne.
 
3. Udledningen af drivhusgasser fra landbruget, der udgør ca. en tredjedel af Danmarks drivhusgasudledning, skal nedbringes mest muligt under hensyn til en fortsat bæredygtig udvikling af erhvervet, dansk landbrugs konkurrenceevne, sunde offentlige finanser, beskæftigelse, sammenhængskraft og social balance.
 
4. Vi skal passe bedre på vandmiljøet i vores vandløb, søer, fjorde, kystvande og grundvand ved blandt andet at nedbringe udledningen af næringsstoffer mærkbart.
 
5. Landbrugsproduktionen skal kunne gå hånd i hånd med regeringens ambition om at sikre gode levesteder for dyr og planter, og der skal være plads til natur og biodiversiteten.
 
6. Dansk landbrug skal sikre bæredygtige rammebetingelser og fastholdelse af arbejdspladser i alle dele af landet.
 
7. Dansk landbrug skal fortsat skabe arbejdspladser og bidrage til at producere gode, sunde, klima- og miljøvenlige og sikre fødevarer og derigennem fastholde sin afgørende position i dansk eksport.

Kilde: Fødevareministeriet


0:000:00